elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València controla amb fibra òptica i sensors el reg de les séquies de l'horta gràcies al Projecte Horta-Tech

València controla amb fibra òptica i sensors el reg de les séquies de l'horta gràcies al Projecte Horta-Tech
  • L'objectiu és contribuir a la sostenibilitat del territori, l'estalvi d'aigua i la conscienciació sobre la importància del patrimoni cultural i natural

  • A través d'una App, els agricultors i agricultores poden planificar els regs i estalviar-se llargues esperes fins que l'aigua arriba als camps

MÉS FOTOS
València controla amb fibra òptica i sensors el reg de les séquies de l'horta gràcies al Projecte Horta-Tech - (foto 2)

 

 

València ha començat a monitorar amb fibra òptica i sensors el cabal de les séquies de l'horta de Francs, Marjals i Extremals, situada entre la carretera d'En Corts i el barri de la Fonteta de Sant Lluís, gràcies al Projecte Horta-Tech. Esta iniciativa està impulsada per l'Ajuntament, a través de València Innovation Capital, per a optimitzar la gestió de l'aigua i possibilitar la planificació dels regs.

Així mateix, l'objectiu d'esta ferramenta és contribuir a la sostenibilitat del territori de la ciutat, l'estalvi d'aigua i la conscienciació sobre la importància del patrimoni cultural i natural.

També es busca millorar la vida dels agricultors i agricultores, ja que podran planificar els regs i evitar les llargues esperes que es produïxen fins que arriba l'aigua als camps. Amb la incorporació de noves tecnologies a sistemes agroalimentaris locals més tradicionals s'afavorix el relleu generacional en l'Horta de València.

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha explicat que amb esta App “volem donar resposta als reptes als quals ens enfrontem les ciutats hui dia, en este cas al canvi climàtic i a la sequera. Per això hem desenrotllat en esta zona de València un projecte pilot que facilite als nostres agricultors, a través de fibra òptica i de sensors informació en temps real, el monitoratge del reg dels seus cultius”.

Horta-Tech pretén optimitzar els costos operatius i de manteniment mitjançant la digitalització i automatització dels processos. Es tracta d'una plataforma de control, en temps real, que permet una gestió més eficient i sostenible dels recursos hídrics i la seua infraestructura associada.

A més, incorpora un panell de control intuïtiu i visual per a monitorar de manera contínua els indicadors clau de rendiment de la xarxa hídrica, que es podrà consultar en els dispositius mòbils, mitjançant una App, i que inclou la planificació dels regs.

Este projecte compta, a més, amb la tecnologia de les startups Fibsen i Baukunst, i aprofundix en la voluntat de col·laboració publicoprivada des de l'àrea d'Innovació de l'Ajuntament.

Una zona d'horta creada en 1386

Els Francs, Marjals i Extremals són una institució valenciana, dependent de l'Ajuntament de València, que va ser creada en 1386 per a gestionar el que era una zona de marjals, fora de les séquies islàmiques del Tribunal de les Aigües, que hui dia se situaria entre la ronda sud i el barranc de Catarroja.

Solució contra el canvi climàtic i sequera

El canvi climàtic i la sequera representen desafiaments urgents que requerixen accions concretes. L'alteració dels patrons climàtics i la disminució de les precipitacions han portat a una major escassetat d'aigua, la qual cosa impacta directament en la producció agrícola i en l'equilibri ecològic de l'Horta de València.

Horta-Tech actua com un projecte alternatiu i estratègic per a enfrontar estos desafiaments per al que busca solucions innovadores i sostenibles que permeten una gestió eficient i una preservació adequada dels recursos hídrics.

Des d'una perspectiva mediambiental, Horta-Tech es compromet amb l'estalvi d'aigua, el monitoratge del cabal de l'aigua, la preservació dels espais naturals i parcs associats a l'horta i la consolidació del cabal ecològic.

La tecnologia és el com i ser humà és el perquè. València Innovation Capital aposta per resoldre els problemes reals de la ciutat amb una innovació pròxima que siga efectiva i tinga un impacte directe en la vida de les persones.

L'estratègia València Innovation Capital pretén fomentar una ciutat dinàmica, diversa i creativa que siga el hub d'innovació tecnològica de referència del Mediterrani. Esta estratègia promou la col·laboració publicoprivada, ser catalitzadora de l'ecosistema d'innovació i emprenedoria tecnològica de la ciutat i busca generar ocupació de qualitat i d'alta qualificació a València.  

 

 

Pujar