València planteja una regeneració integral de les Casetes Roses de la Malva-rosa que podria comportar enderrocaments
L'Ajuntament ha encarregat un estudi per a executar noves infraestructures i dotacions, i acabar amb els problemes de seguretat i convivència de la zona
La Junta de Govern aprovarà divendres que ve l'encàrrec d'un informe que recopile bones pràctiques en àrees urbanes espanyoles similars a les Casetes Rosa de la Malva-rosa. Este document es completarà amb la realització d'unes jornades tècniques i amb una recopilació de les conclusions de totes dues accions per a diagnosticar i proposar solucions als problemes urbanístics i socials d'esta zona. “L'objectiu d'este treball, que estarà llest en uns 5 mesos, és executar noves infraestructures i dotacions, i acabar amb els problemes de seguretat i convivència”, tal com ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez en donar compte d'este acord de govern que s'emmarca en el procés d'actualitzar el planejament dels barris de la ciutat.
“En el cas del barri de la Malva-rosa, ja hem iniciat este procés, realitzant fins i tot un taller amb els veïns i veïnes del barri per a exposar els primers esborranys del pla. I és més, just esta setmana avancem en la redacció del nou pla, ja que portarem a Junta de Govern l'aprovació favorable de la seua avaluació ambiental”, ha explicat la vicealcaldessa, per a detallar que “dins de l'àmbit del citat pla es troben les denominades Casetes roses, que han patit dècades de degradació, marginació i oblit”.
Sandra Gómez, que ha anunciat el compromís de la Delegació de Desenvolupament i Renovació Urbana “d'escometre una regeneració integral d'esta zona”, ha parlat de la “singularitat de l'emplaçament i la problemàtica social entorn d'este, posada de manifest en nombroses ocasions pels veïns i veïnes del barri”. “Per esta raó –ha explicat- es va considerar necessari encarregar un assessorament extern per a abordar la solució al problema urbanístic i social existent”.
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà ha recordat que estos habitatges al principi estaven destinades a gent amb pocs recursos. “Si bé, en produir-se la riuada de 1957 van ser ocupades per persones que havien quedat afectades”. I també ha explicat que, com ha succeït en moltes ciutats i en altres àrees urbanes similars, esta zona ha patit un procés de transformació i degradació urbanística i social durant la segona meitat del segle XX, i en este cas amb el problema afegit de tràfic i venda de drogues, que ja en 1991 va ser objecte d'unes intervencions de demolició per a intentar erradicar este problema”.
“Hui els problemes socials de l'entorn fan necessari escometre un procés de regeneració urbana complet per a este àmbit que permetra la normalització urbanística, i social de la zona, i per això hem decidim realitzar un estudi específic, i documentar l'esdevingut en àrees similars en l'àmbit nacional, consultar amb els experts que han gestionat les intervencions i finalment proposar una bateria d'accions per a aconseguir l'objecte del projecte”, ha reiterat
Concretament, el treball que s'acorda el divendres inclou l'elaboració d'un informe que reculla experiències d'intervenció sobre esta mena d'edificis o conjunts urbans de tota Espanya, que en la seua part final contindria un apartat de conclusions provisionals i un altre de possibles alternatives d'intervenció aconsellables sobre els edificis de les Casetes Roses.
El treball també contempla la realització d'una jornada tècnica, hibrida (presencial i en streaming), sobre esta mateixa matèria amb la presència d'alguns dels responsables tècnics dels casos estudiats i recollits per l'informe recopilatori de casos d'èxit, i la realització d'un informe de conclusions definitives amb l'objectiu de fixar un diagnòstic inicial i un esquema de possibles línies d'actuació en una estratègia de regeneració urbana en l'àmbit d'estudi.
“Sobre la base de l'experiència acreditada en treballs de similar naturalesa, l'equip adscrit al projecte i la metodologia a emprar, hem encarregat este treball a la Fundació ECODES, que juntament amb l'Observatori Ciutat 3R (Rehabilitació, Regeneració, Renovació), han realitzat en els últims anys nombrosos estudis i investigacions conjuntes sobre estratègies locals de rehabilitació i regeneració urbana”, ha explicat Sandra Gómez.
La direcció estarà a càrrec de l'arquitecte i urbanista Juan Rubio del Val, actual director de l'Observatori Ciutat 3R, amb la coordinació de Cessar Jiménez Alcanyís, doctor Arquitecte i professor del Màster RERU de la UPV. Pel que respecta als terminis, compten amb dos mesos, des de l'adjudicació del contracte, per al primer informe; un mes per al desenvolupament de la jornada, a comptar des del lliurament del citat informe; i altres dos mesos per a la realització del document de conclusions.
“Així doncs, el termini màxim d'execució del contracte, que compta amb un pressupost d'uns 14.000 euros, serà de 5 mesos, amb el que a final d'any tindrem ja l'estudi amb les estratègies per a abordar la qüestió de les Casetes Roses”, ha celebrat la vicealcaldessa que ha aprofitat la seua intervenció per a recordar altres actuacions impulsades per l'Ajuntament en la Malva-rosa.
Altres actuacions en la Malva-rosa
“Esta actuació se suma a unes altres que estem desenvolupant en este barri, com la reurbanització de l'avinguda Malva-rosa, o la plaça Antoni Eiximeno, de la qual acabem d'aprovar també el projecte, per la qual cosa durant este any veurem començades ja totes dues obres”.
“A més –ha continuat- estem realitzant una labor continuada de manteniment i millora de l'espai públic del barri, reparant voreres i calçades, com la recent reparació o ampliació de 46 escocells, reparació de desperfectes en voreres, i re asfaltat de carrers”.
Sandra Gómez també ha enumerat altres actuacions que es van realitzar este mateix mes com són “la millora de l'accessibilitat i obertura al pas del trànsit de la plaça Hugo Zarate i la plaça 7 d'Octubre, que els veïns van sol·licitar en el seu moment a la nostra delegació”.
“També redactarem el projecte per a la nova biblioteca i edifici sociocultural de la Malva-rosa, una vegada aprovada ja la modificació de planejament necessària. I just esta mateixa vesprada, obrim ja al públic el nou Centre Municipal de Joventut de la Malva-rosa”, ha afegit per a reiterar “el compromís i l'aposta del govern municipal per invertir en noves infraestructures i dotacions en el barri de la Malva-rosa, així com per aconseguir acabar amb els problemes de seguretat i convivència que hui dia centren les reivindicacions dels veïns i veïnes del barri”.