elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València és declarada Ciutat pel Comerç Just

València és declarada Ciutat pel Comerç Just
    MÉS FOTOS
    València és declarada Ciutat pel Comerç Just - (foto 2)

    València ha sigut declarada Ciutat pel Comerç Just per part de la Fundació Ideas i, amb este reconeixement, s’ha convertit en la número 19 a Espanya. En l’actualitat hi ha 2.174 localitats amb este títol en més de 23 països de tot el món. La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas Santana, ha assenyalat que «consumir de manera responsable és treballar per un món més just».

    Este procés es va iniciar el passat 28 de juny de 2018 en el Ple municipal de l’Ajuntament de València, en el qual es va aprovar una moció per unanimitat de tots els grups polítics per a aconseguir-ne el títol. Després d’aprovar esta moció, des del Servici de Cooperació Internacional s’ha treballat, juntament amb la Fundació Ideas, en l’elaboració d’un estudi diagnòstic per a conéixer la situació de la ciutat de València en matèria de comerç just i les iniciatives desenvolupades fins al moment per a promocionar el consum responsable i definir posteriorment un pla per a continuar treballant en el seu foment.

    Fábregas ha destacat que «amb este reconeixement, l’Ajuntament de València posa en valor el treball que fa la ciutat i els diferents agents per a aconseguir una ciutat més justa, responsable i amb una mirada en el món amb justícia global. Amb esta campanya tractem de sensibilitzar i conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de posar en pràctica hàbits de consum en condicions laborals justes, igualtat entre dones i homes i sostenibilitat mediambiental, entre d’altres».

    D’altra banda, la portaveu del Grup de Comerç Just de la Coordinadora Valenciana de ONGD, Cristina Ramón, ha destacat que «els productes procedixen de països empobrits amb l’objectiu que això servisca com una ferramenta de cooperació internacional, ja que estos productes no estan en competència amb els productes autòctons, perquè ací no es produïxen».

    REQUISITS PER A SER CIUTAT PEL COMERÇ JUST

    El primer requisit és aprovar una resolució favorable al comerç just i al consum d’este tipus de productes per part de l’Ajuntament, així com tindre pràctiques de compra ètica. En este aspecte, l’Ajuntament ha instal·lat 50 màquines expenedores de begudes amb café de comerç just als edificis municipals des del mes de novembre de 2017. A més, la Delegació de Joventut va exigir a l’empresa concessionària de la cafeteria de l’Espai Jove l’ús, almenys, de tres productes de comerç just i, d’altra banda, s’han identificat sis contractes públics que inclouen criteris d’este tipus de comerç.

    D’altra banda, oferir productes de comerç just en cafés, restaurants i botigues de la ciutat. En este sentit, a València hi ha més de 100 botigues i comerços que oferixen este tipus de productes, i el comerç just està present en 96 establiments d’hostaleria.

    Així mateix, es requerix el compromís per part del sector privat i d’organitzacions d’introduir este tipus de productes en el seu consum intern. A la ciutat sis ONG tenen este compromís, tals com Oxfam Intermón, La Tenda de Tot el Món, SETEM-País Valencià, Petjades, Ecosol i la Fundació Vicente Ferrer. També s’ha identificat sis empreses, una organització empresarial i set centres educatius, que han desenvolupat alguna activitat o tenen alguna política de suport al comerç just i el consum responsable. A més, destaca el compromís de la Federació de Centres d’Ensenyament de València a favor del desenvolupament d’estes accions.

    Un altre criteri per a rebre’n el títol és la comunicació i sensibilització a la ciutadania. A la ciutat hi ha més 30 accions de sensibilització i incidència sobre comerç just, organitzades principalment per les ONGD locals en col·laboració amb les entitats públiques locals i les universitats. També se celebra el Dia Mundial del Comerç Just (12 de maig), que s’organitza amb el suport de l’Ajuntament i la Generalitat des de 2016. A més, es realitza anualment la Fira de Comerç Just al desembre des de fa 4 anys.

    A més, existix el requisit de la creació d’un grup de treball que coordine el programa. En este aspecte, a València hi ha un grup de treball de Comerç Just en les CVONGD, així com dos grups de treball a la Universitat de València i la Politècnica de València, respectivament. També destaca l’existència de la Xarxa Valenciana de Consum Responsable per a afavorir estes accions i actualment es treballa dins del Consell Local de Cooperació Internacional la possibilitat de constituir un grup de treball propi.

    Pujar