elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València comptarà amb dos noves oficines de l’energia i una altra itinerant per acostar l’assessorament energètic a tota la ciutat

València comptarà amb dos noves oficines de l’energia i una altra itinerant per acostar l’assessorament energètic a tota la ciutat
  • Estos espais obriran les seues portes a finals d’any: al Mercat de Torrefiel i al Parc de l’Oest, mentre que la tercera arribarà als pobles

Els servicis de l’Oficina de l’Energia, que informa i assessora la ciutadania perquè estalvie en la seua factura de la llum, s'estendran per diversos punts de la ciutat. Este espai, que obert en 2019 al carrer de José María Haro, enguany ha atés, de forma directa, a més de 2.000 persones, comptarà amb el suport d’altres oficines “per impulsar la transició energètica de València”. A finals d’any, l’Ajuntament obrirà una en el Mercat de Torrefiel, una altra en el xalet del Parc de l’Oest, i habilitarà una tercera, de caràcter itinerant, per arribar a tots els pobles de València. “L’objectiu municipal -tal com ha explicat hui regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon- és garantir el dret a l’energia, promoure l’eficiència energètica i l’aplicació d’energies renovables entre el major nombre de persones”.

El regidor Alejandro Ramon ha recordat que l’Oficina de l’Energia, “que és un referent d’assessorament energètic” proporciona informació personalitzada, i organitza tallers i activitats “per transformar València en una ciutat resilient i capaç d’afrontar els reptes de l’escalfament global”. Si bé, ha ressaltat que, en el context actual, un dels servicis més demandats per la ciutadania és l’assessorament per reduir la factura de la llum”. En este sentit, ha parlat “dels preus de la llum que, amb un rècord històric des del passat estiu, s’han vist augmentats per la invasió d’Ucraïna”. “I amb esta situació, també ha crescut la vulnerabilitat energètica i el risc d’exclusió de moltes famílies i empreses que no poden fer front a esta factura”, ha afegit.

“Per això, davant esta situació, i com administració més propera a la ciutadania, a l’Ajuntament treballem per oferir solucions, perquè per al consistori, l'energia és un dret, no un privilegi, i creiem que hem d'ajudar a les persones que es troben en risc de vulnerabilitat energètica a poder accedir a una energia mínima vital que els permeta viure amb dignitat”, ha argumentat el regidor.

“L'Ajuntament està en primera fila per a respondre a aquesta crisi i oferir solucions a la ciutadania i en esta línia, des de juliol de 2019, l'Oficina de l´Energia que promou la Fundació València Clima i Energia ha treballat de manera pròxima, estreta i eficient amb la ciutadania per a atendre-la, acompanyar-la, formar-la i ajudar-la a reduir el seu consum energètic, el cost de la seua factura energètica i l'accés a les ajudes existents”, ha afirmat.

El regidor ha indicat que l’Oficina de l’Energia atén diàriament ciutadans i ciutadanes “que volen fer un ús més eficient de la seua energia, autoproduir-la en les teulades dels seus edificis mitjançant plaques solars o associar-se per a compartir-la”. Entre les dades que ha aportat al respecte: Més de 2.000 persones que es van acostar de manera espontània a l'Oficina, creixent esta xifra un 70% respecte al 2020.

A més, unes 4.000 s'han beneficiat directament dels servicis de l’Oficina de l’Energia (un 40% més que el 2020) i s'estima que han sigut més de 7.000 els i les beneficiàries totals de les activitats de l'Oficina en 2021 (un 60% més que el 2020).

Estalvi mig elèctric de 226,14 € anuals per llar assessorada

Pel que fa a les cites, s'han oferit prop de 600 d'atenció personalitzada amb atenció individual per a tractar temes de factura, eficiència energètica, energies renovables o dret a l'energia. Estes atencions suposen un estalvi mig en les factures elèctriques estimat de 226,14 euros anuals per llar assessorada, representant un 28.7% de la seua factura anual mitjana i per al gas l'estalvi mig anual és de 126,49 euros, el que representa el 36,3% d'estalvi en la factura.

“Malgrat totes estes bones dades, l'Oficina es troba ara mateix amb una demanda dels seus servicis per part de la ciutadania superior a les seues capacitats pel que ja existeix llista d'espera per a les atencions individualitzades”, ha manifestat Alejandro Ramon en argumentar que la demanda dels servicis que ofereix l’Oficina de l’Energia “no pot més que créixer i és per això que, el consistori ha cregut oportú apostar per un model d'equipament ciutadà que, ara més que mai, és necessari, eficient i rendible punt per a la ciutadania que ens visita com per a la mateixa ciutat”.

Pujar