elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València exigeix que es mantinga Atocha com a estació d'arribada per als trens amb origen a la ciutat

València exigeix que es mantinga Atocha com a estació d'arribada per als trens amb origen a la ciutat
  • El Ple de l'Ajuntament ha sumat la seua reclamació “perquè es millore el servei de Rodalia”

El Ple de l'Ajuntament ha manifestat hui, la seua solidaritat i suport al poble sahrauí “i a les seues institucions democràtiques com a poble sobirà”, i ha expressat el seu compromís de “continuar i reforçar les activitats de cooperació en l'acció humanitària en col·laboració amb el teixit associatiu municipal”. La Corporació ha donat el seu suport a esta declaració de suport al poble sahrauí, que ha plantejat l'Equip de Govern de manera conjunta.

Es tracta d'una moció alternativa a una proposta inicial presentada pel Grup Municipal Compromís. L'acord plenari es dirigeix tant a les parts en conflicte com al Govern Espanyol. En el primer cas, s'insta a treballar “en la recerca d'una solució pacífica basada en el dret a decidir del poble sahrauí, en el marc en les resolucions de Nacions Unides i el dret internacional”. En segon lloc, el Ple Municipal insta el Govern d'Espanya “a continuar donant suport al treball de Nacions Unides en la seua tasca de trobar una solució acceptable per al Sàhara Occidental en el marc de les Nacions Unides”, i en segon lloc, a “comunicar i, a ser possible, consensuar decisions d'especial transcendència, com els canvis de política exterior, amb la resta de forces polítiques democràtiques representades en el Congrés i el Senat”.

Abans de la intervenció de l'alcalde, Joan Ribó, han pres la paraula representants de l'Associació Zemmur de Sahrauís a València, del Servici Jesuíta a Migrants d'Espanya, i de l'associació Al-Adala de València, els qui han defensat la “responsabilitat jurídica, política i moral d'Espanya amb el poble sahrauí” i han defensat el referèndum d'autodeterminació com a única solució a la situació del Sàhara.

L'alcalde Joan Ribó ha recordat que “el Sàhara no és ni ha sigut mai territori marroquí, tal com reconeixen totes les instàncies internacionals: és un territori no autònom que té dret d'autodeterminació, i està ocupat per un altre Estat”, i ha posat de manifest “la responsabilitat d'Espanya, que l'obliga a actuar proactivament”. Ribó ha reconegut “que és el poble sahrauí qui ha de decidir el seu futur”, i ha mostrat la seua “satisfacció” per l'acord aconseguit entre els grups de govern, Compromís i Socialista.

La regidora de Cooperació i Migració, Maite Ibáñez, ha assenyalat el compromís i el suport de fa anys de la ciutat de València amb la població sahrauí, i ha detallat les diferents línies d'ajuda i cooperació. La moció alternativa ha sigut aprovada amb els vots a favor del Govern Municipal i dels grups PP i Ciutadans, mentre que Vox ha votat en contra.

Dret a una mort digna

Durant la sessió plenària, la Corporació s'ha compromés a impulsar la divulgació de la Llei Orgànica de Regulació de l'Eutanàsia, LORE, “que permet als ciutadans i a les ciutadanes afrontar el procés de morir en dignitat segons les seues creences i decisions”, tal com ha explicat la regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, impulsora de la moció.

Abans del debat, ha pres la paraula la presidenta de l'Associació Dret a morir dignament-CV, qui ha demanat el suport de la Corporació a la moció, i ha exposat el seu treball durant més de 37 anys “en pro del dret a fer ús de la llibertat personal també al final de la vida, especialment en situacions de malaltia greu o sofriment insuportable”.

La regidora de Serveis Socials, Isabel Lozano, ha afirmat que la vida “és un dret, no un deure”, i ha defensat que “per a tindre una bona mort s'ha de poder decidir en llibertat sobre ella quan la vida resulte inviable”. “I atés que bona part de la societat desconeix encara en què consisteixen drets i garanties d'atenció a les persones al final de la seua vida, fins i tot àmbit sanitari, és necessari donar-ho a conéixer”.

L'acord plenari ha eixit endavant amb els vots a favor de l'Equip de Govern Municipal i del grup Ciutadans, mentre que PP i Vox han votat en contra. L'acord assenyala el compromís de la Corporació d'impulsar “la formació de les treballadores i treballadors municipals (servicis socials, centres culturals, policia municipal, residències, centres de dia, assistència a domicili...) sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i el Document de Voluntats Anticipades (DVA); així com d'impulsar “l'exercici d'una pedagogia cívica, divulgant estos acords i el DVA, i impulsar xarrades informatives i activitats en centres assistencials, educatius i culturals dependents de l'Ajuntament, campanyes en els mitjans de comunicació municipal i edició de tríptics, que estaran disponibles en els punts d'informació municipals”. Finalment, la Corporació prestarà “suport administratiu per a facilitar el tràmit del Document de Voluntats Anticipades, mitjançant la disponibilitat en l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament (ÚNICA) de la informació necessària per a tramitar el DVA”.

La connexió ferroviària de la ciutat

Durant la sessió plenària, la Corporació ha manifestat la reclamació de l'Ajuntament de València i suport a la Generalitat en la demanda “sobre l'estació d'arribada a Atocha dels trens amb origen a València i Alacant”. Així mateix, el Ple ha sumat la seua reclamació “perquè es millore el servici de Rodalies”, i el suport de nou a la Generalitat en la seua exigència en este mateix sentit. La proposta, plantejada pel portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha sigut aprovada per unanimitat.

També ha sigut aprovada pel Ple una proposta de l'equip de govern, que ha defensat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, com a alternativa a la moció inicial que havia presentat el regidor del PP Carlos Mundina sobre el barri de Marxalenes. La moció aprovada per la Corporació assenyala el seu suport perquè “des de la Delegació de Desenvolupament Urbà es continue treballant en la redacció i execució de projectes de millora i recuperació d'espai públic en el barri de Marxalenes”. Sandra Gómez ha assegurat que “moltes d’estes propostes estan ja executades o pressupostades”, i ha recordat que “queda pendent el centre de Dia per a persones majors per al qual, a hores d’ara, encara no es compta amb una parcel·la en condicions adequades”. Han votat a favor de la proposta els grups del Govern més Vox, i han votat en contra PP i Ciutadans

Per contra, el Ple ha rebutjat, al no comptar amb el suport dels regidors del Govern Municipal, la moció presentada també pel Grup Popular, en este cas per la regidora Paula Llobet, sobre mesures fiscals, en la qual proposava una rebaixa generalitzada d'impostos i fins i tot la supressió definitiva d'algun d'ells. Llobet ha assegurat que l'actual situació de crisi al país “és conseqüència de l'actuació del Govern d'Espanya i de la pressió fiscal desproporcionada, que és la mateixa que duu a terme este equip de Govern”, i ha exigit “un gir radical en la política fiscal de València”.

El regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha criticat que “el PP propose rebaixar 62 milions d'euros de recaptació sense dir d'on retalla esta quantitat i sense justificar-lo; i a més, plantejant una baixada de l'IBI major per a qui més té”. Sanjuán ha recordat que València “se situa en el lloc número 25 en pressió fiscal, molt per darrere de Barcelona o Madrid en contribució fiscal relativa”. I ha defensat la gestió de l'equip de Govern, “que ha tret l'Ajuntament de la situació que patia, i això cobrant un tipus impositiu menor i rebaixant el deute en un 70%”. Malgrat el vot favorable dels grups Popular i Ciutadans, i de l'abstenció de Vox, la moció ha sigut rebutjada.

Finalment, el Ple ha acordat també que l'Ajuntament “estudie les característiques, condicions i possibilitats que ofereix el sistema de televisió per internet (IPTV) en relació en la prestació de servicis públics, així com la seua idoneïtat i oportunitat per a oferir alguns dels servicis municipals, analitzant prèviament detalladament per a quin àmbit, servici i població concreta i a quin cost, resultaria d'interés públic la seua implementació”. Així ho ha expressat la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, que ha agraït el suport a la proposta dels grups del Govern, així com del grup Popular i Ciutadans. Únicament s'ha desmarcat Vox, que s'ha abstingut.

La regidora Lozano ha presentat esta proposta, com a alternativa a una altra inicial del regidor Javier Copoví, del Grup Municipal Ciutadans, que havia plantejat “la creació i instal·lació d'una plataforma OTT/IPTV per a oci, aprenentatge en línia, teleassistència i telemedicina totalment accessible, destinat prioritàriament a menors, dones víctimes de violència, prevenció de la soledat no desitjada, envelliment actiu, i atenció a cuidadors de persones dependents”.

Lozano ha qualificat la proposta de molt interessant, però ha plantejat la conveniència d'elaborar un estudi previ, que duran a terme els servicis municipals, i les conclusions dels quals s'ha compromés a tindre durant este mandat. Han votat a favor de la proposta alternativa l'Equip de Govern, PP i Ciutadans. Vox s'ha abstingut.

Pujar