València aprova el projecte del Reglament del Consell Local d'Inclusió i Drets Socials
El nou òrgan municipal substituirà l'actual Consell Municipal d'Acció Social i integrarà també les funcions i representació del Consell Local de Cooperació i del Consell Local d'Immigració i Interculturalitat
L'Ajuntament de València adapta l'estructura de participació social de la ciutat a la normativa vigent en matèria de servicis socials inclusius
La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat el projecte del Reglament del Consell Local d'Inclusió i Drets Socials. Este nou òrgan municipal naix amb l'objectiu d'adaptar l'estructura de participació social de la ciutat a les exigències de les normatives vigents en matèria de servicis socials inclusius, establides en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de servicis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, i el Decret 217/22, de 16 de desembre, del Consell pel qual es regulen el Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials, els consells locals i zonals d'inclusió, l'òrgan de concertació i l'Observatori del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials.
El futur Consell Local d'Inclusió i Drets Socials de l'Ajuntament de València substituirà l'actual Consell Municipal d'Acció Social i integrarà també les funcions i representació del Consell Local de Cooperació i del Consell Local d'Immigració i Interculturalitat. Això permetrà unificar esforços, garantir la continuïtat de la participació social en servicis socials i respondre a les noves demandes de la normativa sectorial. Amb això es dota al nou Consell d'una visió integrada i transversal de tots els agents socials de la ciutat. Es tracta d'un òrgan col·legiat de participació comunitària amb caràcter deliberatiu, consultiu, assessor i propositiu.
El reglament aprovat el passat divendres establix la creació de tres grups de treball permanents:
- Grups zonals: Cada centre municipal de Servicis Socials comptarà amb un grup de treball zonal, que funcionarà com a espai de participació comunitària per a abordar les necessitats específiques de cada zona bàsica d'atenció primària. Seran coordinats per les direccions dels centres municipals i es reuniran almenys dos vegades a l'any.
- Grup de treball de cooperació: Enfocat a desenrotllar polítiques de cooperació internacional i solidaritat des de l'àmbit local.
- Grup de treball d'immigració: Dedicat a atendre les necessitats de les persones migrants i promoure la integració intercultural, elaborant propostes específiques per a este col·lectiu.
Entre les funcions destacades del Consell Local d'Inclusió i Drets Socials es troben participar en l'elaboració d'informes anuals sobre necessitats socials; fer seguiment i avaluació dels servicis socials locals; emetre informes i formular propostes sobre la gestió dels servicis socials municipals; coordinar els grups de treball permanents per a garantir un enfocament participatiu i descentralitzat; així com promoure la participació comunitària i fomentar l'associacionisme.
El Consell estarà integrat per vocalies que representen a diversos sectors socials. Esta diversitat assegura una representació equilibrada i un enfocament plural en la presa de decisions, abordant tant les necessitats locals com els reptes globals en servicis socials. Entre les entitats participants destaquen:
- Fundació Secretariat Gitano i Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), amb una important labor en la inclusió social.
- Creu Roja Espanyola i Càritas Diocesana de València, referents en atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat.
- Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, promotora del voluntariat social.
- CEPAIM Acció Integral amb Migrants, especialitzada en l'atenció i integració de persones migrants.
- Coordinadora Valenciana d'ONGD, destacada en la promoció de la cooperació internacional i el desenrotllament sostenible.
- Plataforma Pobresa Zero, activa en la lluita contra l'exclusió i la pobresa.
Després de l’aprovació, el text del projecte del reglament serà remés al registre del Ple, perquè els grups polítics puguen presentar esmenes en un termini de deu dies i seguisca avant amb la tramitació administrativa.