elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València rep un lot de 24 obres de Blasco Ibáñez enquadernades per l'artista que va teixir la Senyera de l'escriptor

València rep un lot de 24 obres de Blasco Ibáñez enquadernades per l'artista que va teixir la Senyera de l'escriptor
  • Aquests llibres passaran a enriquir els fons de la Casa-Museu dedicada a l'escriptor al xalet de la Malva-rosa que va ser la seua residencia

MÉS FOTOS
València rep un lot de 24 obres de Blasco Ibáñez enquadernades per l'artista que va teixir la Senyera de l'escriptor - (foto 2)
València rep un lot de 24 obres de Blasco Ibáñez enquadernades per l'artista que va teixir la Senyera de l'escriptor - (foto 3)
València rep un lot de 24 obres de Blasco Ibáñez enquadernades per l'artista que va teixir la Senyera de l'escriptor - (foto 4)
València rep un lot de 24 obres de Blasco Ibáñez enquadernades per l'artista que va teixir la Senyera de l'escriptor - (foto 5)
València rep un lot de 24 obres de Blasco Ibáñez enquadernades per l'artista que va teixir la Senyera de l'escriptor - (foto 6)

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha rebut este dimarts la donació feta a l'Ajuntament de València de 24 llibres de la Col·lecció i Arxiu de Rafael Solaz. Es tracta d'un conjunt d'obres de Blasco Ibáñez, enquadernades en seda per l'artista seder Eduardo Sanchís Romero, amic personal de l’escriptor, el mateix que va teixir la Senyera que presidia el despatx de Blasco. La regidora Tello ha agraït este regal “al patrimoni de tots els valencians i valencianes”, que passarà a enriquir els fons de la Casa-Museu de l’autor en el xalet de la Malva-rosa que fou la seua residència.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha evocat l'amistat entre l'escriptor Vicente Blasco Ibáñez i l'artista seder Eduardo Sanchis Romero, propietari d'una fàbrica de teixits de seda al carrer de Quart, al costat de la qual hi havia uns jardins “que, segons la tradició oral, Blasco solia visitar en aquells moments en què l'artista buscava la inspiració”, ha explicat Tello. “I va ser precisament este industrial –ha continuat la regidora- qui va rebre, l'any 1927, la petició del novel·lista perquè li confeccionara una Senyera per al seu despatx”.

De fet Sanchis Romero és autor en la realització de les famoses còpies de la Real Senyera, una de les quals –la confeccionada en 1928- es conserva a l'Ajuntament. Va fer quatre iguals i alguna més de menor grandària, i així mateix va teixir la que ell mateix va portar fins a la localitat francesa de Menton, a la mort de Blasco, per a cobrir el seu fèretre al gener de 1928.

Gloria Tello ha recordat alguns aspectes que reflecteixen “l'afecte que Sanchis i els treballadors de l'empresa sedera sentien per l'escriptor valencià”, com el fet que, després de la seua mort, “es va alçar un adorn funerari en la pròpia fàbrica sedera, en homenatge del ‘estimat Maestro’, al mateix temps que s'estampaven les signatures en expressió de condolença als fills de Blasco Ibáñez”.

La generositat de Rafael Solaz

La regidora de Cultura, Gloria Tello, ha agraït “la generositat de Rafael Solaz, gràcies al qual hui podem reviure la complicitat entre dos grans artistes valencians, com a clara exemplificació de l'arrelament del blasquisme a la nostra ciutat”.

Solaz és un reconegut bibliòfil, investigador i documentalista valencià, participant i animador de la vida cultural i literària de la ciutat que, amb la seua donació, contribueix a enriquir el patrimoni cultural i emocional de València. Els vint-i-quatre llibres que integren el gruix de la donació són, precisament, alguns dels quals figuren en l'adorn funerari de la fotografia que acompanya a la Senyera exposada a la Casa-Museu de Blasco Ibáñez.

Es tracta de vint-i-quatre exemplars de títols de Blasco Ibáñez luxosament treballats en la seua enquadernació amb seda. Tal com ha subratllat Gloria Tello, “es tracta d'un regal a la ciutat que té molt de valor simbòlic, atés que és una il·lustració perfecta de la conjunció artística de la sederia i de la literatura”. Per això, la regidora ha expressat, en nom de tota la ciutat, “el més sincer agraïment, atés que iniciatives com esta –ha assegurat- contribueixen a enriquir els fons de la Casa Museu i, així mateix, a donar un major llustre a la memòria de dos valencians tan distingits com Blasco Ibáñez i Sanchis Romero”.

Pujar