València convoca la primera reunió per a elaborar el ban de la Setmana Santa Marinera
Amb això s'executa un acord de la Comissió de Cultura i es recupera una tradició abandonada des de fa dècades, reprenent la seua elaboració per a 2025, any del centenari de la Junta Major de la Setmana Santa Marinera
La Setmana Santa Marinera de València (SSMV) recupera el ban oficial per a 2025. Per a això, la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, ha anunciat que la ciutat ja compta amb una data per a l'elaboració d'esta normativa excepcional amb unes disposicions que regularan, entre altres aspectes, la circulació i l'estacionament, la seguretat, l'ocupació d'espai públic, horaris d'actes, entre d'altres, durant el període de la festa gran dels barris marítims de la ciutat com són el Cabanyal, Canyamelar i Grau i, al seu torn, la segona festivitat de referència de València, declarada Festa d'Interés Turístic Nacional.
“La Setmana Santa Marinera recupera l'elaboració d'un ban específic propi que regule, d'una forma coordinada i consensuada, tots els aspectes relatius a la celebració dels seus tradicionals actes, aconseguint amb això, fer-los valdre i protegir-los”, ha destacat Gil alhora que afegia que, “d'esta manera, complim el compromís adquirit en la comissió de Cultura de desembre de 2022 amb la mateixa festa i la Junta Major, que es reprendria esta tradició que es va deixar de fer pels anys 80 i que es va acordar poder fer-ho efectiu en 2025, coincidint amb el centenari de la institució, posant en marxa, esta fita històrica a la ciutat”.
Per al mes vinent de setembre han sigut convocats tots els col·lectius, institucions i associacions implicades. “La Setmana Santa Marinera és una festa que forma part de la nostra identitat i arrels històriques. Tal com ens vam comprometre, estem treballant perquè cada detall d'esta celebració reflectisca la passió i l'esforç de tots aquells que la fan possible. L'elaboració d'este ban és un pas històric significatiu que permetrà una millor organització i col·laboració amb les diverses associacions, col•lectius i confraries que participen o que, d'alguna forma, es veuen implicats per la idiosincràsia de la festa. Esta primera reunió és essencial per a aconseguir un enfocament col·lectiu i cohesionat”, ha detallat Mónica Gil.
Això suposarà el punt de partida d'esta recuperació del ban oficial que proporcionarà un espai per a compartir idees, opinions i expectatives entorn de la festivitat, assegurant així que tots els punts de vista i necessitats siguen considerats, “amb l'objectiu de generar consensos entre col·lectius festius i veïnals, fomentar la participació activa de tots els qui la viuen i gaudixen, així com preservar el respecte cap a esta important tradició cultural que perviu en els poblats marítims de València, aconseguint donar forma a una festivitat única”, ha puntualitzat la delegada de Festes i Tradicions.
D'esta manera, la regidora Mónica Gil ratifica el seu compromís de donar forma a la normativa que permeta recuperar l'històric ban de la SSMV, amb la finalitat de preservar i promocionar les tradicions locals, contribuint, amb això, a l'enriquiment de la Setmana Santa Marinera com un dels patrimonis culturals més destacats de la ciutat de València.