elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València insta el govern estatal per garantir un preu màxim per als aliments bàsics

  • La corporació es compromet a buscar una solució al projecte de construcció d’un macro hotel en l’interior d’una illa de cases en la Saïdia

El Ple de l’Ajuntament s’ha compromés hui “a treballar per garantir el dret de la ciutadania a una alimentació sostenible, saludable i de proximitat”. També ha mostrat el seu suport al conjunt del sector primari. Amb el vot a favor de l'equip de govern i de Ciutadans, l'abstenció del Grup Popular i el vot en contra de Vox, s'ha decidit instar el Govern d'Espanya a “establir mesures per fer front, a l’actual crisi inflacionària, als preus d’aquells aliments bàsics de la cistella de la compra, i per a assegurar preus justos per als productors i productores, i preus màxims per a consumidors i consumidores”.

Segons esta proposta, presentada pel regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, Alejandro Ramon, “cal eliminar qualsevol desequilibri en la cadena alimentària que siga contrari a la viabilitat de la pervivència de l’activitat”. I en este marc, l’Ajuntament donarà trasllat d’este acord municipal al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, al de Consum, i al de Treball i Economia Social, així com a la Conselleria d’Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i als grups parlamentaris de les Corts.  El Grup Popular s’ha abstingut després que es rebutjara la seua esmena on proposaven que la moció incloguera la rebaixa de l'IVA d'alguns productes bàsics.

Propostes pels barris

La Corporació també ha posat el seu punt de mira en els barris. En primer lloc, s’ha aprovat una moció presentada per l’equip de govern amb el compromís de “continuar treballant en l'estudi i valoració d'opcions perquè els projectes que puguen dur-se a terme a l'interior de l’illa del carrer Guala, no tinguen un impacte negatiu per als veïns i veïnes del barri de Sant Antoni-Saïdia”.

Esta proposta ha sigut aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern i el vot en contra de la oposició, com a alternativa a la moció subscrita pel Grup Municipal Popular “perquè l’Ajuntament escometa millores i inversions en este barri”. En el debat d'este punt han intervingut, en nom de l'Associació de Veïns del barri de Sant Antoni, Jorge Eliseo Marín i Cecilia Castellote, que han mostrat la seua oposició al projecte del macro hotel i han enumerat les deficiències del barri.

També al districte de Saïdia, concretament al barri de Morvedre, l’Ajuntament ha acordat, per unanimitat de tots els grups polítics, que el jardí del carrer Lleida porte el nom de Nino Bravo i que es col·loque en un lloc visible el bust de l'artista amb un cartell informatiu d’homenatge a la seua figura. Tots els grups han donat suport a la moció alternativa presentada pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

D’altra banda,  pel que fa a Ciutat Vella, el Ple ha rebutjat la moció presentada pel Grup Popular “perquè l'Ajuntament suspenga l'aplicació del règim sancionador regulador de l’APR de Ciutat Vella Nord, en vigor des del desembre passat de 2021”. La proposta ha sigut rebutjada amb el vot en contra de l'equip de govern i el vot a favor de Grup Popular i Ciutadans. Els dos regidors de Vox, que havien presentat una moció alternativa, també han votat en contra.

Activitat turística i emprenedoria

El Ple també ha manifestat hui el suport municipal a l’activitat turística i ha reconegut els seus valors. I també, s’ha responsabilitzat “per gestionar-la d’una manera intel·ligent i responsable, i per minimitzar el seu impacte i maximitzar els seus beneficis”. Així es desprén de l’acord que s’ha aprovat hui a l’Hemicicle amb el suport dels grups de l’equip de govern (Compromís i PSPV), Grup Popular i Ciutadans. Els regidors de Vox han votat en contra.

Este acord s’ha adoptat a instàncies d’una proposta que el regidor de Turisme, Emiliano García, ha presentat en el marc del Dia Mundial del Turisme, celebrat dimarts passat, i de l’any en què València ostenta el títol de Capital Europea del Turisme Intel·ligent.

D’altra banda, el Ple ha decidit, amb el vot a favor de tots els grups excepte el de Vox, “continuar amb la promoció i el suport de l’ecosistema emprenedor valencià i generar noves aliances, públiques i privades, que coadjuven perquè l’emprenedoria a la ciutat continue sent un referent nacional i internacional”.

Arran d’esta moció, defesada pel regidor de Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Borja Sanjuán, l’Ajuntament impulsarà l’elaboració d’un estudi des de la Càtedra de Model Econòmic Mesval, sobre l’estat de l’emprenedoria a la ciutat i la seua àrea metropolitana. També reforçarà el paper de l’Oficina Invest in València, per atraure inversions, i impulsarà actuacions perquè València siga seu de l’Oficina Nacional de l’Emprenedoria.

Suport a Ucraïna

Per altra part, el Ple ha mostrat “el suport de València al poble d'Ucraïna” en aprovar la moció presentada per l’equip de govern perquè el Consistori continue treballant en suport de les famílies que arriben d'Ucraïna, incrementant la dotació econòmica si fora necessari, enfortint els programes de convivència i d'interculturalitat. Amb esta proposta s’ha relegat la presentada pel portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, per “condemnar la criminal invasió d’Ucraïna”.

La regidora Maite Ibáñez, responsable també d’Educació, ha sigut l’encarregada d’argumentar el rebuig d'una altra moció de Ciutadans “presentada per a demanar ajudes a les famílies i alumnat dels centres educatius de la ciutat”. “L’Ajuntament ja treballa amb este tema”, ha manifestat Ibáñez, i ha recordat l'increment de pressupost realitzat ja en ajudes per a l'àmbit educatiu.

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat una moció presentada per l'equip de govern en la qual es proposa que l'Ajuntament “elabore un estudi sobre la realitat de l'ocupació per a dimensionar-la i conéixer-la, així com implementar polítiques municipals que minimitzen les causes que les provoquen”. També sol·licita a totes les administracions que “continue el desenvolupament de polítiques socials, econòmiques i d'habitatge per a minimitzar la precarietat de les famílies”. Esta moció s’ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i el vot en contra de l'oposició com a alternativa al text que havia presentat el Grup Popular per a l'adopció de mesures enfront de l'ocupació d'immobles i habitatges.

En este punt ha pres la paraula Rodolfo Izquierdo Ballester, president de l'Associació de Veïns de la Creu Coberta, que ha exposat els problemes que patixen en el barri.

En la sessió plenària del mes de setembre també s'han declinat tres mocions presentades per Vox. El portaveu d'este partit polític, José Gosálbez, ha sol·licitat “que s'incremente la dotació perquè el personal funcionari desenvolupe el seu treball amb seguretat i perceba les retribucions adequades”; mentre que el regidor Vicente Montañez ha demanat “una modificació de l'ordenança municipal reguladora de venda no sedentària”, i “la creació del Pla Director de l’Arbrat de la ciutat”.

Respecte a la moció sobre l'arbratge, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha defensat una moció alternativa per la qual el Ple de l'Ajuntament ratifica l'acord al qual es va arribar en la comissió informativa d'Ecologia Urbana amb el suport de tots els grups, excepte Vox, perquè el Pla Verd i de la Biodiversitat contemple les bases que han de regir el futur Pla de l'Arbratge Municipal. Esta moció ha sigut aprovada amb el vot a favor de l'equip de govern i l'abstenció dels grups de l'oposició.

Pujar