València respira aire més net: així s'ha reduït a la mitat la contaminació en els últims anys
En un esforç continu per construir un futur més net i transparent, la Càtedra d'Intèl·ligència Artificial i Visualització d'Informació (Càtedra IA-Vis) de la Universitat de València en col·laboració amb l'Ajuntament de València, celebra assoliments significatius a llarg termini en la reducció a la mitat de la contaminació vinculada al NO2 (Diòxid de Nitrogen) i d'un terç de les partícules PM10 a la ciutat
València, referent europeu en la lluita contra la contaminació
El seguiment d'estos assoliments es va poder dur a terme gràcies al mostreig en temps real de la qualitat de l'aire en el qual ha treballat la xarxa de vigilància atmosfèrica de la Comunitat Valenciana. Les onze estacions de contaminació atmosfèrica de la ciutat de València han registrat des de 2004 l'evolució de diferents partícules, entre les quals estan tant el NO2 i el PM10 ja esmentats, com de l'ozó troposfèric, també conegut com a ozó ambiental. Este ozó, perjudicial per a la salut humana, es produïx per la interacció entre compostos derivats de la crema de combustibles fòssils amb la radiació solar, i augmenta en els mesos de temperatures altes i influència solar directa més intensa. En els últims anys s'ha constatat un augment d'este ozó perjudicial en les grans ciutats degut a l'efecte del calfament i és convenient que la població vulnerable es protegisca si se superen uns certs llindars.
Però, malgrat els desafiaments del canvi climàtic, València ha mantingut uns nivells d'ozó troposfèric molt per davall dels límits crítics, sense superar en 2023 en cap moment el llindar d'informació de 180 micrograms per metre cúbic acumulats en una hora.
En esta matèria València se situa com una urbs exemplar en comparació a altres grans nuclis urbans europeus com Madrid, on la contaminació per ozó ha produït seixanta superacions del llindar esmentat.
El NO2 superava àmpliament la màxima fixada per la UE en 2004 i, quasi vint anys després, se situa per davall, amb valors molt inferiors a este límit. En l'actualitat, encara que sí que excedix el valor aconsellat per l'OMS, València es troba també per davall dels valors recomanem per la legislació espanyola.
Pel que fa a les partícules PM10, des de la Càtedra asseguren que “s'ha millorat” i que València es troba “molt per davall” dels límits de la legislació espanyola i “a prop” de l'objectiu recomanat per l'OMS.
Compromís amb la ciutadania a través de la transparència i la Intel·ligència Artificial
La Càtedra IA-Vis, dirigida per Immaculada Coma, professora del Departament d'Informàtica d'ETSE-UV, i patrocinada per l'Ajuntament de València, es va establir amb la intenció d'abordar els desafiaments actuals de la transparència i l'accés a la informació pública. La càtedra se centra en l'ús d'intel·ligència artificial, visualització d'informació i tecnologies web per a millorar la relació entre la ciutadania i el govern municipal.
En esta línia la càtedra ha desenvolupat una aplicació web per a la visualització d'informació relacionada amb la qualitat de l'aire a la ciutat de València. L'objectiu és difondre i facilitar la comprensió d'esta informació per part de la ciutadania. L'aplicació permet als usuaris monitorar la qualitat de l'aire a la ciutat de València mostrant de manera visual valors de qualitat de l'aire en termes quantitatius, però també qualitatius (bona, regular) i proporciona anàlisis gràfiques interactives i comprensibles. A més, l'aplicació també mostra l'evolució interanual de cadascun dels contaminants, i el seu valor comparat amb els límits de referència establits per entitats internacionals i la legislació espanyola com a nocius parell a la salut.
Així, la Càtedra IA-Vis s'ha convertit en un far d'innovació i col·laboració, mostrant que la ciència i la tecnologia poden impulsar canvis significatius en la nostra qualitat de vida i en la transparència governamental.
Amb el continu compromís de València per a reduir la contaminació i fomentar la transparència, la ciutat demostra un lideratge exemplar en la lluita contra el canvi climàtic i la promoció d'una societat més informada. La Càtedra IA-Vis és un testimoniatge del poder de la col·laboració entre l'acadèmia i el govern local per a aconseguir un futur més saludable i transparent per a tots els valencians.