València presenta un projecte pilot que inspirarà el model per a fer edificacions sostenibles a la ciutat
L'edifici municipal, situat en la plaça del Portal Nou 1-3, serà objecte d'un estudi teòric per a la seua rehabilitació energètica mitjançant tècniques i materials de baixa petjada de carboni
Després del Ple d'obertura de la sessió inaugural i les primeres sessions de temàtiques d'intercanvi, VLC Cities Climate Week ha représ la seua activitat amb el “Laboratori de Polítiques: Entorn construït”, que s'ha celebrat a les 14.00 hores al Pati dels Bambús.
Este laboratori, que és una experiència de cocreació, ha reunit les ciutats pilot del clúster de medi ambient construït com són Vitòria-Gasteiz, Barcelona, Dresden, Velenje, Umeâ, Paries i València per a presentar els reptes relacionats amb les polítiques de les seues activitats pilot.
En este sentit, el tècnic de la Fundació València Clima i Energia, Alejandro Alonso, ha presentat, des de la participació en el projecte europeu URBANEW, el repte relacionat amb la millora del parc edificat mitjançant el desplegament d'oficines de proximitat que faciliten el naixement i desenvolupament dels projectes de rehabilitació energètica d'edificis residencials, partint del model d'Oficines de l'Energia ja establides a la ciutat de València.
Així mateix, Alonso ha explicat que des de València Clima i Energia “es redactarà un pla pilot, a través de grups de treball professionals públics, privats i socials, d'un edifici municipal, situat en la plaça del Portal Nou 1-3, per a la seua rehabilitació energètica mitjançant tècniques i materials de baixa petjada de carboni”.
Este pla busca fomentar la rehabilitació energètica i la substitució de materials de construcció mitjançant l'ús de matèries primeres locals amb baixa petjada de carboni i el desplegament d'energies renovables sota models d'autoconsum i comunitats energètiques. “Som Ciutat Missió i ens vam comprometre, a través d'Acord Climàtic de la ciutat, a reduir les emissions de CO₂ en un 80 % i aconseguir la neutralitat climàtica en 2030 i estem treballant en això”, ha recordat Alonso.
“Este taller ens ha servit per a recaptar informació i coneixements dels experts en polítiques temàtiques i identificar quines estratègies necessitem seguir basades en les polítiques europees en el sector de l'entorn construït i així portar a bon port el nostre pla pilot que, a més, volem que servisca per a inspirar altres intervencions similars en altres edificacions públiques i privades”, ha afirmat el tècnic de la Fundació València Clima i Energia.
Durant la trobada, les diferents Ciutats Missió han plantejat qüestions relacionades amb la millora en l'eficiència del parc edificat i s'ha treballat amb l'objectiu de donar solució als problemes locals des de noves estratègies.
A més, s'han dut a terme unes taules de treball juntament amb altres ciutats del consorci del projecte URBANEW, en concret Vitòria i Barcelona, en la qual València al costat d'estes, ha liderat el taller de cerca d'estratègies per a continuar implementant oficines de proximitat per a la rehabilitació energètica de vivendes basant-se en les polítiques europees.
El “Laboratori de Polítiques: Entorn construït” ha sigut una oportunitat perquè les ciutats participants hagen pogut aprendre, de la mà d'experts, sobre les polítiques de la UE en el sector de l'entorn construït i la rehabilitació energètica i avaluar el seu impacte a les Ciutats Missió.
“Es tracta de promoure una transformació sistèmica i garantir que els sectors residencial, comercial i de l'edificació pública i privada reduïsquen la seua petjada de carboni i siguen eficients energèticament”, ha conclòs Alejandro Alonso.