València té 594 hectàrees de zones verdes urbanes
El vicealcalde, Sergi Campillo, explica que el diagnòstic del Pla Verd “és un document estratègic per analitzar i posar les bases per al futur de la infraestructura verda de la ciutat”
València disposa de 594 hectàrees de zones verdes netament urbanes i 7’41 metres quadrats d’espai verd per habitant, segons els resultats de la fase de diagnosi del Pla Verd i de la Biodiversitat Urbana de la ciutat. Esta suma inclou 14 grans parcs i jardins urbans, 289 parcs i jardins de barri, 82 bulevards i passejos enjardinats i 85 zones verdes associades a equipaments públics. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, considera que el diagnòstic del Pla Verd ”és un document estratègic de la ciutat per a analitzar i posar les bases per al futur de la infraestructura verda de la ciutat, amb una visió metropolitana i tenint en compte un factor fonamental, que és transversal a totes les accions del govern de la ciutat, la situació d’emergència climàtica que estem vivint i que s’agreujarà en el futur”.
El vicealcalde creu que “hem de saber com està la ciutat a nivell d’infraestructura verda i saber també on volem portar la ciutat a mitjà i llarg termini”. En este sentit, Sergi Campillo ha recordat que “l’any 1994 es va fer un pla verd de la ciutat que malauradament mai es va arribar a aprovar i que va quedar en un calaix i que hauria canviat totalment esta ciutat perquè s’apostava per la conservació de l’Horta de València i que ens hauria col·locat en la modernitat de les ciutats ja fa algunes dècades. Malauradament eixe tren es va deixar passar, es va deixar en un calaix i mai es va arribar a aprovar”.
El regidor ha explicat que “hem de saber on estem per a saber on volem anar. Hem de saber el que tenim, quina és la qualitat de la nostra infraestructura verda, no només dels grans parcs de la ciutat, sinó dels xicotets jardins de barri, que en moltes ocasions són els espais verds de proximitat que tenen molts veïns i veïnes d’esta ciutat”. En este sentit, el vicealcalde ha afirmat que “ho hem volgut fer amb una mirada ampla, amb una mirada metropolitana, amb una mirada que integre les immenses zones naturals que tenim en esta ciutat, com són el parc natural de l’Albufera, ara també una part del parc natural del Túria, i l’Horta de València, com a part de la infraestructura verda d’esta ciutat i de l’àrea metropolitana”.
Resultats del diagnòstic
Segons els resultats del diagnòstic elaborat per l’empresa Aranea, València disposa de 594 hectàrees de jardins i zones verdes netament urbanes, el que equival a 7’41 metres quadrats d’espai verd per habitant. Si introduïm, a més, el parc natural de l’Albufera, el parc natural del Túria i l’Horta, la superfície total ascendeix a 8.122 hectàrees i 108’74 metres quadrats per habitant.
Si desglossem les xifres per barris, el veïnat de 24 barris de València disposa de més de 10 metres quadrats de zona verda per habitant, una xifra desitjable segons els organismes internacionals. En algunes d’eixes zones, com Campanar, Penya-roja o Trinitat entre d’altres, es superen fins i tot els 15 metres quadrats d’espai verd per habitant. Per contra, 14 barris de la ciutat estan per davall de 2’5 metres quadrats de zona verda per veí.
Si llevem els pobles de València, el veïnat de gran part de la ciutat es troba a 15 minuts caminant d’un gran parc o d’un parc de barri i, fins i tot, el 90% de la població els té a un màxim de 250 metres de distància.
En este sentit, València disposa de 14 grans parcs i jardins, 289 jardins de barri, 82 bulevards i passejos enjardinats i 85 zones verdes associades a equipaments públics, com cementeris, universitats o col·legis, entre d’altres.
L’existència de zones verdes urbanes i periurbanes, així com l’arbratge viari, repercuteixen molt positivament en la població. Segons els experts, els espais verds redueixen l’efecte de l’illa de calor i milloren la salut del veïnat. Des del punt de vista mediambiental, atrauen i donen recer a la fauna urbana, afavoreixen la infiltració d’aigua i participen en la consolidació d’una infraestructura verda de proximitat.
Una vegada tancada la fase del diagnòstic del Pla Verd, es passarà a la part propositiva. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, espera que el document complet estiga redactat enguany i, posteriorment, serà aprovat definitivament per l’Ajuntament.
Podeu seguir tota la informació sobre el Pla Verd de València en la web https://plaverdvalencia.com/ i en el compte de twitter @VLCVerda.