elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València és una de les primeres ciutats del món a mesurar el seu avanç com a ciutat intel·ligent en els objectius del desenvolupament sostenible

València és una de les primeres ciutats del món a mesurar el seu avanç com a ciutat intel·ligent en els objectius del desenvolupament sostenible
  • L'alcalde, Joan Ribó, ha participat este dijous en la VIII Jornada sobre Ciutats Segures, Sostenibles i Intel·ligents

MÉS FOTOS
València és una de les primeres ciutats del món a mesurar el seu avanç com a ciutat intel·ligent en els objectius del desenvolupament sostenible - (foto 2)
València és una de les primeres ciutats del món a mesurar el seu avanç com a ciutat intel·ligent en els objectius del desenvolupament sostenible - (foto 3)
València és una de les primeres ciutats del món a mesurar el seu avanç com a ciutat intel·ligent en els objectius del desenvolupament sostenible - (foto 4)

«Gràcies a la col·laboració de la pràctica totalitat dels Servicis Municipals i la coordinació de l'Oficina de Ciutat Intel·ligent, hem completat amb èxit la Certificació sobre Indicadors clau de rendiment per a ciutats intel·ligents sostenibles per a avaluar l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. D'esta manera, València es consolida com una de les primeres ciutats europees i del món a mesurar de forma estandarditzada el seu avanç en els Objectius del Desenvolupament Sostenible com a Ciutat Intel·ligent». L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat este dijous l'aposta del Govern Municipal pel desenvolupament de les ciutats intel·ligents des de la perspectiva de la sostenibilitat i la seguretat.

Ribó ha realitzat estes manifestacions durant l'obertura de la VIII Jornada sobre Ciutats Segures, Sostenibles i Intel·ligents, desenvolupada en la Universitat Politècnica, i en la qual ha participat juntament amb el rector de la Universitat Politècnica, Francisco Mora, i el coordinador de la trobada, Antonio Reig. Tal com ha explicat l'alcalde, l'objectiu dels indicadors de la iniciativa ‘Units per les ciutats intel·ligents i sostenibles’ de Nacions Unides és mesurar la intel·ligència i la sostenibilitat de la ciutat, i serveixen com a punt de referència perquè les urbs de tot el món mesuren la seua eficiència i sostenibilitat. «Els resultats d'esta certificació, que abasta 22 dimensions i 91 indicadors clau, estan disponibles en la web municipal i estableixen un marc de referència que permetran comparar d'una manera objectiva el nostre desenvolupament amb el d'altres ciutats del nostre entorn», ha explicat l'alcalde.

ELS REPTES DE LA CIUTAT

Ribó ha subratllat els reptes que es plantegen a les ciutats «tant de naturalesa interna com exògens, com els derivats de l'actual pandèmia de covid-19 que han posat de manifest la urgent necessitat d'estar preparats per a mitigar l'impacte d'esta i altres amenaces futures». Davant esta situació, l'alcalde ha subratllat la voluntat de «fer de València un espai de convivència sostenible i saludable, focus d'atracció econòmica i socialment equitatiu».

«Però és una tasca d'enorme complexitat –ha matisat- que necessita de la col·laboració d'un gran nombre d'actors: ciutadania, empreses, universitats, associacions i institucions, que són els actors clau d'un model de Ciutat Sostenible i Intel·ligent que persegueix millorar l'eficiència, la vida de les persones, el nostre entorn, la inclusió social, la sostenibilitat i la resiliència davant amenaces externes».

Per això, ha continuat Ribó, «esta reflexió estratègica ens va portar a liderar l'elaboració de la norma “Ciutats intel·ligents” de l'Associació Espanyola de Normalització (AENOR)». A més, des de fa anys, l'Ajuntament de València col·labora amb la Unió Internacional de Telecomunicacions en la definició de criteris i mecanismes d'autoavaluació per a quantificar la contribució de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions a aconseguir ciutats més sostenibles i intel·ligents.

VALÈNCIA, CIUTAT CREATIVA I INNOVADORA

L'alcalde ha destacat, el Marc Estratègic de València, actualment en elaboració, que és reflex «de l'aspiració de València a ser una ciutat innovadora i creativa, amb un ecosistema d'I+D+i òptimament articulat i de suport per als sectors econòmics, socials i ambientals dinàmics, constituïda com a laboratori urbà, amb la innovació i la creativitat com a motor d'avanç i model econòmic».

La Jornada es desenvolupa al voltant de diverses taules redones i conferències, dedicades a temes d'interés, com ara «La pandèmia com a motor de canvi a les ciutats del futur», «Mobilitat en ciutats segures, sostenibles i intel·ligents», «Disseny i tecnologia al servici del ciutadà» o «La sostenibilitat energètica a les ciutats», que compten amb la participació d'experts, tècnics i responsables especialitzats en tecnologia i gestió. La jornada serà clausurada per la regidora de Participació, Transparència i Govern Obert, i regidora del Cicle Integral d'Aigua, Elisa Valía.

Pujar