València reforçarà les dunes per a previndre els efectes de futurs temporals
Policia Local, Bombers i Protecció Civil ha realitzat uneixes 2.500 actuacions, la majoria relacionades amb el vent i el temporal marítim
L'Ajuntament realitzarà un estudi per a millorar els mecanismes de prevenció natural del litoral, tal com ha anunciat hui l'alcalde de València, Joan Ribó, que així mateix ha avançat «que el millor mecanisme el conformen les dunes, tal com s'ha comprovat durant el pas del temporal Glòria». L’alcalde també ha informat de la situació de l’Albufera «que està desaiguant de forma natural», segons també han assegurat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, i la regidora del Cicle Integral de l'Aigua, Elisa Valía, en parlar del temporal Glòria «que ha causat danys materials a València però, afortunadament, no s'ha cobrat cap víctima mortal».
En l'operatiu especial organitzat per a previndre possibles incidents han participat un miler d'agents, que han realitzat 2.200 servicis. En este dispositiu també s'han implicat 28 bombers i 27 voluntaris de Protecció Civil, que han protagonitzat 352 servicis. Des de l'inici del temporal també han estat activats altres servicis com el del Cicle Integral de l'Aigua, Servicis Centrals Tècnics, Benestar Social i Creu Roja. Però no ha sigut necessària la convocatòria del Centre que coordina als diferents mitjans materials i recursos materials davant una emergència de caràcter municipal (CECOPAL).
Paral·lelament a esta compareixença, en la qual els regidors Aarón Canó i Elisa Valía han realitzat un balanç dels danys registrats i dels servicis prestats amb motiu de l'esmentat temporal, l'alcalde Joan Ribó ha explicat, que «a les platges del sud les dunes han desaparegut en part però han sigut el gran mecanisme de prevenció que haurem de plantejar-nos a les platges del nord». «A més, les platges del sud s'estan estrenyent però les del nord s'estan ampliant. Hem d'estudiar amb calma les possibles solucions preventives amb especialistes en costes. És necessari que ho fem, perquè no pot ser que vinga un temporal de vent i arrossegament l'arena damunt del passeig o dels restaurants, i la manera d'evitar-lo segurament ha d'arribar són sistemes dunars de protecció o una cosa similar».
Joan Ribó, que ha realitzat esta reflexió davant les preguntes dels periodistes, en l'acte institucional de Declaració del Regadiu Històric de l'Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), també ha parlat de la situació de l'Albufera, «que va estar en tot moment sota control». «L'aigua va pujar molt però fonamentalment era aigua dolça, i ara està desguassant per altura, per pressió natural, i no hi ha cap problema», ha indicat en aclarir que la preocupació per l'Albufera «és a més llarg termini perquè necessita una aportació suficient d'aigua del Xúquer, i aqueix és un assumpte que està pendent en els plans hidrològics i que haurem d'abordar amb qui corresponga, evidentment des de la Confederació Hidrogràfica».
«Les platges si han estat en perill, un fenomen que d'alguna manera és nou perquè està associat al canvi climàtic. Estem analitzant tot els impactes que hi ha hagut, alguns d'ells molt seriosos tant a les platges del nord com en les de sud. Ara és el moment de demanar les ajudes corresponents, reparar els danys i retornar les platges a la normalitat com més prompte millor, però caldrà establir els mecanismes de resiliència enfront de fenòmens com este en el futur perquè, per desgràcia, hem de pensar que poden tornar a repetir-se», ha conclòs.
MÉS DE 2.500 SERVICIS DE POLICIA, BOMBERS I PROTECCIÓ CIVIL
Per part seua, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, que també ha al·ludit a la lluita contra el canvi climàtic com a principal «mesura preventiva per a atallar este tipus de fenòmens meteorològics, ha explicat que en aquesta ocasió en l'operatiu especial organitzat per a previndre possibles incidents han participat un miler d'agents, que han realitzat 2.200 servicis. En este dispositiu també s'han implicat 238 bombers i 27 voluntaris de Protecció Civil, que han protagonitzat 352 serveis. Des de l'inici del temporal també han estat activats altres servicis com el del Cicle Integral de l'Aigua, Serveis Centrals Tècnics, Benestar Social i Creu Roja. Però no ha sigut necessària la convocatòria del Centre que coordina als diferents mitjans materials i recursos materials davant una emergència de caràcter municipal (CECOPAL).
La majoria de les intervencions realitzades per Policia Local, 1.151 han estat relacionades amb el vent, 242 amb arbres i plantes i 107 per danys causats per les pluges. Els i les agents també han treballat en 125 servicis per avaries de semàfors.
Pel que respecta a la labor exercida pels Bombers, una tercera part del total dels serveis ha sigut motivada per la caiguda d'arbres i 48 pel sanejat de construccions.
Entre les incidències registrades es troben el desallotjament de Casbah (el diumenge 19), la inundació del Passeig Marítim o la caiguda de rebles damunt d'una xiqueta de 6 anys (el dilluns 20), o els problemes d'accés als pobles del nord (el dimarts 21).
El 90 per cent dels elements del Cicle Integral de l'Aigua de les platges s'han vist afectats. Així tal com ha explicat la regidora Elisa Valía, en una primera aproximació «un 10% d'estes elements ha desaparegut i un 80% han quedat inutilitzats».
El 40% de les passarel·les han quedat inutilitzades i un 60% estan per a reparar, mentre que el 80% de les escomeses de les dutxes han resultat danyades. En total, Elisa Valía estima uns danys valorats en 230.000 euros.
D'altra banda, la regidora ha donat compte dels litres recollits en els pluviòmetres municipals, sent el que més ha recollit el del Saler, amb quasi 200 litres per metre quadrat. En el Perellonet es van aconseguir 106,90 l/m², en Massarrochos 138,60 l/m², i a la Torre: 154,20 l/m².
Quant al subministrament d'aigua potable, Elisa Valía ha explicat que les plantes potabilitzadores d'aigua no han patit cap incidència i que el Centre de Proveïment sí que es va quedar sense subministrament elèctric durant dues hores, «però això no va generar cap problema perquè este centre compta amb un dispositiu d'emergències». «L'afecció més gran, pel que respecta al subministrament d'aigua potable, s'ha patit en El Perellonet, on la mar arranque una part de canonada que va deixar sense subministrament a més de 32 blocs que, a poc a poc i gràcies al treball continu, recuperen la normalitat».