València posarà en marxa un projecte per a impulsar la inserció laboral a través de 12 itineraris formatius
“Efes València; Itineraris formatius” convocarà un total de 180 places perquè persones pertanyents als col·lectius amb més dificultats d’inserció al mercat laboral obtinguen un certificat professional
Es tracta d'una acció finançada pel Fons Social Europeu Plus mitjançant una subvenció de 971.463,50 euros i es desenrotllarà durant dos edicions
L'Ajuntament de València posarà en marxa, a través de la Regidoria d'Ocupació i Formació, el projecte “Efes València; Itineraris formatius”, finançat pel Programa d'Ocupació, Educació, Formació i Economia Social, del Fons Social Europeu Plus (FSE+), amb una subvenció de 971.463,50 euros, i l'objectiu del qual és impulsar la inserció laboral de persones pertanyents als col·lectius més allunyats del mercat d'ocupació.
El projecte és gratuït i consistix en l'execució de 12 itineraris formatius, integrats i personalitzats en els quals participaran 15 persones per cada un d'ells i es desenrotllarà en dos edicions, entre 2025 i 2026, la qual cosa fa un total de 180 places oferides.
Cada itinerari formatiu inclou la impartició d'un certificat professional juntament amb el seu mòdul de pràctiques en empresa; una formació transversal sobre drets fonamentals de la Unió Europea, igualtat de gènere, igualtat d'oportunitats i no discriminació i desenrotllament sostenible, respecte i cura del medi ambient; formació complementària sobre l'entrevista de selecció de personal i les competències digitals bàsiques per a l'ocupació; i una tutoria-orientació laboral.
Els certificats de professionalitat que s'impartiran són: Habilitació per a la docència en graus A, B i C del Sistema de Formació Professional; Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials; Atenció sociosanitària en el domicili; Operacions bàsiques de servici d'àpats; Operacions bàsiques de restaurant bar; i Operacions bàsiques de cuina.
Les persones interessades a participar hauran de complir una sèrie de requisits com ser desocupades, estar inscrites com a demandants en els servicis públics d'ocupació, i pertànyer a algun col·lectiu dels allunyats del mercat laboral com són parats de llarga duració; majors de 45 anys (en particular dones); discapacitat igual o superior al 33 %; situació socioeconòmica de vulnerabilitat; origen estranger o minories, entre altres.
Igualment, hauran d'acreditar la formació específica prèvia que exigisca el certificat de professionalitat al qual s'opta, sense perjuí de realitzar les pertinents proves de nivell per a aquelles persones que no complisquen amb este requisit d'accés.
Les sol·licituds es presentaran, en el termini establit en la Resolució del regidor delegat d'Ocupació i Formació, juntament amb la documentació acreditativa dels requisits i les condicions de baremació que siguen d’aplicació. El model de sol·licitud normalitzat estarà disponible en la web municipal i es podrà presentar de manera presencial en els Centres Municipals d'Ocupació i Formació (mitjançant cita prèvia) i en els Registres d'Entrada municipals i per via telemàtica en la seu electrònica de l'Ajuntament de València. També es podran utilitzar qualsevol dels mitjans previstos en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
Procés de selecció
El procés selectiu es realitzarà mitjançant convocatòria pública i, en cas de no haver-hi suficients candidates i candidats per a la cobertura de les places oferides, es podrà presentar oferta pública de servicis formatius en l'Agència d'Ocupació València Activa i/o a l'Espai Labora corresponent.
La selecció, en la qual tindran preferència les persones desocupades que no hagueren participat en accions formatives finançades pel Fons Social Europeu Plus, estarà en funció de la puntuació obtinguda en la baremació.
El llistat provisional de les candidatures admeses es publicarà en el tauler d'edictes i després d'un termini de tres dies per a al·legacions, es publicarà el definitiu amb les persones triades per orde de puntuació. Amb la resta, es confeccionarà una bossa de reserva per a possibles substitucions de baixes o renúncies, sempre que el termini d'execució de la formació ho permeta.
Entre els diversos criteris de baremació destaquen estar empadronat a València o en alguna de les seues pedanies; l'adequació a la formació, motivació i objectius personals; i no haver participat anteriorment en accions formatives finançades pel Fons Social Europeu Plus. En cas d'empat de puntuacions tindrà prioritat la persona candidata amb més temps d'inscripció com a aturada.
Les persones participants estaran obligades, entre altres qüestions, a assistir a l'itinerari formatiu de manera regular i contínua; col·laborar de manera activa; realitzar i superar les diferents avaluacions; o no simultaniejar altres cursos de formació per a l'ocupació, encara que existisca compatibilitat horària.
El regidor d’Ocupació, Formació i Emprenedoria, José Gosálbez, ha afirmat que “es tracta d’una inversió d’un milió d’euros amb dos itineraris formatius per a 180 persones i destinat a les persones aturades de llarga durada, majors de 45 anys i persones amb una discapacitat superior al 33%”. Segons Gosálbez, “des del primer moment apostem per l’ocupació i per donar seguretat en l’ocupació a les persones i, en eixa línia, actuem”.