elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Valencia referent europeu d’integració port-ciutat

Valencia referent europeu d’integració port-ciutat
    MÉS FOTOS
    Valencia referent europeu d’integració port-ciutat - (foto 2)

    El director de l'àrea de planificació de infraestructures de l'Autoritat Portuària de València, Manuel Guerra, ha participat este cap de setmana a Venècia en el 28 Consell General de RETE, Associació internacional per a la col.laboració entre ports i ciutats en la que Valenciaport ostenta la vicepresidència.

    Es tracta del tercer encontre de la nova junta de govern, nomenada el passat mes d'abril en Lisboa, i formada por Rinio Bruttomesso com a president, Manuel Guerra como a vicepresident per a Europa i Gonzalo Mórtola amb càrrec de vicepresident per a Amèrica Llatina. Este tipus d'encontres celebrats per RETE de manera periòdica permeten, a més de compartir experiències i definir estratègies que contribuïsquen a la millora de la integració entre els recintes portuaris i els entorns urbans, generar entorns de diàleg per a que la millora de la competitivitat dels ports es produïsca de la ma de la millora de la qualitat dels entorns urbans.

    Durant l'encontre es va debatre entorn a les relacions port-ciutat en el Mediterrani. En este terreny, l'experiència del port de València va ser analitzada de manera detallada junt a la d'altres ciutats europees: Matosinhos en Portugal, Napols i Venècia en Itàlia, i Bilbao, Palma de Mallorca i Sevilla en Espanya. En el cas de València, Manuel Guerra va explicar que l'Autoritat Portuària de València va donar un salt qualitatiu en 2015 en crear els Comités Assesors Port-Ciutat, uns òrgans d'assessorament impulsats des de la Comissió Delegada del Consell d'Administració de l'APV per a l'impuls de la integració territorial. Estos comités assessors, presidits pels alcaldes dels municipis on l'APV te presencia (Valencia, Sagunto y Gandia), que tenen per objectius afavorir, eficaçment, la resolució de les qüestions que cada ciutat propose i que s'han convertit en un referent a nivell europeu.

    En el marc del 28º Consell General de RETE, Manuel Guerra, ha explicat les principals mesures que s'han impulsat en el marc d'estos comiités assessors. En el caso de València, s'ha aprovat el pla especial de Natzaret que afecta a 190.000 m2 i que permetrà crear el Parc de Desembocadura, un àrea d'us terciari integrada en la trama urbana del barri on es facilitarà la instal.lació d'un centre de formació professional especialitzat en logística i activitats portuàries; i una zona destinada a usos esportius. Pel que respecta a Sagunt, el Comité Assessor d'esta ciutat ha treballat en la renovació del conveni que mantenen l'APV i l'ajuntament, així com l'obertura del dic nord per a usos ciutadans. Per últim, el Comité Assessor del port de Gandia està treballant en l'adaptació dels tinglats per a usos ciutadans.

    RETE

    RETE, que va nàixer en 2001 com a complement a altres fòrums portuaris amb l'objectiu de promoure la col.laboració entre ports i ciutats, ha contat des dels seus inicis amb la presència activa de l'Autoritat Portuària de València. RETE conta amb socis d'Espanya, Portugal e Itàlia i manté des dels seus inicis una important tasca de formació a través de seminaris i congressos, així com per mitjà de publicacions periòdiques en matèria de integració dels recintes portuaris i les àrees metropolitanes.

    Pujar