elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València celebra al seu patró, Sant Vicent Màrtir

València celebra al seu patró, Sant Vicent Màrtir
  • Aquest diumenge, 22 de gener, es commemora la festivitat del sant amb la tradicional processó pels carrers de la ciutat

La ciutat de València es vist aquest diumenge de festa per a celebrar el dia gran del seu patró, Sant Vicent Màrtir. Durant 5 segles va ser considerat el màrtir d'occident i València es convertiria en destí final de la ruta de pelegrinatge més important de tota Europa. Sant Vicent Màrtir és a més el patró del Gremi de Sastres i Modistes.

El 22 de gener és la data en la qual es venera al sant a València. Des de la vespra, les campanes de la catedral ens recorden la proximitat de la festivitat amb el toc a “cor” de les quatre de la vesprada i el “volteig” a les set i mitja de la nit. A les 9.00 h. el toc a “cor” ens anuncia la Solemne Missa Pontificial, que se celebra en la Catedral a les 10.30 h. A les 11.30 dona principi la Processó General, que parteix des de la Catedral. El volteig de les campanes anuncia l'eixida del Anda i l'estàtua del Sant per la Porta dels Ferros.

El recorregut d'aquesta processó recorda els llocs pels quals, el sant va rebre martiri. Es desplaça per la plaça de la Reina, fins al principi del carrer Sant Vicent, per a dirigir-se al carrer de la Mar i després recórrer el carrer Avellanes. Allí, la processó passa per dues capelles dedicades al sant, realitzant-se un xicotet acte litúrgic a càrrec de l'Excm. Sr. Arquebisbe de València. Finalitzat l'acte el festeig torna a la Catedral per la Porta del Palau.

En aquesta data també se celebra el bateig de Sant Vicent Ferrer, gran devot de Sant Vicent Màrtir. Aquesta festa està organitzada per la Real Associació de la Pila Baptismal de Sant Vicent Ferrer i comença cada any amb la mostra dels 'bults de Sant Esteve'. Els acompanyants van vestits d'època representant als personatges que van estar en el bateig de Sant Vicent Ferrer: el capellà, el sagristà, dos jurats i el jurat major, virrei i virreina, negre i negra, pare, la comadre amb el xiquet, la padrina i sis dames més. Últimament s'han incorporat altres personatges.

Les celebracions continuen a les 20.00 h. amb una missa mossàrab que es realitza a l'església de Crist Rey, és l'única missa d'aquest tipus (juntament amb la de Toledo) que se celebra a Espanya.

Encara que les celebracions entorn del sant començaran aquest dimecres, 18 de gener, amb la realització del pregó a càrrec de Fernando Sastre Olamendi en la Parròquia de Crist Rey a partir de les 19.15 hores.

Pujar