És València una ciutat segura? L'Ajuntament reitera que sí mentre l'oposició denuncia tot el contrari
PP i Ciutadans lamenten que València és de les grans ciutats on més creix la inseguretat ciutadana
La Regidoria de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València ha reiterat que València és una ciutat segura després de conéixer les últimes dades del Ministeri de l'Interior sobre seguretat i evolució de la delinqüència. Tant els robatoris amb força en domicilis i establiments com el tràfic de drogues o les sostraccions de vehicles marquen un dels seus registres més baixos dels últims cinc anys.
Es tracta precisament de tipologies delictives en les quals la Policia Local de València pel seu àmbit competencial té una major implicació. Concretament, els robatoris amb força en establiments, domicilis i altres instal·lacions han caigut un 16.4 per cent, les sostraccions de vehicles un 24.2 per cent i el tràfic de drogues un 11.3 per cent.
“Les dades del Ministeri el que venen a corroborar és que les xifres de seguretat ciutadana, de delictes que afecten la seguretat ciutadana a la ciutat de València romanen pràcticament iguals que l'any 2018 i 2019 incrementant-se com venia succeint en trimestres anteriors l'apartat d'altres delictes on es troben fraus cibernètics i una tipologia de delictes que no impacten contra la seguretat ciutadana” ha assenyalat Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València.
L'any passat es van registrar 2.303 robatoris amb força en domicilis o establiments mentre que un any abans, en 2020, l'any en què es va declarar la pandèmia, aquests delictes van caure fins als 1.934. En 2019, es van produir 2.764 robatoris amb força i en 2018, 2.767 mentre que 2017 va finalitzar amb 2.420 i 2016 amb 2.703. Una tendència semblant s'observa en altres tipologies delictives com el tràfic de drogues.
L'any passat es va tancar amb la xifra més baixa en aquesta categoria, amb 275 delictes de tràfic de substàncies estupefaents. Només un any abans, en 2020, la xifra es va elevar fins als 321, 310 l'any 2019, 322 en el 2018, 309 en el 2017 i 319 en el 2016. També han descendit de manera notable les sostraccions de vehicles.
Pugen els delictes relacionats amb les agressions sexuals i les estafes per internet
Segons indiquen des de la Regidoria, on més han pujat els delictes són en aquells que no té competència la Policia Local, especialment en l'apartat denominat “Resta d'infraccions penals” amb un augment del 18,2 per cent, on s'inclouen delictes per exemple les estafes per internet. Gran part d'aquest increment és a conseqüència de l'auge que ha experimentat el comerç en línia i altres ciberdelictes.
També han augmentat els delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, agressions sexuals, on s'ha incrementat la tendència com la resta de ciutats d'Espanya. “Ens preocupa l'increment dels delictes contra la llibertat sexual i les agressions sexuals. Això mereix una seriosa reflexió i una anàlisi serena i assenyada per a poder abordar les mesures que creem són necessàries per a reduir aquests delictes” ha manifestat el responsable de l'àrea de Protecció Ciutadana.
L'oposició denuncia que València és de les grans ciutats on més creix la inseguretat ciutadana
Els partits de l'oposició s'han mostrat descontentaments amb els resultats de l'informe de criminalitat a la ciutat de València.
La portaveu del Grup Municipal Popular, María José Catalá, ha denunciat que València tanca l'any sent líder de delinqüència i tanca l'any amb un creixement del 36,30%, amb les dades conegudes hui pel Ministeri de l'Interior”.
“València és de les grans ciutats on més creix la inseguretat ciutadana. Ha crescut més del doble que Saragossa, Madrid, Màlaga o Barcelona”, ha denunciat Catalá que ha mostrat “la seua preocupació d'aquesta escalada imparable”. Els robatoris amb força en domicili augmenten un 51%,els furts un 62% i les batusses un 46%, en el quart trimestre de l'any. “Enfront del creixement del 16% de la Comunitat o del 10,8% del total nacional, a la ciutat el creixement és del 36,30”
“Aquests fets demostren la inacció de Ribó i de tot el seu equip que no han sabut ni saben com afrontar el problema d'inseguretat que viu aquesta ciutat”, ha afirmat Catalá que en aquest ple interpel·larà a l'alcalde sobre la inseguretat ciutadana que es viu en pràcticament tots els barris de la ciutat.
D'altra banda, el portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha denunciat que "València es manté com la segona ciutat important d'Espanya amb major delinqüència, només per darrere de la Barcelona d'Ada Colau".
Per a Giner "aquests són els números de la vergonya de Ribó. L'alcalde no pot continuar negant ni un segon més que a València hi ha un greu problema de seguretat. Les dades no menteixen, els delictes a València cada 100.000 habitants aconsegueixen la xifra de 6.668, només superats pels 7.756 de Barcelona". "La capital d'Espanya, Madrid, fins i tot està per darrere de València, amb 6.082 delictes cada 100.000 habitants. Sevilla, Bilbao, Saragossa i Màlaga, entre altres ciutats importants en número de població, ara com ara, són molt més segures que València", ha detallat el portaveu liberal.
Davant aquestes negatives dades, el portaveu del partit taronja ha manifestat que "quan Ribó parla de seguretat es justifica en què, l'any 2020, s'estava donant el confinament generalitzat per COVID-19, però en totes les ciutats d'Espanya es va donar el confinament amb les mateixes normes i intensitat, per la qual cosa l'espectacular increment de delictes a València respecte a totes les altres ciutats espanyoles només s'entén perquè en mans de Ribó, València s'ha convertit en una ciutat molt insegura per als valencians".
Prova d'això és que, tal com ha recordat Giner, “Compromís i PSOE tenen als veïns de molts barris de la nostra ciutat en peus de guerra davant els creixents problemes de convivència que venen patint. Les constants mobilitzacions ciutadanes en Orriols, Benimaclet, Malva-Rosa o Ciutat Jardí, entre altres barris, evidencien la magnitud del problema”.
Giner ha censurat que "l'alcalde de València nega contínuament la inseguretat, el mateix relat que manté el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano". "Aqueixes actituds negacionistes no són positives per a posar solucions al problema".
La solució, segons Giner, passa per incrementar la plantilla de Policia Local de manera neta fins a créixer en 500 agents per al final de 2023, redistribuir l'actual plantilla cap als barris i zones de major conflictivitat i cap a la vesprada i la nit, així com potenciar el 092 i la Policia de Barri”.
Per a concloure, el portaveu liberal ha sentenciat: "Ribó prefereix una Policia Local que multe a conductors, ciclistes i usuaris de patinets, abans que una Policia Local canalitzada a l'erradicació del delicte, la qual cosa és un greu error".