València declara el Nivell 1 d'Emergència pel coronavirus
El Ajuntament manté actius els servicis municipals essencials per a garantir la seguretat i l’assistència de la població
La primera reunió del CECOPAL (Centre de Coordinació Operativa Municipal), encapçalat per l’alcalde Joan Ribó, s’ha produït esta mateixa vesprada en el marc del Pla Territorial d’Emergències de València. Els diferents servicis relacionats amb la protecció civil i d’emergències de la ciutat han valorat els diferents escenaris que s’obrin amb l’estat d’alarma decretat pel Govern de l’Estat i han posat damunt la taula les possibles respostes i necessitats d’assistència de la població. “Vull llançar un missatge de tranquil·litat. Estem en una fase de màxima atenció on tots els servicis municipals essencials estan coordinats per tal d’assegurar els recursos bàsics de prevenció i abastiment a la ciutadania davant d’esta emergència sanitària”, ha destacat l’alcalde.
En este sentit, Joan Ribó ha avançat que s’està treballant en l’elaboració d’una resolució que detallarà els servicis municipals bàsics que es mantindran en actiu en els pròxims dies com ara policia; bombers; protecció civil; mobilitat; cicle integral de l’aigua per garantir l’abastiment i el sanejament; mercats municipals d’aliments i productes de primera necessitat; servicis socials com ara el “Menjar a Casa” o recursos per a les persones sense llar; neteja i gestió de residus; cementeris o tresoreria; entre d’altres. L’alcalde ha ressaltat el fet que “València està actuant amb màxima celeritat posant en marxa totes les mesures que tenim al nostre abast per complir amb les mesures que estan dictant les autoritats competents que són el Govern de l’Estat i la Generalitat per tal de frenar l’expansió de la pandèmia del COVID-19”.
L’alcalde ha fet una crida “per a ser rigorosos a l’hora de dur a terme les mesures sanitàries i de prevenció, a l’hora que no s’han de generar situacions de pànic entre la població”. L’alcalde ha recordat que l’abastiment de menjar està garantit amb Mercavalència, així com el de l’aigua potable. Joan Ribó ha apel·lat a la coordinació entre administracions, i a “reforçar la comunicació amb la població per tal que s’extremen les mesures d’higiene i es previnga especialment a les persones majors i amb malalties prèvies”. A més, ha instat a reforçar l’ús d’eines com l’AppValència per efectuar els tràmits administratius amb la ciutadania.
En la reunió de constitució del CECOPAL han estat presents, a més de l’alcalde, els vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, la regidora de Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, així com els servicis de Policia Local, Bombers, Protecció Civil, Servicis Centrals Tècnics, Servicis Socials, Medicina Laboral, Sanitat, i Creu Roja com a entitat externa. Cano, ha assenyalat la importància de mantindre actius els servicis essencials i la comunicació amb la ciutadania. "L'estat d'emergència 1 es decreta per assegurar la normalitat en la ciutat i que els veïns i veïnes tinguen la seguretat que el Govern de la ciutat treballa a ple rendiment per atendre'ls i donar resposta immediata a les seues necessitats", ha recalcat.
S'ha decretat el tancament de dependències municipals com teatres, museus, instal·lacions esportives, banda de música o el Mercat de Colom. Igualment, queden suspesos els mercats extraordinaris previstos per als pròxims dies. "Estem sent escrupolosos en el compliment de les mesures acordades des de la Generalitat i el Govern d'Espanya", ha afirmat Cano, quii ha apuntat que davant d'esta "situació de crisi hem d’eixir reforçats com a societat".