València Canvia Pel Clima! implica les empreses en l’objectiu de la descarbonització
El centre d’innovació Las Naves acull els dilluns 15 i 22 diverses taules redones sobre transició energètica adreçades al sector empresarial
Els reptes i oportunitats de les empreses de la ciutat per reduir les emissions de C02 centren la nova edició de València Canvia Pel Clima! Las Naves acollirà els dilluns 15 i 22 de novembre, de forma presencial i en línia, diverses taules redones adreçades al sector empresarial per avançar en l’objectiu de la descarbonització. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha presentat la iniciativa, que s’emmarca en la Missió València Ciutat Neutra, amb el propòsit d’aconseguir que almenys tres barris o pobles del municipi siguen climàticament neutres abans de 2030.
Les grans, mitjanes i xicotetes empreses de la ciutat són les destinatàries de la campanya València Canvia Pel Clima! d’enguany, impulsada pel Servici d’Emergència Climàtica i Transició Energètica en col·laboració amb la fundació València Clima i Energia. Així, durant els pròxims dies 15 i 22 rebran consells i claus de la mà de “personalitats i agents implicats en la lluita contra el canvi climàtic i la consecució de la transició energètica i la neutralitat climàtica en el món empresarial”. El regidor Alejandro Ramon ha donat a conèixer les “taules redones, moments de generació de contactes i sinergies i debats inspiradors” que es desenvoluparan al centre d’innovació Las Naves.
La primera jornada comptarà amb un diàleg entre l’alcalde, Joan Ribó, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, al voltant del compromís institucional en la lluita contra el canvi climàtic. A més, es farà públic el projecte guanyador del Premi València Ciutat de la Innovació, que obtindrà els 100.000 euros que l’any passat va rebre València per quedar entre les sis ciutats finalistes de la Capitalitat Europea de la Innovació. El guardó, que es lliurarà en l’acte de clausura, serà per al millor projecte d’innovació que demostre el major i més ampli impacte en la Missió València Ciutat Neutra, amb la qual es pretén que almenys tres barris o pobles del municipi siguen climàticament neutres abans de 2030.
Les persones interessades a assistir, tant de forma presencial com en línia, poden trobar tota la informació en el web de València Clima i Energia i en les seues xarxes socials.
Mesures contra el canvi climàtic
El regidor Alejandro Ramon ha subratllat “el compromís molt clar” de l’Ajuntament en la lluita contra el canvi climàtic, i ha destacat diverses mesures posades en marxa pel consistori en este sentit. L’edil s’ha referit a les bonificacions en l’IBI i en l’ICIO per l’autoconsum energètic; la tasca de l’Oficina de l’Energia, que ajuda les famílies a estalviar entre 200 i 300 euros a l’any en la factura de la llum; el Projecte 50/50 en centres educatius, i la nova Ordenança de captació solar per facilitar la tramitació i instal·lació de plaques fotovoltaiques, en què s’està treballant conjuntament amb les empreses instal·ladores.
Ramon ha recalcat que la transició energètica és “un repte que no s’ha de tractar de forma unilateral, sinó de manera cooperativa i conjunta amb altres agents de la ciutat”. Per això, la nova edició de València Canvia Pel Clima! busca la implicació del sector privat.
Programa
El dilluns 15 hi ha previstes les jornades “Entitats ambaixadores compromeses amb la Missió València Ciutat Neutra” i “Presentació de propostes, oportunitats i solucions cap a la neutralitat climàtica”. En la primera intervindran: el coordinador general d’Estratègies Urbanes i Agenda Sostenible de l’Ajuntament de València, Jordi Peris; la directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Celsa Monrós; la vicerectora de Desenvolupament Sostenible dels Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV), Débora Domingo; l’executiva de Relacions Institucionals i RSE de Consum, Carmen Picot; la integrant del grup coordinador de l’AVEBC Consultora Ambiental, Raquel Gómez, i el subdirector tècnic de Las Naves, David Rosa. La segona xarrada estarà integrada pel director de València Clima i Energia, Carlos Sánchez; el director general de Coordinació de l’Acció de Govern i responsable de l’Oficina Valenciana per a la Recuperació, Juan Ángel Poyatos; el director de l’Institut Universitari d’Enginyeria Energètica de la UPV, Tomás Gómez; el coordinador de Gestió de Projectes de la Cambra de Comerç de València, Rafael Mossi, i la gestora de projectes d’AVAESEN, Salomé Reíllo.
El dia 22 tindran lloc altres dos debats. D’una banda, el col·loqui amb el títol “Presentació d’entitats adherides: organitzacions facilitadores del canvi sostenible”, en què prendran la paraula la directora-gerent de Las Naves, Marta Chillarón; la directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, Julia Company; el subdirector general de Programes d’Innovació de l’Agència Valenciana de la Innovació, Roberto Arnau; el president de Sapiens Energia, Juan Sacri; el gerent de la Federació de Polígons Empresarials de la Comunitat Valenciana, Diego Romà; el soci cofundador de Mentakers i assessor d’ASELEC, Juan José Catalán, i el tècnic de València Clima i Energia, Alejandro Gómez. Per altra part, la tertúlia “Presentació de propostes i eines cap a la sostenibilitat: exemples d’èxit i col·laboració”, amb l’assistència de la tècnica de Las Naves, Victoria Pellicer; el coordinador d’Aeioluz, Salva Moncayo; el psicòleg responsable del projecte “A la lona de València”, Alonso de Paco; el president d’ALTERNAcoop i voluntari del grup local València de Som Energia, Vicent Garcia; el responsable de Mesura, José Manuel Felisi, i la responsable d’Acció Social Corporativa d’Aeioluz, Nuria Baeza.
València Canvia Pel Clima!
Amb València Canvia pel Clima! es perseguix posar en comú totes les propostes i accions relacionades amb la mitigació i adaptació al canvi climàtic a la ciutat de València, implicant tots els col·lectius i sectors: públic, privat, acadèmia i ONG.