El València 5G Days posiciona la nostra ciutat com un referent tecnològic a nivell internacional
Experts i expertes nacionals i internacionals intercanvien durant estos dies coneixements i experiències sobre ciència i tecnologia tant en el món de l'empresa com el de l'administració pública
L'Oceanogràfic de València ha acollit hui la gala d'inauguració de la segona edició del València 5G Days (V5G-Day), un esdeveniment sobre l'aplicació de tecnologia 5G en la indústria valenciana, que tindrà lloc entre hui dilluns i demà dimarts 31 de maig sota el lema 5G com a motor de la digitalització. La jornada, organitzada per l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la Universitat Politècnica de València (UPV), que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana.
Durant la gala, la regidora de Desenvolupament Innovador dels Sectors Econòmics i Ocupació, Pilar Bernabé, ha afirmat que “este congrés suposa la consolidació de València com un referent internacional en el desenvolupament de la tecnologia del mil·lisegon, que contribuirà a continuar posicionant València com una ciutat capdavantera i líder en diferents tecnologies”.
El V5G-Day servirà perquè durant estos dies experts i expertes nacionals i internacionals intercanvien coneixements i experiències sobre ciència i tecnologia tant en el món de l'empresa com el de l'administració pública. Referent a això, Bernabé ha posat en valor els projectes que està duent a terme este consistori, per a desenvolupar un nou model econòmic intel·ligent, que posicione la ciutat com un referent en la creació de coneixement, talent i ocupació de qualitat. La regidora ha destacat el VLC Tech City, “una iniciativa públic-privada, integradora i oberta, amb projecció nacional i internacional, que busca posicionar el sector tecnològic i innovador valencià com a eix estratègic del nou projecte de ciutat”.
Durant el congrés es debatrà sobre el present i futur de la tecnologia mòbil i es parlarà de l'estat del desplegament de la xarxa 5G a Espanya, els reptes d'esta indústria al nostre país i a Europa i els avanços de les empreses espanyoles en este camp. També es tractaran, entre altres, temes tan importants com la reindustrialització de les empreses, la ciberseguretat i els reptes tecnològics que s'obrin en l'àrea d'especialització de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (TIC)
La tecnologia 5G és la cinquena generació de xarxes mòbils. Una xarxa que farà possible navegar a 10GBps, una velocitat deu vegades major a la qual es pot viatjar amb qualsevol fibra òptica de les quals estan instal·lades en l'actualitat. Es tracta de la cinquena evolució que es produeix des de l'aparició del 1G a la fi dels anys 70. Una xarxa amb la qual només podies cridar, gens d'internet. En els 90 va eixir la 2G, que permetia el roaming (usar el telèfon des de l'estranger) i manar sms. A principis del segle naix el 3G, que permet navegar per internet i enviar correus electrònics des del teu telèfon mòbil, i en el 2013 es comença a instal·lar les primeres xarxes 4G a Espanya.
La xarxa 5G suposa una vertadera revolució del món digital, i especialment de la domòtica i la utilització d'internet en tota mena de camps. Permetrà, per exemple, conduir un vehicle autònom de manera remota amb total precisió, millorar les videollamadas, o interconnectar diversos dispositius, tot això amb un temps de resposta inapreciable, d'1 mil·lisegon. A més esta nova xarxa suposarà una revolució en la informació a través de l'intercanvi de dades relacionada amb el transport, els edificis intel·ligents, el trànsit urbà, els guals, les calçades o els habitatges, que podran estar interconnectades, i tindrà una aplicació en tots els camps com l'oci i l'entreteniment, o la domòtica.