València recupera més de 40 milions d'euros del frau fiscal en 5 anys
Durant l'any 2021 les inspeccions tributàries han aconseguit recuperar 6,2 milions d'euros
L'Ajuntament de València ha recuperat del frau fiscal, des de l'any 2016, més de 42 milions d'euros. Una xifra, que tal com ha explicat el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, en una compareixença pública en la qual ha donat a conéixer les dades del Pla d'inspecció municipal de l'any 2021, “s'ha pogut incorporar als pressupostos municipals, i s'ha destinat a sufragar serveis públics i costejar inversions de l'Ajuntament per a millorar la ciutat”. Segons ha afirmat el regidor “anteriorment aquests diners es deixava perdre per l'Ajuntament, perquè hi havia una absència completa d'inspecció entorn dels tributs locals”.
Pel que fa a l'any 2021, la quantitat recuperat ha ascendit a 6.201.520 euros, “una xifra inferior a la d'anys anteriors, a conseqüència de la sentència dictada pel Tribunal Constitucional respecte a l'ingrés de la plusvàlua per part dels ajuntaments, que perdran al voltant del 35% dels ingressos que generava aquest concepte”, ha assenyalat Sanjuán.
Si es desglossen els resultats del Pla d'Inspecció de l'últim exercici, es pot observar que per irregularitats en la plusvàlua s'ha recuperat 1,2 milions d'euros, la qual cosa suposa el 19% del total obtingut per les inspeccions. La sentència va provocar la devolució de prop de tres milions d'euros en aquest concepte, i l'anul·lació d'expedients per un import pròxim als tres milions d'euros.
Destaquen altres ingressos com els relacionats amb l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE), que té un elevat percentatge de frau, que ronda el 70% de les empreses inspeccionades, la qual cosa segons Sanjuán “avala la necessitat de continuar realitzant aquest tipus d'inspeccions”. S'han recaptat 2,1 milions d'euros per IAE, sobretot en empreses recreatives, hostalatge, transport i comerç. “Aquest concepte s'ha començat a inspeccionar des de l'arribada d'aquest nou govern, i ha permés recuperar més de 13 milions d'euros. A més ha augmentat en un 20% el nombre d'empreses que tributen, la qual cosa fa que cada vegada la tributació, a la ciutat de València, siga més justa i millor repartida”, ha subratllat Sanjuán.
S'han practicat liquidacions en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obra (ICIO), per un import de 1,9 milions d'euros, amb un percentatge de frau del 78%. En el que fa referència a les taxes per ocupació del domini públic local, la recaptació ha sigut de 208.000 euros, un 3% del total recaptat.
El regidor d'Hisenda ha anunciat que “des del servei d'Inspecció Tributària està treballant per a millorar la tributació de la Taxa d'aprofitament especial del domini públic per a VMP, en el que afecta les motos elèctriques de lloguer, ja que s'està resolent expedients de prop de 400.000 euros amb aquestes empreses”. Aquestes empreses hauran de resoldre aquests expedients per a obtindre llicències per a operar els anys pròxims. Les sancions tributàries, sobre expedients que afecten l'IAE, han suposat prop de 800.000 euros, el 13% de l'import total recuperat pel consistori.
Per a finalitzar, Sanjuán ha anunciat que aquest divendres la Junta de Govern aprovarà el Pla d'Inspecció per a l'any 2022, que pretén adaptar de manera definitiva la recaptació de la plusvàlua conforme a la sentència del Tribunal Constitucional. Quant a les taxes per ocupació del domini públic, s'inclourà la utilització de sòl, subsol i vol de la via pública per part d'empreses explotadores de serveis com el gas, l'electricitat, o les telecomunicacions.