València commemora als seus Sants Difunts
Jornada de festa i record aquest 1 de Novembre, dia de Tots Sants
El dia de Tots els Sants és una de les festes nacionals més sentides i celebrades per les famílies. Una jornada de festa i de record dels éssers més volguts que ja no estan. Milers de persones s'han desplaçat durant aquest dijous 1 de Novembre als cementeris per a honrar la memòria dels seus familiars i amics.
Una estampa que transforma els camposants i els omple de vida i alegria, la que porten els familiars en forma de centres de flors, rams colorits i plantes d'infinites formes. I aquesta gran festa requereix d'una gran preparació: floristes, seguretat vial, transport, forns i pastisseries... tots pendents d'una jornada que ha transcorregut sense incidents destacables excepte els habituals embotellaments a les entrades dels cementeris.
Un exemple ho hem vist aquest matí en el Cementeri General de València, on s'han ampliat les places d'aparcament, s'han ordenat els carrils d'accés i eixida i s'ha reforçat el servei d'autobús. I a l'entrada, una desfilada de gent amb rams de flors. Els més ressagats encara tenen una última oportunitat de comprar-les a la mateixa entrada del cementeri.
És un dia important per als floristes ja que venen gran part de la producció durant aquests dies, un terç de la venda anual. Així, clavells, lliris, roses, orquídies o crisantems són les més venudes.
També és un dia important per als pastissers. Perquè les vesprades de tardor en família se celebren amb una tradició gastronòmica que no falla, especialment en dies com el de hui. Els bunyols de vent i els ossets de tots els sants es converteixen en la millor sobretaula.
Cada 1 de Novembre es compleixen els costums de tota la vida i es creen noves tradicions. Per exemple, si ens desplacem fins al cementeri valencià Parc de la Pau, ens trobarem amb una biblioteca en el seu interior. Resulta curiós però té una explicació: es tracta d'un espai en el qual deixar els llibres que han marcat d'una forma o una altra la vida dels quals allí descansen. Està compost pels exemplars que els familiars cedeixen i hi ha ja més de trenta exemplars.
Una nova tradició en un cementeri que, com cada 1 de Novembre ha soltat de mil globus blancs al cel amb missatges de record i afecte dels morts. Aquest camposant ha contat durant la jornada de hui amb servei de guarderia i fins a sessió de pel·lícula perquè els més xicotets puguen entretenir-se mentre els seus pares compleixen amb la tradició. Cal destacar que el del Parc de la Pau va ser seleccionat per la publicació 'Adéu Cultural' com el Millor Cementeri d'Espanya en 2016.
I si seguim recorrent tradicionals noves -valga la paradoxa- no podem oblidar-nos d'un curiós cementeri que s'amaga també en la ciutat de València, enfront del general. Parlem del Cementeri Protestant Britànic, un espai místic i reduït que pertany a la Corona Real Britànica i en el qual descansen ciutadans de més de vint nacionalitats diferents. L'espai pot visitar-se el 28 d'octubre i l'1 de novembre, els dos únics dies en els quals obri al públic.
Tocs de campana
Els campanars de València també han complit amb la tradició de fer sonar els tocs als difunts aquest 1 de Novembre, tocs que repetiran aquest divendres. En total, més de 400 campanars de la diòcesi valenciana han dut a terme aquest homenatge -conegut com 'clamoreo' amb més de sis segles d'història.