València, més a prop que mai de convertir-se en seu dels Gay Games 2026
La delegació valencia aterra a Brighton per a presentar la candidatura de València als Gay Games 2026
Última etapa per a València en la carrera per a convertir-se en seu dels Gay Games 2026. La delegació valenciana ja ha aterrat en Brighton (Regne Unit) per a presentar la candidatura de València en el marc de l'Assemblea General Anual de la Federation of Gay Games (FGG).
Representants de València Bid City, Visit València, la Fundació Esportiva Municipal (FDM), Lambda, ADI i els clubs esportius LGTBI+ Samarucs i Dracs conformen el grup de persones que ha viatjat fins a la ciutat britànica per a mostrar el potencial de València com a possible seu de l'esdeveniment esportiu. Entre elles, la regidora d'Esports de l'Ajuntament de València i presidenta de la Fundació Esportiva Municipal, Pilar Bernabé, qui ha explicat que demà, dimecres 10 de novembre, es durà a terme la defensa de la candidatura davant els jutges de la FGG. “Serà una defensa coral, en la qual participem onze persones, i en què es toquen tots els grans temes de la candidatura: la diversitat, els drets humans, l'esport... Però, sobretot, parlarem del llegat que deixaran els Gay Games per a la ciutat”, ha detallat Bernabé.
València s'enfronta a aquesta última fase després d'haver rebut, durant el mes d'agost, la visita de diversos jutges de la FGG amb l'objectiu d'avaluar les infraestructures esportives, l'oferta cultural i les possibilitats de desenvolupament personal que ofereix la ciutat a totes les persones, amb independència del seu sexe, origen ètnic, discapacitat o orientació sexual.
Guadalajara i Munic, les altres candidates
En la setmana més important per a la candidatura de València, la ciutat s'enfronta a les altres dues finalistes: Guadalajara (Mèxic) i Munic (Alemanya). Les representació de totes dues ciutats ja es troba també en Brighton ultimant les presentacions que realitzaran davant els jutges de la Federation of Gay Games. El veredicte d'aquesta federació internacional, previsiblement, es donarà a conéixer el dijous 11 de novembre a la vesprada.
Com a punts forts, València es presenta avalada per una de les legislacions LGTBIQ+ més avançades del món, el suport i l'assessorament de les associacions dedicades a la defensa dels drets del col·lectiu LGTBIQ+ i el consens –local, autonòmic i nacional– entre les àrees d'igualtat, esport i cultura.
Un esdeveniment esportiu de primer nivell
Si finalment València és la ciutat seleccionada, l'esdeveniment se celebraria entre els mesos de maig i juny de 2026. Durant una mica més d'una setmana, la ciutat acolliria competicions de fins a 36 modalitats esportives, a més d'altres activitats culturals. S'estima que l'esdeveniment podria atraure a unes 15.000 persones participants i 100.000 visitants, amb un impacte econòmic de 120 milions d'euros.
Els Gay Games són esdeveniment esportiu i cultural que, des de 1982, ofereix un entorn segur per a la pràctica esportiva del col·lectiu LGBTQ+ i té com a principis bàsics la participació, la inclusió i la diversitat.