elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València busca la col·laboració d'empreses per a resoldre desafiaments com la dana “amb solucions tecnològiques reals”

València busca la col·laboració d'empreses per a resoldre desafiaments com la dana “amb solucions tecnològiques reals”
  • Naix VLC City Lab, un espai de col·laboració públicoprivada que connectarà grans empreses, pimes i startups amb els reptes reals de la ciutat

L'Ajuntament de València, a través de València Innovation Capital i l'ecosistema d'innovació The MotherTrees Innovation Ecosystem han presentat hui el nou programa VLC City Lab, una iniciativa d'innovació oberta que busca activar el talent empresarial per a resoldre desafiaments estratègics de ciutat. Tal com ha explicat la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, el primer repte que s'ha plantejat este espai col·laboratiu és un tema clau: la resiliència enfront del canvi climàtic i els fenòmens extrems com les danes.

Llobet ha subratllat que este primer repte representa “una gran oportunitat per a la resiliència climàtica de València”. “Sabem que fenòmens com la dana i el canvi climàtic suposen desafiaments cada vegada més freqüents i complexos; i volem que València estiga preparada, que desenvolupen eines i estratègies innovadores que ens permeten anticipar-nos i mitigar els efectes”, ha explicat. I ha continuat assenyalant que, per a tot això, “és clau comptar amb el talent i la capacitat innovadora del nostre ecosistema, promovent solucions escalables que convertisquen València en un referent en resiliència climàtica”.

Sota el títol “València, ciutat resilient davant fenòmens climàtics extrems”, el primer repte de VLC City Lab se centrarà en trobar solucions innovadores i escalables que ajuden la ciutat a anticipar-se i mitigar els efectes del canvi climàtic i fenòmens com la dana que va impactar a València i l’àrea metropolitana el passat octubre.

“Des d'infraestructures sostenibles fins a tecnologies de predicció climàtica, l'objectiu d'este repte és convertir València en un referent en resiliència climàtica urbana a través de la col·laboració entre els sectors públic i privat”, ha subratllat la regidora d'Innovació.

Una metodologia basada en la cocreació

Tal com han exposat els seus promotors, VLC City Lab no es limita a llançar reptes, sinó que incorpora una metodologia estructurada en tres fases: diagnòstic, exploració i cocreació, que es desenvoluparan en un programa intensiu de nou setmanes. Les empreses seleccionades podran validar les solucions en el Sandbox Urbà de València, un entorn de proves que permet testar innovacions en un entorn real.

Les empreses participants podran desenvolupar solucions alineades amb els desafiaments urbans provocats pel canvi climàtic al voltant de cinc eixos clau: reconstrucció intel·ligent i sostenible després de la dana; infraestructura urbana resilient amb tecnologia i innovació; gestió eficient de l'aigua i sistemes de drenatge intel·ligents; predicció i resposta primerenca mitjançant tecnologia avançada i solucions urbanes per a combatre la calor extrema i l'escassesa d'aigua.

Les propostes podran anar des de l'ús de materials reciclats o infraestructures de drenatge, fins al desplegament de IoT (internet of things, internet de les coses), IA, intel·ligència artificial, sensors climàtics, xarxes d'energia renovable o estratègies de refrigeració urbana sostenibles.

Una aliança estratègica per a impulsar la innovació urbana

La posada en marxa de VLC City Lab és possible en virtut de l'acord de col·laboració entre l'Ajuntament de València i The MotherTrees Innovation Ecosystem. Este acord permetrà dissenyar i coordinar reptes d'innovació oberta amb la implicació activa de grans corporacions, pimes, startups i centres tecnològics.

Paula Llobet ha insistit en la importància de la participació de diferents sectors en este procés d'innovació oberta: “La innovació oberta és un motor de transformació urbana. Busquem la implicació de grans corporacions, pimes i startups per a construir solucions d'alt impacte. Des de l'Ajuntament de València, a través de València Innovation Capital, apostem per un model de col·laboració publicoprivada que ens permeta afrontar els reptes estratègics de la ciutat amb solucions innovadores i efectives. VLC City Lab naix amb el propòsit de connectar empreses líders, pimes i startups amb els desafiaments reals de la nostra ciutat. La col·laboració entre diferents actors de l'ecosistema és la clau per a generar solucions aplicables i d'alt valor afegit”, ha explicat.

Durant la jornada de presentació del projecte VLC City Lab s'ha dut a terme també una sessió de treball dirigida a empreses interessades a participar en este primer repte. En la trobada, les empreses han tingut ocasió de conéixer les oportunitats de col·laboració, compartir idees i cocrear solucions d'impacte. “Amb VLC City Lab, la nostra ciutat reforça el seu posicionament com a hub (centre) d'innovació del sud d'Europa i fa un pas més en l’aposta per un model urbà més sostenible, intel·ligent i resilient”, ha conclòs la regidora Paula Llobet.

Pujar