elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València recupera la normalitat després dels més de 200 litres caiguts en 24 hores

València recupera la normalitat després dels més de 200 litres caiguts en 24 hores
  • La capital del Túria ha presentat inundacions en les parts més baixes de la ciutat

La ciutat de València ha registrat en les últimes 24 hores 232.4 l/m² de precipitacions. Ens trobem davant un fenomen meteorològic que ha batut tots els rècords d'acumulació de pluja en el que s’anomena “la primavera meteorològica”, que recull els mesos de març abril i maig. Segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia, des del passat 3 de març la ciutat de València ha acumulat 488.6 l/m², una xifra superior de precipitacions al valor normal de tot un any, que se situa en 474.9 l/m².

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha afirmat que “la ciutat està preparada per a esta quantitat de pluja, però és evident que en les zones més baixes de la ciutat es produixen algunes inundacions”. Campillo ha recordat “que malgrat les precipitacions el sistema de clavegueram, drenatge i sanejament de la ciutat ha funcionat perfectament, la qual cosa ens ha permés reprendre ràpidament la normalitat”.

Per la seua banda, la regidora del Cicle Integral d'Aigua, Elisa Valía ha destacat que “les inversions realitzades com ara l'estació elevadora d'aigües pluvials de Cano de la Molinera o la neteja dels col·lectors i els elements de captació i sistema de clavegueram, juntament amb un element d'evacuació natural com el llit del Túria, han servit per a evacuar l'aigua en els moments de major intensitat”. Valía ha recordat que “a primera hora del matí, el personal tècnic del cicle integral de l'aigua ha revisat els punts més sensibles, constatant que hi ha desperfectes puntuals però que en pràcticament tota la ciutat l'aigua ja s'havia evacuat”.

Ahir a la vesprada la Policia Local va tancar al trànsit els túnels de Clariano, Germans Machado, Primat Reig amb Pesset Aleixandre, camí Farinós i Tirso de Molina, circumstància de la qual es va donar informació a través dels perfils de @ajuntamentvlc, @policialocalvlc i @TransitValencia. A primera hora del matí els túnels es trobaven oberts al trànsit. La xarxa de Metrovalencia també es va veure afectada per les fortes pluges, tant a la ciutat de València com en la seua àrea metropolitana. A primera hora del matí totes les línies havien recuperat el seu funcionament normal.

De les 20 a les 22 hores de la vesprada d'ahir, la Policia Local va atendre 94 servicis relacionats directament amb la pluja. Un dels servicis més destacats, en els quals van participar a més de Policia Local, Bombers València i el servici de Parcs i Jardins, va ser la caiguda d'un arbre de grans dimensions entre els carrers Conca i Bon Ordre, que va mantindre el trànsit tancat mentre es talava i retirava l'arbre. En la Plaça de Xúquer un arbre va caure damunt d'un turisme. Les avingudes Corts Valencianes i Fernando Abril Martorell es van tancar al trànsit per la gran quantitat d'aigua acumulada, de fet la Policia Local va col·laborar per a traure de la zona a vehicles i conductors que van quedar atrapats en les zones inundades. Una motocicleta va tindre un accident en la rotonda de Corts Valencianes amb el carrer La Safor.

Els bombers de València va atendre 5 incendis, 5 persones tancades a l'ascensor, 21 servicis per danys d'aigua, 15 per caiguda de rebles i sanejat d'edificis, així com gran quantitat d'actuacions per retirada de branques i arbres de la via pública.

Tal com ha explicat Campillo, els parcs i jardins de la ciutat són una de les zones més vulnerables “especialment el llit del Túria, perquè en estos casos, els rius tendixen a recuperar els seus llits històrics”. El vicealcalde ha explicat que “els parcs i jardins, per la seua pròpia naturalesa, s'entollen, i hi ha zones del Jardí del Túria i del parc Central que encara estan impracticables”, però segons el titular d'Ecologia Urbana, ”un símptoma evident del bon funcionament és que no tenim en estos moments tancat cap parc, i València està recuperant a poc a poc la normalitat”.

Sergi Campillo ha demanat “prudència als veïns i veïnes de la ciutat quan entren en les zones enjardinades, perquè la humitat extrema de la terra pot provocar caigudes de branques i arbres”, però s'ha mostrat satisfet de com ha reaccionat la ciutat davant este episodi rècord de pluges.

Per la seua part, el regidor d'Emergència Climàtica, Alejandro Ramon, ha lamentat que "estem sent testimonis com el canvi climàtic no és una cosa que vindrà al futur sinó que ja està present, amb fenòmens meteorològics extrems". A més, ha destacat que "més enllà dels rècords registrats ahir hi ha episodis de temporals com Glòria que ens afecten cada vegada més, a l'igual que patim en València i al Mediterrani temperatures molt altes, cada vegada més, i nits tropicals que encara són més intenses”.

Pujar