elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València aprova el pressupost de 2021 que arriba als 915 milions d’euros

València aprova el pressupost de 2021 que arriba als 915 milions d’euros
  • El Ple ha aprovat, definitivament, els comptes per prestar servicis a la ciutadania i fer front a la crisi de la covid-19

El govern municipal compta amb un pressupost de 914.888 748,34 euros per gestionar l’Ajuntament de València durant l’any 2021. El Ple ha aprovat hui, definitivament, este document econòmic amb el suport dels dos equips que conformen l’executiu local (Compromís i el Partit Socialista), l'abstenció del  grup Ciutadans, i sense l’aval del Partit Popular i Vox. En el debat previ a este acord, durant l’última sessió plenària d’un any marcat per la pandèmia del coronavirus, l’equip de govern ha defés este nou pressupost “que determinarà les polítiques de l’any venider i que és fruit de l’Acord Marc per a la Recuperació i Reconstrucció de València, signat per 33 de 31 membres de la corporació”, tal com va explicar l’alcalde de València, Joan Ribó, en la presentació d’estos comptes, “expansius, que registren  un increment d’uns 17 milions d’euros respecte als de l’exercici actual, que vetlaran per la ciutadania i atendran la situació d’emergència”.

En el debat previ a este acord, que s’ha desenvolupat conjuntament al d’altres assumptes relacionats amb la Hisenda Pública, el regidor Vicente Montáñez, de Vox, ha tornat a parlar dels “pressupostos de la mort”, que –segons les seues paraules- “es presenten amb 16,5 milions més de despesa i una amortització de deute per a endeutar el consistori”. “Amb estos comptes l'equip de govern descura la dramàtica situació que viu la ciutadania i dicta la sentència de mort de les persones que, al principi, se suposa que anava a rescatar”. “Per tot això, no hem presentat cap al·legació perquè este pressupost no és el que necessita la ciutat ni ha tingut en compte la ciutadania”, ha conclòs.

15 MILIONS D'EUROS: AJUDES DIRECTES PER A AUTÒNOMS I PIMES

Per la seua part, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, que ha recordat que ha presentat, entre al·legacions (319) i reclamacions, unes 330 propostes, ha explicat que “la intenció del seu grup és arribar a acords perquè el Pacte de Reconstrucció no es quede en paper mullat”. “Hem d'imposar-se la cultura del diàleg en benefici de la ciutadania”, ha reiterat. “D'esta forma, hem aconseguit 15 milions d'euros per a ajudes directes per a autònoms i pimes, i hem ampliat el xec escolar 5 milions d'euros, una ajuda que també s'abonarà al juliol. Així mateix, hem aconseguit ajornar fins al 30 de juny el pagament d'impostos”, ha celebrat el portaveu de Ciutadans.

La portaveu del Partit Popular (PP), María José Catalá, ha lamentat “que el document no haja incorporat peticions de professionals afectats (CEV i HOSBEC)  per la pandèmia” i ha assegurat que “el vot de Ciutadans s'emmarca en una estratègia política perquè els comptes no reflecteixen els pactes”. “L'equip de govern no ha baixat el rebut de l'aigua, no ha realitzat una línia d'ajudes específiques per a hostalers, es nega a comprar màscares per a la població més vulnerable, no ofereix ajudes per a protegir la ciutadania, i sí que decideix apujar-se el sou, ha enumerat la popular per a argumentar el vot del seu grup en contra dels Pressupostos Municipals.

En la seua intervenció, el regidor d'Hisenda, Borja Sanjuán, ha indicat que “tres de quatre grups polítics que van participar en la Comissió de Reconstrucció entenen que els pressupostos respecten estos acords”, i ha defensat “la valentia dels qui encara que pensen diferent tenen el coratge d'asseure's i acordar uns comptes que advoquen per la salut i la reactivació econòmica”.

Després de criticar l'estratègia d'“assetjament i enderrocament, de confrontació, del Partit Popular”, Sanjuán ha defensat  “el Pressupost que lluita contra la pandèmia i el seu impacte”, i ha recordat “l'ampliació del període voluntari de pagament de tributs”. “Este diumenge comença a vacunar-se a les persones més vulnerables i això demostra l’aposta per les persones”, ha defensat en reiterar la seua crida al consens.

De les xifres del Pressupost, cal destacar, per exemple, les despeses corrents per fer pal·liar l'impacte de la covid-19, més de 18 milions d’euros (18,15: 5,43 per combatre la crisi sanitària, 5,38 per contindre la crisi social i 7,34 per lluitar contra la crisi econòmica).

Pel que fa als assumptes relacionats amb la Hisenda Pública i desenvolupament econòmic i ordenació jurídica, el Ple també ha aprovat, entre altres documents el Pla Normatiu Municipal de l’Ajuntament, que inclou les iniciatives que es presentaran per aprovar el pròxim any, i el Reglament orgànic i funcional de l’Assessoria Jurídica Municipal.

INFORME PER A FER MÉS EFICIENT EL SECTOR PÚBLIC

En donar compte de l'informe d'Intervenció General de les actuacions de control en matèria d'ingressos, de control financer permanent en matèria de despeses i auditories de l'exercici 2109, el regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha recordat que “el servici d'auditoria el crea l'actual govern per a evitar més casos de corrupció, dels quals ha sigut testimoni però no protagonista, i per tal d’aconseguir un sector públic més eficient”.

“Una auditoria determina elements per a millorar, i sense més drames amb eixa informació procedirem per a establir mesures amb les quals harmonitzar els procediments del sector públic”, ha assegurat Sanjuán, abans de donar pas a la seua companya de govern, la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, qui ha deixat clar que, per exemple, “en el Palau de la Música s'actua segons l'última auditoria realitzada fins al moment, l'any 2016”.

El portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha qüestionat el funcionament de certs organismes autònoms, i ha instat “perquè es reflexione abans de qualsevol intervenció i així actuar en pro de la regeneració i la transparència”. “En alguns casos, els organismes hauran de ser intervinguts”, ha anunciat, en al·lusió a l'EMT, i desrés criticar “la forma d'ingressar la venda d'entrades en efectiu del Palau de la Música i el nomenament de càrrecs de València Activa”.

Finalment, la portaveu del PP, María José Catalá ha indicat que els informes “són un fidel reflex del desgovern de la gestió de l'equip local, que en crear el servici d'auditoria el que va fer és complir la llei”. “El que revela l'esmentat informe són irregularitats”, ha afirmat l’edil popular que, en general, ha indicat, que “de 9 auditories, s’han després 5 informes desfavorables i quatre denegats per falta d'informació, la qual cosa confirma, per exemple, el descontrol de pagaments i de contractes, així com les pujades de sous no justificades”.

NOUS AUTOBUSOS DE L’EMT

En la sessió plenària també s'ha debatut les tarifes de l'EMT, i l'operació de leasing per a renovar la flota amb 81 autobusos, una actuació que -segons ha assegurat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi- “marca la diferència entre l'anterior i l'actual govern que treballa per a donar un servici de transport públic de qualitat a la ciutadania”.

Giuseppe Grezzi ha celebrat l'aval al pla de l'EMT presentat a la Tresoreria per a adquirir estos nous autobusos, que provenen d'un contracte ja signat i requereix l'aval de l'Ajuntament, i ha destacat que en cinc anys el govern municipal haurà incorporat 348 nous autobusos, "una iniciativa que s’emmarca dins del procés de transformació de la ciutat”.

El regidor Vicente Montáñez ha assegurat que “el seu grup (Vox) no entra en el joc del regidor Giuseppe Grezzi, perquè actua amb negligència i assumeix compromisos sense suport”. Respecte a l’operació que es debat “posa en risc l'empresa, el treball de la plantilla i la inversió feta pels valencians durant anys”, ha assegurat.

En representació de Ciutadans, el regidor Narciso Estellés ha criticat “la compra d'autobusos dièsel híbrid”, i ha sol·licitat que les persones amb una discapacitat del 33 per cent es puguen beneficiar de l’Abonament Or, i que, en horari escolar, una de les persones que acompanyen al menor puga viatjar gratis.

Finalment, el regidor del PP, Carlos Mundina, que ha demanat “la baixada de les tarifes de l’EMT”, ha explicat que en el moment que es va acordar esta forma d'adquisició d'autobusos la situació era una altra, i ha sol·licitat que "esta renovació s'ajorne fins que els comptes de l'EMT ho permetran sense més implicació de l’Ajuntament”.

Pujar