València reforça la neteja en els col·legis amb una nova contracta
La regidora Luisa Notario explica que el nou contracte incrementa les prestacions de revisió per garantir que estos espais siguen segurs
El servici que presten les empreses responsables de la conservació, el manteniment i la neteja de 7 escoletes infantils i els 95 col·legis públics d’Educació Primària de la ciutat, així com de les instal·lacions del Conservatori Municipal José Iturbi, serà objecte d’una valoració continua. Este control, «que garantirà la qualitat del treball», és una de les noves condicions que l’Ajuntament ha establit per contractar el servici de neteja d'escoles que, arran de la Covid-19, també s’encarrega d’implementar les mesures desinfecció necessàries per a previndre l'expansió d’esta pandèmia.
La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha presentat el plec de condicions que regirà el nou contracte de neteja que, amb un pressupost bianual de 9,6 milions d’euros (quasi 180.000 euros més que el vigent), «millorarà el servici actual». De fet, «este s’ha desglossat en cinc lots, incloent-hi un d'avaluació de la qualitat i amb un protocol d'avaluació». I les empreses que participen en el procés de licitació d’estos blocs, que ara comença, hauran de garantir unes clàusules socials i incloure noves condicions mediambientals, doncs, per exemple, s’ha introduït com a criteri de valoració automàtic, la utilització de vehicles 100 % elèctrics per a les tasques de repartiment de consumibles i materials, així com per al trasllat de maquinària i operaris. També, com a clàusula tecnològica, s’ha implantat una aplicació mòbil que permetrà un registre de control de presència als edificis.
Luisa Notario ha recordat que l’objecte del contracte vigent «era mantindre en perfecte estat de neteja i en les degudes condicions d'higiene les esmentades dependències, a fi de garantir les condicions d'higiene i protecció de la salut del personal empleat públic, el professorat, l’alumnat i la ciutadania que accedix a estos immobles». I ha explicat que, «per tal de garantir la seguretat de treballadors i alumnat, en l’actual conjuntura de crisi sanitària i en aplicació de les directrius marcades per la Conselleria d'Educació, des de Servicis Centrals Tècnics, com a responsable de la neteja i manteniment dels centres escolars públics i suplementat al contracte vigent que finalitza el 31 de desembre d’enguany, l’Ajuntament ha elaborat una recopilació de mesures de neteja i desinfecció que cal implementar en els col·legis per a previndre l'expansió de la COVID-19».
D’altra banda, la regidora ha aclarit que eixes mesures «han suposat un important reforç de la neteja en funció del nombre de places autoritzades en cadascun dels centres educatius i una inversió suplementaria al contracte vigent d’1.600.000 euros». A més, ha aclarit, «eixe reforç de neteja s’està fent en horari escolar com demanaven les famílies i docents i es fa en funció del nombre d'alumnes».
Pel que fa al nou contracte, la regidora Luisa Notario ha explicat que «l’Ajuntament ha treballat paral·lelament els plecs que regiran el nou contracte que comença ara el seu procés de licitació» i ha destacat que el contracte tindrà una duració de 2 anys, més un màxim de 3 pròrrogues anuals d’un any cadascuna, i que el Pressupost ascendirà 9.664.405,54 €.
«L’increment estimat de la partida anual és de 87.938,10 euros, i es destina de manera íntegra al nou lot 5 d'avaluació de la qualitat. Este augment del pressupost destinat a neteja dels col·legis se suma al ja experimentat en 2018, que va suposar un increment anual de 944.510 euros sobre el preu de licitació respecte al contracte anterior, la qual cosa evidencia la gran importància que atorga este govern a l’escola pública, les seues infraestructures i el benestar de l’alumnat i personal treballador», ha manifestat l’edil.
En parlar de la divisió del contracte en lots, Luisa Notario ha explicat que esta acció respon fonamentalment al compliment dels criteris que indica la Llei de contractes del sector públic (LCSP), en el sentit de facilitar la participació de les xicotetes i mitjanes empreses en la contractació pública, i fer efectiva en major mesura la lliure competència. «A més, sobre la base de l'experiència de contractes anteriors, es pretén aconseguir una gestió i un control més adequats i eficients de les prestacions que conformen l'objecte del contracte, en atenció a l'elevat nombre de centres existents», ha afegit.
Els lots de l’1 al 4 són pròpiament de neteja i s'han conformat en funció de la localització geogràfica dels centres: Zona nord-est, Zona nord-oest, Zona sud i centre, i Zona sud i extraradi de València. «Mentre que el lot 5 d’avaluació de la qualitat s'incorpora com a principal novetat en el contracte i té com a objectiu fer una avaluació contínua de la qualitat del servici de neteja, a fi de garantir que es presta un servici homogeni, amb els mateixos estàndards de qualitat en tots els lots. I en este sentit, és convenient destacar que l'empresa adjudicatària del lot 5 no pot ser-ho per cap dels altres 4 lots», ha indicat l’edil.
«Fer un seguiment i un control exhaustius de l’execució de la neteja és imprescindible per a garantir un servici de qualitat» ha assegurat la regidora en recordar que ja en 2019 el consistori va impulsar la creació del Comité d’Avaluació de la Qualitat, del qual formen part les empreses encarregades del manteniment i la neteja dels col·legis així com representants sindicals. «I com a part dels treballs d’esta comissió, a final de 2019 es va realitzar una enquesta de valoració i satisfacció entre els col·legis, que ha donat com a resultat un augment en el nivell de satisfacció que s’apropa al notable, amb un increment de vora un punt des de gener de 2019. I este increment de la satisfacció està impulsat per l’augment de la valoració del treball a l’hora de resoldre problemes (un punt i mig més que 10 mesos abans) o la fiabilitat (amb un punt més de valoració que en l’enquesta anterior)», ha explicat Luisa Notario.
La regidora també ha ressaltat que el nou contracte manté la neteja integral de totes les dependències i instal·lacions, així com les neteges generals de Nadal i Setmana Santa i l’extraordinària general prèvia a l'inici del curs escolar, així com la neteja de patis interiors i exteriors dos vegades per setmana, «unes tasques s'hauran de programar i realitzar amb la freqüència que es requerisca per a mantindre un determinat estàndard de qualitat».
Per últim, Luisa Notario ha evocat les clàusules socials, mediambientals i tecnològiques del nou contracte de neteja d'escoles. A banda de novetats com la valoració de l’ús de vehicles 100% elèctriques, l’Ajuntament manté la necessitat de dur a terme la recollida selectiva de residus i la instal·lació de les papereres necessàries a les aules, patis i despatxos dels centres, de manera que en totes les aules i despatxos es dispose de paperera per a residus orgànics, paperera per a residus de paper i cartó i paperera per a recipients plàstics i contenidors per a recipients de vidre en les zones comunes. Als patis s'instal·larà almenys un contenidor per a residus de paper i cartó i un contenidor per a residus plàstics.
Entre les clàusules socials, per exemple, es valorarà que el 50 % de les noves contractacions es duga entre aturats de llarga durada, persones amb discapacitat o en situació d’exclusió social, i entre les condicions tecnològiques es troba la de disposar de mecanismes d'integració que permeten la inserció i consulta de dades en la plataforma de ciutat intel·ligent (VLCi) de l'Ajuntament de València.