elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València es converteix en capital Erasmus en el 30é aniversari del projecte de mobilitat europeu

València es converteix en capital Erasmus en el 30é aniversari del projecte de mobilitat europeu
    MÉS FOTOS
    València es converteix en capital Erasmus en el 30é aniversari del projecte de mobilitat europeu - (foto 2)

    La Universitat de València organitza, del 29 de novembre al 15 de desembre, el cicle 'Desembre Europeu' que, en la seua tercera edició, convertirà la ciutat en capital Erasmus. L'exalcalde de València Ricard Pérez Casado obrirà les jornades demà dimecres, dia 29, al Col·legi Major Rector Peset (19 hores), amb una conferència titulada 'València, ciutat europea'.

    Amb l'objectiu de fomentar el debat sobre el futur d'Europa com a espai comú d'intercanvi cultural i social, la Universitat de València acull, des del 2015, el cicle 'Desembre Europeu', el qual té com a principal espai de trobada el Col·legi Major Rector Peset. La programació d'aquesta iniciativa inclou debats, exposicions, conferències, cinema i concerts.

    'València, capital Erasmus' és el lema sota el qual es desenvoluparà aquest 'Desembre Europeu', amb motiu del 30é aniversari del projecte de mobilitat europeu Erasmus, ara anomenat Erasmus+. El cicle ha estat organitzat a través de diversos organismes de la Universitat de València: Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació, CM Rector Peset i Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València i l'oficina Europe Direct Valencia.

    La conferència inaugural anirà a càrrec de Ricard Pérez Casado, exalcalde de València, qui reflexionarà sobre les polítiques que fan possible dissenyar i entendre València com a ciutat europea. Pérez Casado serà presentat per la primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament, Sandra Gómez. L'acte, d'entrada lliure, començarà a les 19 hores al Rector Peset.

    Els debats entorn del futur d'Europa continuaran al llarg del mes: dilluns, dia 4, a les 12 hores, se celebrarà, a la Biblioteca de Ciències Socials de la Universitat, una taula redona d'experts en polítiques de la UE que estarà formada per Ernesto Penas, de la Direcció General d'Afers Marítims i de Pesca de la Comissió Europea; Manuel Sanchis i Cecilio Tamarit, de la Facultat d'Economia de la Universitat de València; i Luis Jimena, de la Facultat de Dret de la Universitat de València. Tamarit, director del Centre de Documentació Europea, moderarà el debat.

    El dia 15 de desembre, també a les 12 hores, l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i la Càtedra Joan Fuster de la Universitat de València organitzen, al Centre Cultural La Nau, la conferència 'Un espectre ronda el passat: Historitzar les revolucions del segle XX', que impartirà el catedràtic Enzo Traverso, de la Cornell University.

    Dins del mateix marc de l'Escola de Pensament Lluís Vives i també a La Nau, el dia 14, a les 19 hores, es presentarà el llibre pòstum del filòsof, sociòleg i politòleg José Vidal-Beneyto 'Celebración de París. Lugares y gentes'. L'acte comptarà amb la presencia del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño; Céline Rougier-Vidal, vídua de l'autor, sociòloga i editora del llibre; i l'exalcalde Ricard Pérez Casado.

    D'altra banda, tornarà l'edició d'hivern de la iniciativa 'Cafè amb Projectes', una trobada de responsables dels diversos programes de mobilitat professional, estudiantil o cultural a la ciutat de València. L'encontre tindrà lloc a l'aula Seminari 1 del CM Rector Peset, el dia 12 de desembre, a les 11 hores.

    En l'apartat més lúdic de les jornades hi ha un cicle de cinema amb dues projeccions a la Sala d'Actes del CM Rector Peset, en el marc dels Premis Lux del Parlament Europeu: el dia 11, 'Rams, el valle de los carneros' (Grimur Hákornason, 2015); i el dia 15, 'El caballo de Turín' (Bela Tar, 2011). Ambdues projeccions seran a les 19 hores i compten amb la col·laboració de l'Associació Cultural València Pensa.

    Cloenda

    La cloenda del 'Desembre Europeu' serà el dia 15, fent coincidir diverses activitats com ara el workshop 'Educació No Formal: vies alternatives per a una Europa participativa, creativa i solidària', organitzat per la xarxa EuroImpulse Network a Radio City Bar (Barri del Carme de València), a les 18 hores. Les persones assistents podran accedir després a la "biblioteca humana" de projectes europeus per a descobrir històries que generen canvis i contribueixen en la construcció d'una Europa més ciutadana.

    A continuació (20 hores), el grup Madigma oferirà un concert, íntim i alhora salvatge, de música tradicional. Madigma el formen dos germans, Diederik Timmermans (acordió diatònic) i Stefan Timmermans (flauta, gaites i clarinet), que gràcies als seus viatges han pogut descobrir diverses branques de la música tradicional, així com les possibilitats dels seus instruments.

    Al llarg de tot el cicle, el vestíbul del Col·legi Major Rector Peset acollirà la mostra '60 anys d'Unió Europea', una exposició realitzada amb la col·laboració de l'oficina Europe Direct de la Generalitat Valenciana.

    Pujar