elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València, epicentre europeu del reciclatge i economia circular gràcies a PlastiCircle

València, epicentre europeu del reciclatge i economia circular gràcies a PlastiCircle

    La lluita contra el plàstic està sent un dels grans desafiaments als quals s'enfronten les ciutats a nivell global. En aquest context, València acull entre hui i demà la visita dels socis del projecte europeu PlastiCircle, co-finançat pel programa Horitzó 2020, que cerca millorar la cadena de residus d'envasos de plàstic des d'un enfocament d'economia circular.

    A través d'aquest pilot es reintroduiran els envasos de plàstic dins de la cadena de valor a través de processos d'innovació en totes les fases de recollida de residus, transport, classificació i recuperació.

    Tal com ha explicat el regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Berto Jaramillo, per a guanyar la batalla al plàstic és fonamental la conscienciació i la implicació ciutadana. Per aquest motiu i entre altres accions, el projecte estudiarà estratègies de compensació ciutadana per a estimular el reciclatge. "A més, totes les estratègies que implementem naixeran de processos de co-creació i de participació ciutadana amb el veïnat del barri de Sant Marcel·lí", ha explicat l'edil.

    "PlastiCircle permetrà posar a prova en contextos reals esquemes específics d'economia circular, en línia amb el model traçat per la Unió Europea en la nova estratègia europea de plàstics anunciada el passat mes de gener, que planteja, entre altres objectius, que en 2030 tots els envasos plàstics en el mercat europeu hauran de ser reutilitzables o reciclables", va remarcar César Aliaga, coordinador del projecte com a responsable de Sostenibilitat de l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística (ITENE), amb seu a Paterna (València).

    Aquest matí la delegació europea ha visitat una planta de selecció d'envasos lleugers de Picassent gestionada per Vaersa per a conèixer els diferents processos de reciclatge del plàstic. A continuació, les persones assistents han pogut conèixer de primera mà el barri de Sant Marcel·lí i veure l'entorn real en el qual es desenvoluparà el projecte pilot.

    Demà Las Naves acollirà un conjunt de xarrades i sessions teòriques a càrrec dels socis ITENE, SAV, PICVISA, AXION, SINTEF, KIMbcn i ICLEI.

    Projecte europeu PlastiCircle

    El consorci europeu està integrat per 20 institucions tant públiques com a privades d'Espanya, Noruega, Alemanya, Holanda, Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Romania i Eslovènia. Les proves pilot es faran a València, Utrech (Holanda) i Alba Iulia (Romania).

    Els socis espanyols del consorci són: Las Naves, ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística), que actua com a coordinador, SAV-LAVEGA (concessionària per a la recollida de residus), INTERVAL (Indústries termoplàstiques valencianes), ECOEMBES i la Fundació KIMbcn (Knowledge Innovation Market Barcelona).

    Pujar