elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València aspira a ser més sostenible, igualitària i metropolitana en 2030

València aspira a ser més sostenible, igualitària i metropolitana en 2030
  • Per a aconseguir-ho, des de l'Ajuntament s'ha elaborat una estratègia urbana amb la qual es dissenyarà la ciutat de la dècada vinent i els anys esdevenidors

MÉS FOTOS
València aspira a ser més sostenible, igualitària i metropolitana en 2030 - (foto 2)

L’Estratègia Urbana València 2030 és un pla de ciutat que dissenyarà el govern local juntament amb tots els agents socials de València, per als pròxims deu anys amb el fi de complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i l’Agenda Urbana. Este pla « es configura amb grans reptes globals, com són la sostenibilitat i fer front a l’emergència climàtica, així com l’equitat social i la reducció de les desigualtats, amb una visió metropolitana, de projectes de barri i de perspectiva de conjunt».

Amb estes paraules, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat hui les accions que l’Ajuntament ha emprés i emprendrà per convertir la ciutat en «un espai plural i obert, i de lluita contra l'emergència climàtica». La redacció del projecte estarà enllestida en 2022, tot i que el «repte» ja es dona per començat amb processos participatius i projectes de barri quer ja estan en marxa. L’alcalde ha citat com a exemple el Grow Green que actualment desenvolupa iniciatives contra el canvi climàtic a Benicalap, i tots aquells processos que entitats cíviques, empresarials o universitàries estan duent a terme per a repensar la ciutat.

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat dels vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, ha donat a conéixer hui les línies generals d’esta Estratègia Urbana, «que projectarà la València que vol i necessita la ciutadania per a la dècada vinent». La proposta també es presentarà hui als grups polítics de l’oposició i el pròxim 2 de març davant el Consell Social de la Ciutat.

«Com anem a configurar la dècada i qual va a ser el punt de partida per a treballar a partir de  2030?» ha qüestionat l’alcalde per, seguidament, explicar «que el plantejament per abordar esta reflexió ha de ser transversal, que les propostes han d’arribar a tots els barris i a tots els actors socials, i s’han d’abordar amb el major consens». «Amb una mirada a llarg termini hem de pensar amb una perspectiva metropolitana (per tractar assumptes com els residus, l’aigua o el transport), i treballar amb projectes concrets, que es desenvoluparan com pilots en diferents barris per assajar i analitzar per a després implantar-los a la resta de la ciutat», ha afegit.

Pel que respecta a les polítiques de sostenibilitat en el desenvolupament urbà, l’alcalde ha manifestat que l’Ajuntament contempla «ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo, i abordar l’ordenació completa de la façana litoral. «També cal evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent amb una aposta ferma per la ciutat consolidada, omplint els solars que hui encara queden als barris, per exemple».

Joan Ribó també ha parlat «d’aprofundir en la política d’accés a la vivenda a un preu assequible, i de protegir l’horta periurbana».A més, ha afegit, «hem de previndre i reduir els efectes de canvi climàtic i millorar-ne la resiliència amb una mobilitat sostenible i polítiques públiques per evitar la contaminació de l’aire».

En la seua intervenció, el primer edil ha ressaltat «la importància de fer una gestió sostenible dels recursos i d’afavorir l’economia circular», i en este sentit ha recordat l’aposta del govern local per l’alimentació sostenible, i per impulsar el cooperativisme i el comerç de proximitat.

D’altra banda, Joan Ribó ha destacat el compromís «d'habilitar dotacions públiques a tots els barris, i de promoure el transport públic (urbà i metropolità), així com les polítiques d’habitatge i lloguer assequible i d’equitat fiscal perquè qui menys té, pague menys». «I també volem liderar i fomentar la innovació digital, trencar la bretxa digital, projectar la Smart City amb aplicacions en el dia a dia per a les persones, i utilitzar el disseny com a eina de millora de la vida de les persones», ha apuntat Ribó.

Seguint esta línia argumental s’ha manifestat la vicealcaldesa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, qui ha ressaltat que les polítiques que contemplaran este pla de ciutat ja s’apliquen a València des de l’arribada del Govern de la Nau. «Des de 2015 la ciutat no funciona a colp d’accions especulatives». I en este sentit ha recordat que València, que va ser capital mundial de l’alimentació, treballa cada dia per aconseguir una ciutat més verda i convertir-se en una ciutat de places».

«Amb l’Estratègia Urbana València 2030, que serà feminista i pioner pel que respecta, també, a la lluita per les llibertats, acabarem amb les desigualtats dels barris perquè el codi postal del nostre naixement o residència no marque les nostres oportunitats en la vida», ha ressaltat Sandra Gómez.

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha manifestat que, amb esta estratègia, «València es situa al costat d'altres ciutats com Vitòria que des de fa anys treballa per aconseguir una ciutat sostenible». A més, ha explicat, la progressió de persones que viuen a les ciutats cada volta és major i el paper de les ciutats cada volta és més important internacionalment». Per això, ha afegit, « des del 2015 hem desenvolupat projectes que van en eixa línia, i ara es tracta de posar negre sobre blanc l’estratègia, que inclou el pla verd».

De moment, ja hem creat la comissió tècnica per a posar en marxa este Pla de València més verda, amb mesures per lluitar contra el canvi climàtic, amb projectes, molts d’ells, impulsats per la ciutadania amb les seues propostes que són sostenibles i parlen d’una València amable».

Elaboració de l'estratègia

«I com elaborarem esta estratègia?», ha continuat l’alcalde per aclarir que serà amb grups de formats per tècnics, experts, ciutadania i entitats, i coordinats per un equip tècnic proposat per l’Ajuntament, que estarà liderat per una oficina específica d’Estratègies Urbanes i Agenda Sostenible i comptarà amb totes les àrees de govern.A més, ha continuat, esta agenda estarà enllaçada amb el mateix Consell Social de la Ciutat i amb un Consell General, més ampli, format per totes aquelles instàncies pròpies de la ciutat que tenen alguna cosa a dir sobre el present i el futur de València i que a més disposarà d’un Consell de Referents: personalitats implicades en esta Estratègia.

Així, en fer-se una diagnosi i anàlisi dels reptes, començarà un procés participatiu, i els projectes de barri que seran objecte de debat ciutadà i recollida de les aportacions dels Consells consultius de l’Ajuntament i de totes aquelles entitats que realitzen processos de participació i anàlisi de la ciutat. En 2021 ja es farà la sistematització del treball, amb recollida de dades de manera participativa (Ajuntament i entitats) i desenvolupament de projectes de barri i l’inici de redacció de l’Estratègia Urbana 2030. I en 2022 es podrà dur a terme el seguiment dels processos participatius i dels projectes de barri, així com la recollida d’aportacions, avaluació i redacció final de l’Estratègia.

Pujar