València atorga els seus honors i distincions a Carmen Alborch i el València Cf
La Real Acadèmia de Belles arts Sant Carles, València Acull, Manuel Casanova i Empar Puchades, també han sigut reconeguts pel consistori
L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals que coordina la regidora Glòria Tello, ha iniciat les actuacions per a concedir els Honors i Distincions del consistori a persones i entitats en reconeixement al seu treball, dedicació i rellevància en la ciutat de València. En total, es tracta de sis condecoracions: quatre Medalles d’Or de la Ciutat, un títol de Filla Predilecta i un altre de Fill Predilecte. Estes propostes hauran de ser aprovades per la Comissió de Cultura de l’Ajuntament el proper dijous, dia 18 d’abril.
D’una banda, es proposa la concesió de la Medalla d’Or de la Ciutat de València a la Real Academia de Bellas Artes de San Carlos «atesa la seua antiguitat (el seu origen es remunta 250 anys arrere, fins el 1768), la seua presència constant en la vida cultural valenciana i la seua tasca actual, sense la qual el panorama artístic a la nostra ciutat no podria ser el que és. En tot este temps ha sigut des d’escola d’aprenentatge tècnic fins a òrgan consultiu del govern valencià i en l’actualitat continua dedicant-se a la docència, la recerca i la divulgació».
També es proposa la Medalla d’Or de la Ciutat de València al Valencia Club de Fútbol, «en reconeixement als primers cent anys de la seua història, el seu arrelament social i els seus triomfs esportius, que ha aconseguit tant en una de les competicions nacionals més importants del món com en competicions d’àmbit continental i que sempre s’han viscut com a victòries de tota la ciutat sencera».
A més, es proposa la concesió de la Medalla d’Or de la Ciutat de València a l’associació València Acull, «una entitat sense ànim de lucre fundada en 1989 amb la finalitat d’aconseguir la participació plena de les persones immigrants en la societat valenciana, en igualtat de drets a la resta de la ciutadania. Amb 30 anys d’existència és una de les organitzacions pioneres a la ciutat en el treball pels drets de les persones migrants, la convivència en la diversitat i pels drets humans».
D’altra banda, es proposa dos reconeixements a títol pòstum: per un costat, amb la Medalla d’Or de la Ciutat de València per a Carmen Alborch Bataller, «pel seu compromís amb el poble valencià i la revitalització cultural de la ciutat de València, amb un tarannà modern i contemporani a la política i als primers anys de la democràcia a Espanya, i per la seua lluita per la igualtat real de dones i homes tant en l’àmbit acadèmic, on va ser degana de la Facultat de Dret de la Universitat de València, com en el món de la política, on va arribar a ocupar el càrrec de ministra de Cultura de 1993 a 1996, així com diputada a les Corts generals, senadora i regidora de l’Ajuntament de València»; per altre costat, es proposa el nomenament com a Fill Predilecte de la Ciutat a Manuel Casanova Safont, jurista i membre de la Reial Acadèmia Valenciana de Jurisprudència i Legislació, amb la distinció de Sant Raimon de Penyafort, «per la importància del seu treball i la seua dedicació per a modernitzar la imatge marítima de València i potenciar l’esport de vela».
A més, també es proposa reconèixer la tasca de l’activista veïnal Empar Puchades Giner, «treballadora de la sanitat a qui les seues inquietuds personals i socials la dugueren a participar activament a distintes associacions i col·lectius, com ara les comunitats cristianes de base o la presidència actual de l’Associació de Veïnes i Veïns de Castellar-l’Oliveral. Per ser model d’una sèrie de persones que treballen i han treballat per un model de ciutat sostenible i en la protecció i conservació del territori i de l’horta es proposa nomenar-la Filla Predilecta de la Ciutat de València».