València s’adherirà a l’acord europeu per una ciutat verda, neta i saludable
Campillo: “En les zones urbanes viu al voltant del 70 % de la població de la Unió Europea i l’estat del medi ambient afecta totes les persones que viuen i visiten la ciutat”
València s’adherirà a l’Acord per una Ciutat Verda, un moviment de ciutats europees compromeses amb la preservació del medi ambient, les quals accepten prendre mesures per millorar la qualitat de l’aire, l’ús de l’aigua i la conservació de la biodiversitat urbana, avançar cap a una economia circular i reduir la contaminació acústica, com a objectius a complir en 2030. L’Ajuntament planificarà polítiques i programes de manera integrada per a aconseguir estes metes i presentarà informes cada tres anys sobre els progressos realitzats. El Ple té previst aprovar este dijous la signatura d’este acord. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat que “en les zones urbanes viu al voltant del 70 % de la població de la Unió Europea” i “l’estat del medi ambient urbà afecta totes les persones que viuen i visiten la ciutat”.
En la sessió plenària d’este dijous està previst aprovar una moció perquè València forme part de l’Acord per una Ciutat Verda junt amb altres ciutats europees compromeses amb el medi ambient. “En el Ple de l’Ajuntament del mes de març anem a presentar una moció que esperem que tinga un gran suport per part de tots els grups municipals, tant del govern com de l’oposició, perquè València s’adherisca a l’Aliança de Ciutats Verdes, el Green City Accord”, ha explicat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo. “Esta és una xarxa de ciutats europees que volen posar la sostenibilitat ambiental i, en definitiva, la defensa del medi ambient en el centre de les seues polítiques, polítiques verdes, sostenibles, per tindre una ciutat millor, per tindre una ciutat on els veïns i veïnes tinguen una gran qualitat de vida”. Per això, ha remarcat Campillo, “des de València volem aprovar en el Ple de l’Ajuntament esta adhesió perquè formem part formalment”.
En signar-la, el consistori es compromet a prendre mesures perquè el municipi siga més verd, net i saludable. “Actualment, les ciutats de tota la Unió Europea fan front a nombrosos reptes ambientals que posen en risc la salut i el benestar de la ciutadania”, ha indicat el vicealcalde. L’edil ha subratllat que “la contaminació atmosfèrica de moltes ciutats continua excedint els estàndards que establix la Unió Europea. Els rius, els llacs i les aigües costaneres continuen sotmeses a considerable pressió. La contaminació acústica és un problema. L’expansió urbana afecta a la disponibilitat d’espais verds i la generació de residus repercutix greument en el medi ambient local”.
Amb l’Acord per una Ciutat Verda es marquen cinc grans objectius per a 2030. D’una banda, millorar la qualitat de l’aire i acostar-se als valors recomanats per l’Organització Mundial de la Salut, a més d’impedir com més prompte millor que es continuen superant els valors establerts per les normes de qualitat de l’aire de la Unió Europea. Un altre propòsit és millorar la qualitat de les masses d’aigua i l’ús eficient d’este recurs. Igualment es pretén progressar en la conservació i l’augment de la biodiversitat urbana mitjançant l’augment de l’extensió i la qualitat de les zones verdes de la ciutat, la detenció de la pèrdua i la restauració dels ecosistemes urbans.
Així mateix, es vol avançar cap a una economia circular, per a la qual cosa es planteja millorar la gestió dels residus domèstics, disminuir la generació i abocament de residus i augmentar les pràctiques de reutilització, reparació i reciclatge. Reduir la contaminació acústica fins arribar als nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut també és una de les metes fixades per al 2030. “La qualitat de l’aire i l’aigua, el baix nivell de soroll i l’accés a la natura són factors fonamentals per al nostre benestar físic i mental”, ha manifestat el vicealcalde. “L’economia circular contribuirà al fet que les ciutats duguen a terme una gestió més eficient dels recursos en transformar els residus en recursos. Quan els governs locals prenen mesures ambicioses en estos àmbits, les ciutats són més sostenibles i atractives per als ciutadans”. El titular d’Ecologia Urbana ha recordat que l’Acord per una Ciutat Verda “facilita la coherència amb altres iniciatives urbanes de la Unió Europea i dona suport a l’aplicació del Pacte Verd Europeu i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Organització de les Nacions Unides”.
Per treballar en les línies de l’acord, l’Ajuntament definirà en un termini de dos anys un conjunt de metes en els cinc àmbits d’acció, fixarà uns nivells de referència com a punt de partida en cadascú i planificarà polítiques i programes de manera integrada. A més, presentarà informes cada tres anys sobre els progressos realitzats. Tot això amb una triple visió del futur urbà que contempla les ciutats com a llocs atractius per viure, on es promoga la salut i el benestar de la ciutadania; on tots els veïns i les veïnes respiren aire net, tinguen aigua neta i accés a parcs i espais verds, alhora que es rebaixe la contaminació acústica, i on l’economia circular siga una realitat i els residus es transformen en recursos gràcies a les pràctiques de reutilització, reparació i reciclatge.
L’Acord per una Ciutat Verda permetrà a València guanyar visibilitat en tot Europa en reconeixement a les mesures ambientals aplicades; contribuir a l’elaboració de polítiques ambientals de la Unió Europea i unir-se a una comunitat de ciutats afins que impulsen la transició cap a una Europa més neta i saludable; participar en activitats que faciliten la creació de xarxes, i accedir a informació sobre oportunitats de finançament de la Unió Europea, entre altres beneficis.