València presenta a la ciutadania les innovacions tecnològiques i accions sostenibles posades en marxa en Poblats Marítims
La jornada se celebra dimarts que ve 12 de setembre a les 9.30 hores en Las Naves (c/Joan Verdeguer 16)
L'Ajuntament de València ha coordinat el projecte europeu MAtchUP implantant accions innovadores durant 6 anys en Poblats Marítims sota la marca local “El Marítim Innova”.
Gràcies a aquesta iniciativa, els veïns i veïnes han pogut veure als seus carrers innovacions, com, per exemple, fanals adaptats per a recarregar el seu cotxe elèctric, nodes multimodals per a consultar la seua manera de transport més pròxim, bicis elèctriques amb repartidor per a portar la compra a casa o tricicles amb assistència professional per a passejar a les persones majors.
En aquest sentit, la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, ha explicat que aquest projecte és un exemple del compromís del consistori per fer de València una ciutat referencia en matèria d'innovació i sostenibilitat, començant per exemples tangibles en els barris.
L'edil ha recordat algunes solucions tecnològiques que han cridat especialment l'atenció per la seua capacitat de ser replicables per altres ciutats europees, com el WEC (Wave Energy Converter), un flotador situat en La Marina que genera energia neta gràcies al moviment de les ones de la mar.
Per la seua part Carlos Mundina, Regidor Delegat de Millora Climàtica, Acústica i Eficiència Energètica, ha destacat que “des de l’Ajuntament sabem que la millora de la qualitat de vida de la ciutadania també passa per millorar l’eficiència energètica dels equipaments públics i privats i la reducció de la contaminació acústica i mediambiental. Una de las missions de la Fundació València Clima i Energia és sumar la ciutat de València a tots els projectes europeus que treballen en eixe sentit i aprofitar els fons que arriben d’Europa per a accelerar la transformació de València cap a una ciutat més verda i més sostenible.”
Totes les accions es poden consultar en el visor publicat en la web “El Marítim Innova” on es pot llegir un breu resum de cadascuna d'elles (elmaritiminnova.com/visor-datos).
Les persones assistents a l'esdeveniment podran participar en un taller de mapatge col·lectiu sobre Poblats Marítims que servirà per a posar en comú els pròxims passos a seguir des del consistori.
Tal com ha explicat Llobet “Això no és un punt i final, per aquest motiu necessitem de la participació de la ciutadania perquè junts puguem dissenyar els pròxims passos per a aconseguir una ciutat més innovadora i sostenible”.
Projecte Europeu MAtchUP
L'Ajuntament de València, amb el suport de Las Naves i de la Fundació València Clima i Energia, és l'entitat coordinadora del projecte europeu MAtchUP que va arrancar al novembre de 2017.
A més, el projecte ha comptat com a socis locals amb WITRAC, la Universitat Politècnica de València (UPV), ETRA Recerca i desenvolupament, l'Institut Tecnològic de l'Energia (ITE) i Sènior Europa, S.L. (KVELOCE).
A nivell nacional també intervenen la Fundació CARTIF de Valladolid i la Fundació Tecnalia Research & Innovation de Sant Sebastià.
La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024
Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».
La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.