València té l’arbre més alt de tota la província
L’eucaliptus monumental del Parc Lineal de Benimàmet mesura 41,20 metres
L’eucaliptus que viu al costat de l’estació de metro de Les Carolines, a Benimàmet, és l’arbre més alt de la ciutat, de la província, i el quart en altura de tota la Comunitat Valenciana. L’exemplar mesura 41,20 metres, el tronc té un diàmetre de 6,1 metres i la copa n’arriba als 30. Hi té entre 80 i cent anys, està protegit per l’Ajuntament i també forma part del Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars de la Generalitat.
El gegant forestal és un arbre monumental. En concret, es tracta d’un eucaliptus roig o de fulla estreta d’origen australià, de la família myrtaceae, el nom botànic del qual és Eucaliptus camaldulensis. Per salvaguardar este tità protegit per llei, els tècnics de jardineria han de desenvolupar treballs verticals i de cirurgia arbòria que abasten podes, tasques de sanejament i tractaments d’infeccions. Cal posar en marxa un dispositiu especial, amb el suport d’una plataforma elevadora i amb la col·laboració dels bombers, per tal de tallar i llevar les branques seques més elevades.
El gegant dels Pobles de l’Oest es troba al Parc Lineal, al costat del traçat de les vies del tramvia, ara soterrades. Segons el personal de l’Observatori Municipal de l’Arbre de València (OMAV), és emblemàtic per les seues dimensions no només dins del terme municipal, sinó en l’àmbit de la Comunitat Valenciana; està molt valorat pel veïnat, qui va proposar la seua inclusió en el catàleg arbori autonòmic, i s’ha convertit en un aliat de València en la lluita contra el canvi climàtic.
Entre altres joies verdes, destaquen el ficus dels Jardins de Monforte, amb 15,7 metres de perímetre, el més gros de la ciutat; les figueres australianes del Parterre i la Glorieta, amb arrels que sobreïxen del terra de quasi nou metres de llargària; la savina mora que flanqueja la façana principal del Cementeri General o l’olivera de 450 anys a l’entrada del parc de Marxalenes. En total, València compta amb 489 arbres protegits municipals. Tots ells estan referenciats al geoportal de l’Ajuntament. El consistori ha dissenyat cinc rutes per donar a conéixer els principals exemplars monumentals i singulars que es poden vore als carrers. Els itineraris també estan accessibles en l’aplicació València Green Routes.