València comptarà amb nous carrils bici als carrers Sant Vicent i l'Avinguda del Cid
Els treballs tenen una inversió de més d'un milió d'euros i completen un recorregut de més de dos quilòmetres
La Junta de Govern Local ha aprovat l’adjudicació de les obres de les connexions ciclistes al carrer de Sant Vicent Màrtir i de l’avinguda del Cid, amb més d’un milió d’euros d’inversió i més de dos quilòmetres nous d’itinerari ciclista. És, segons el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, “un dels grans projectes ciclistes del mandat, fonamental per a la mobilitat ciclista de l’àrea metropolitana”. Campillo, acompanyat del regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha informat dels assumptes tractats en l’òrgan col·legiat, que també ha acordat la programació de la Festa de Nadal i d’Expojove, la qual permet iniciar la contractació de les diferents activitats, dos convenis de Devesa-Albufera i la construcció de més nínxols i columbaris als cementeris municipals.
L’Ajuntament ha adjudicat al Grup Bertolín SAU la construcció de la connexió ciclista entre l’avinguda de les Tres Creus i la plaça d’Espanya a través de l’avinguda del Cid per import de 814.997,76 euros (IVA inclòs), així com la connexió ciclista del carrer de Sant Vicent Màrtir entre el carrer de Marvá i la plaça d’Espanya, per 226.839,63 euros (IVA inclòs). Estos carrils bici serien subvencionables per una quantitat de 864.861,40 euros —el 90 % del pressupost inicial sol·licitat sense IVA— pels fons Next Generation de la Unió Europea. Es tracta, en paraules del vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, “d’un dels grans projectes ciclistes del mandat”, que completa un recorregut ciclable de 2,1 quilòmetres, “importantíssim per a la mobilitat ciclista de l’àrea metropolitana perquè arriba a un dels accessos de la zona oest de ciutat”.
El vicealcalde ha explicat que es reprén així l’actuació, que va quedar paralitzada a l’abril de 2017 després que la primera empresa adjudicatària no acabara l’obra. Com estava previst, el carril bidireccional —que ja té el primer tram realitzat a l’avinguda del Cid, entre l’avinguda de Tres Creus i el carrer de Santa Cruz de Tenerife— tindrà un ample de 2,50 metres. Després de discórrer per la via de servici de l’avinguda del Cid en sentit centre, passarà a l’altura del carrer de Totana a la banda nord de la calçada, completant així el seu recorregut fins a la plaça d’Espanya.
Tal com ha remarcat Sergi Campillo, l’actuació vindrà acompanyada d’una millora per a la circulació per als vianants, en este cas a l’altura de la plaça del Bisbe Amigó, on es realitzarà un nou pas de vianants paral·lel al carril bici. A partir del carrer de Sant Josep de Calassanç, el repartiment viari serà de dos carrils per al trànsit motoritzat, dos per a bicicletes i vehicles de mobilitat personal —un per sentit—, i un segregat per a l’ús exclusiu d’EMT i taxi. En el cas de l’eix ciclable pel carrer de Sant Vicent Màrtir entre el carrer de Marvà i la plaça d’Espanya, donarà continuïtat al ja executat fins a la plaça de Sant Agustí i l’Anell Ciclista.
Programació de Nadal i Expojove
Altre dels assumptes tractats en la comissió de govern municipal han estat els programes de la Festa de Nadal de 2021 i de la fira d’Expojove. Les activitats de Nadal arrancaran el 29 de novembre amb un concert de nadales a la plaça de l’Ajuntament de la mà de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, seran descentralitzades i arribaran a molts barris. El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, donarà a conèixer pròximament la programació d’Expojove, que se celebrarà del 26 de desembre al 4 de gener.
Convenis de Devesa-Albufera
Hui la Junta de Govern també ha donat llum verda a dos convenis de Devesa-Albufera amb la Junta de Desaigüe i Global Nature. D’una banda, s’ha acceptat la proposta Life de la fundació Global Nature per millorar la capacitat de retenció de carboni de l’Albufera de València, que el consistori subvencionarà amb 10.000 euros per a cadascuna de les anualitats 2021, 2022 i 2023. El projecte, amb el nom de “Gestió i restauració d’aiguamolls mediterranis com a embornals de carboni”, està cofinançat per la Comissió Europea amb un pressupost total de 2.165.389 euros i desenvoluparà accions en deu aiguamolls de la Península Ibèrica, entre els quals es troba l’Albufera.
L’objectiu general d’esta iniciativa, ha detallat el vicealcalde, és establir pautes de gestió d’aiguamolls mediterranis de manera que funcionen com a embornals de carboni mantenint la seua integritat ecològica, funcionalitat i prestant els servicis propis d’un ecosistema, ja que alberguen espècies de fauna i flora amenaçada i hàbitats i elements geomorfològics catalogats de protecció especial. En el cas de València, se centrarà a promoure una gestió de les mallades amb perspectiva climàtica.
Per altra part, s’ha acordat un conveni amb la Junta de Desaigüe de l’Albufera amb el qual es destinen 50.000 euros anuals per tal d’ajudar econòmicament l’entitat amb les despeses de personal i material per gestionar les comportes del llac, entre altres tasques. Campillo ha indicat que l’Ajuntament col·labora amb la Junta de Desaigüe des dels anys noranta, però en octubre de 2020 es va haver de finalitzar el conveni per exigències de la Llei 40/2015, amb el “compromís de fer un de nou”. En l’actual, entre altres qüestions, ha assenyalat el regidor, “millorem la quantia”.
Millores en cementeris
Este divendres s’ha contractat així mateix l’execució de les obres en general i construcció d’unitats d'enterrament als cementeris municipals. El vicealcalde ha remarcat que és “una de les obres més importants per als cementeris de la ciutat, perquè a València fan falta nous nínxols”. Es construiran en una primera fase 300 nínxols i 200 columbaris per depositar urnes amb cendres de difunts, tots ells al Cementeri General, i l’any que ve es reserven 300.000 euros per fer noves actuacions. Els treballs van eixir a licitació per 700.000 euros, amb IVA, es van presentar tres empreses, i finalment s’ha adjudicat a la UTE S.A. Agricultores de la Vega de València-Albero Solanes, S.L., que ha fet una proposta a la baixa del 13 %.
Estratègia Urbana València 2030
D’altra banda, s’ha acceptat l’ajuda concedida de 300.000 euros per a l’Estratègia Urbana València 2030, que ha sigut seleccionada com a projecte pilot de l’Agenda Urbana Espanyola, quedant en primera posició amb 98 punts de 100 en les valoracions realitzades pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana. Campillo ha destacat que és “la primera subvenció comptant dels fons europeus Next Generation”, que es dedicarà a “la neutralitat climàtica, i la ferma intenció de ser una de les 100 ciutats climàticament neutres que es designaran des d’Europa”.
Ambulatori del Saler
El consistori ha acceptat la subvenció de 13.966,87 euros de la Conselleria de Sanitat Universal per la reforma de l’ambulatori del Saler, que ja està realitzada. El vicealcalde ha manifestat que “es tracta d’un edifici construït en 1979 que presentava de manera contínua problemes d’estanquitat en la coberta i part de les fusteries, així com impediments en l’accessibilitat”. L’Ajuntament ha efectuat una millora completa de les instal·lacions, que ha comprés mesures d’impuls de l’eficiència i de l’estalvi energètic, per “millorar l’atenció sanitària d’este poble, tal com havia reivindicat el veïnat”.
Parc públic de vivenda
En la sessió d’esta jornada, la Junta de Govern ha donat el vist i plau a la compra de dos vivendes per augmentar el parc de vivenda pública de la ciutat, amb la previsió d’adquirir-ne sis o set més abans que finalitze l’any. “És important disposar d’un parc cada vegada major per atendre les necessitats de la ciutadania, per això instem les persones propietàries interessades a vendre les seues vivendes que contacten primer amb l’Ajuntament”, ha expressat el vicealcalde, Sergi Campillo. En concret, s’ha adquirit una vivenda al carrer de Sant Joan de la Penya, valorada en 38.000 euros, i altra al carrer d’Algar de Palància, amb una valoració de 86.000 euros. Estos dos habitatges se sumen a altres dos ja comprats anteriorment.