elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València reuneix experts europeus per abordar la pèrdua i el malbaratament d’aliments

València reuneix experts europeus per abordar la pèrdua i el malbaratament d’aliments
  • L’esdeveniment ha reunit líders i experts de diverses ciutats europees al Veles e Vents de València

El Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), en col·laboració amb el Consell Europeu d'Informació sobre l'Alimentació (EUFIC), celebra hui un esdeveniment en l'edifici Veles e Vents per aabordar la pèrdua i el malbaratament d'aliments amb motiu del Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament Alimentari.  

Carlos Mundina, regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica i president del Cemas, ha destacat “la necessitat urgent de reduir el malbaratament alimentari a les ciutats”. Mundina ha subratllat que "no hi ha res més dolorós que tirar el menjar, especialment quan moltes persones passen fam". A més, el regidor ha ressaltat el paper crucial que exercixen les ciutats per mitigar este problema.

Mundina també ha posat l'accent en la importància de fomentar la consciència ciutadana, ha assenyalat que “des de l'administració local s'han d'impulsar pràctiques responsables en l'ús dels aliments” i ha valorat la dieta mediterrània com un “exemple de respecte cap als aliments produïts localment i un enfocament més sostenible”.

Finalment, el regidor ha recordat que “la Capitalitat Verda Europea de València del 2024 és un reconeixement a les polítiques ambientals implementades durant anys i ha advocat per continuar enfortint el compromís de la ciutat cap a una gestió alimentària més sostenible.”

L'esdeveniment porta per títol “Enfortiment de la capacitat de les ciutats per a la prevenció i reducció de la pèrdua i el malbaratament d'aliments" i ha reunit líders i experts de diverses ciutats europees en el Veles e Vents de València i s'emmarca en els actes de la Capitalitat Verda Europea 2024.

Al llarg de la jornada, la sessió plenària s'ha centrat en la “Pèrdua i malbaratament d'aliments en el marc europeu” i ha tingut la participació de Cristina Lisetchi, Policy Officer de la Comissió Europea, que parlarà dels objectius de la Unió Europea en la matèria.

D’altra banda, Antonio García, director general de Capital Verda Europea 2024 de València, abordarà la ponència “L'alimentació, pilar de la CVE 2024” mentre que Valeria de Laurentiis, responsable de projectes en residus alimentaris del JRC (Joint Research Center) de la Comissió Europea, parlarà dels projectes europeus en curs, entre ells la calculadora de prevenció de residus alimentaris.

La segona part de la jornada tractarà sobre experiències de ciutats. Ciutats exemplars presentaran les seues polítiques de pèrdua i malbaratament d'aliments. Intervindran Isabella Ligia, directora de Planificació Estratègica de Càller; Natalia Boitot, directora de projectes internacionals de Varsòvia; Teresa Materia, cap de l'Oficina contra la Pobresa Alimentària de Milà; Arash Derambarsh, vicealcalde de Courbevoie i Christina Linnerhag, cap de la Unitat d'Alimentació de Göteborg.

En acabar, Liliana Annovazzi-Jakab, cap d'Assumptes Econòmics de l'ONU, presentarà una nova aplicació NET.

Tallers sobre el desaprofitament alimentari

Les sessions de la vesprada permetran als participants aportar els seus punts de vista i experiències amb la mediació de moderadors i relators en tallers paral·lels.

L'objectiu principal d'estos tallers és l'estudi de les millors estratègies i les maneres de lluitar contra la pèrdua i el malbaratament d'aliments, però també debatre els reptes i obstacles que existixen a nivell urbà i explorar maneres d'enfortir la capacitat de les ciutats per a abordar esta problemàtica.

-TALLER 1: Abordar el desaprofitament alimentari dels consumidors. Què poden fer els diferents actors implicats? Moderat per: Francesco Cagnola, Cap de Projectes Júnior, MUFPP.

-TALLER 2: Com fomentar la col·laboració entre els múltiples actors implicats? Moderat per: Kader Makhlouf, Assessor Especial del UCLG World Secretariat, UCLG.

-TALLER 3: Gestió i valorització de la pèrdua i el desaprofitament d'aliments (mesurament i reutilització) Chiara Roticiani, Responsable de Projectes, EUROCITIES.

Un repte global

El malbaratament d'aliments representa un greu problema econòmic, mediambiental i social. Cada any, es perden aliments per valor de més d'un bilió de dòlars, la qual cosa contribuïx entre un 8% i un 10% a les emissions globals de gasos d'efecte d'hivernacle, segons l'Informe sobre l'Índex de Desaprofitament d'Aliments 2024. A més, mentre una part significativa dels aliments es malbarata, 783 milions de persones a tot el món passen fam.

En línia amb l'Objectiu de Desenrotllament Sostenible 12.3 de l'ONU, que busca reduir a la mitat el malbaratament d'aliments per a 2030, este esdeveniment té com a objectiu impulsar el diàleg i la col·laboració entre les ciutats europees per a abordar el malbaratament alimentari de manera integral i eficaç.

L'esdeveniment s'ha basat en experiències prèvies i servirà com a continuïtat de l'esdeveniment sobre la pèrdua i el desaprofitament d'aliments, organitzat en 2023 per CEMAS i EUFIC, i on es van abordar solucions a través d'un enfocament de governança multisectorial i amb la participació de múltiples actors implicats. Els organitzadors van subratllar la importància de treballar a nivell local ja que les ciutats tenen una autoritat clau per a implementar polítiques públiques que mitiguen el malbaratament d'aliments.

Pujar