València recicla vora 300.000 quilos d’alumini i acer lleuger en dos anys
Gràcies a la campanya “Si és lluent, va al groc”, pionera a Espanya, el veïnat pot depositar este tipus de residus en els contenidors grocs des de 2020
Els veïns i veïnes de València han depositat 85.680 quilos d’alumini y 173.850 quilos d’acer lleuger en els contenidors grocs repartits per tota la ciutat durant els últims dos anys, gràcies a la campanya “Si és lluent, va al groc”. Amb esta iniciativa, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament, la Generalitat i Nespresso, València s’ha convertit en la primera ciutat espanyola a reciclar este tipus de productes. Hui s’ha presentat el llibre verd amb els resultats del projecte, que ha permés recuperar un 17,6 % i un 7,5 % més d’alumini i acer, respectivament, des de 2020.
El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha presentat en roda de premsa les conclusions d’este document, junt amb la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el director general de Nespresso a Espanya i portaveu de la Coalició pel reciclatge de l’Alumini i Acer Lleuger (COAALI), Vincent Termote. El vicealcalde ha destacat la iniciativa com a “exemple de col·laboració publicoprivada” i “d’economia circular a peu de carrer”. Segons Campillo, es tracta “d’un sistema nou, que facilita al veïnat portar les càpsules de café, paper d’alumini o taps de iogurt, entre d’altres, a un dels 3.900 contenidors d’envasos repartits per tots els barris i pobles de la ciutat, a menys de cent metres de la porta de casa”, per tal que es puguen reutilitzar.
El titular d’Ecologia Urbana ha remarcat que “en només sis anys hem duplicat el nombre de contenidors grocs” a València, i s’ha passat de separar 7’47 quilos d’envasos per persona i any en 2015, a 15,32 en 2021. Unes xifres que han situat la ciutat en la primera posició del rànquing de recollida d’esta mena de productes a Espanya, mentre que en 2015 ocupava l’octau lloc de la classificació. Per al vicealcalde, la campanya “Si és lluent, va al groc” ha contribuït a assolir estos resultats i també que València haja estat seleccionada una de les dos ciutats finalistes per convertir-se en Capital Verda Europea 2024.
En eixe sentit, la consellera Mireia Mollà ha indicat que València es presenta com “un exemple per a Espanya i Europa en liderar la recuperació de recursos amb iniciatives com esta”. Mollà ha recordat que l’alumini i acer lleugers “directament anaven a parar als abocadors per no tindre la tecnologia en les plantes”, de manera que “es desaprofitava un recurs quasi infinitament reciclable”. La consellera ha recordat que el model de València s’ha replicat en altres 55 municipis pertanyents al Consorci de Residus València Interior, presidit per l’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Gada, qui ha assistit a la compareixença.
Nespresso ha finançat la solució tecnològica en la planta de separació de Picassent. Per part de l’empresa i de COAALI, Vincent Termote s’ha referit al “cas d’èxit” de València, el qual “no haguera estat possible sense la col·laboració de les institucions públiques valencianes i del veïnat”.