elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València aprova la modificació de les ordenances fiscals i la imposició de la nova taxa de recollida i transport de residus

València aprova la modificació de les ordenances fiscals i la imposició de la nova taxa de recollida i transport de residus
  • La regidora d'Hisenda, Ferrer San Segundo, afirma que “continuarem abaixant els impostos” i acusa a Sánchez de la implantació del “tasazo”

MÉS FOTOS
València aprova la modificació de les ordenances fiscals i la imposició de la nova taxa de recollida i transport de residus - (foto 2)

L'Ajuntament de València, en la sessió plenària del mes d'octubre que s'ha celebrat este dimarts, ha aprovat les modificacions en diverses ordenances fiscals que entraran en vigor a partir del pròxim exercici de 2025. L'acord ha sigut possible gràcies als vots a favor de l'equip de govern, conformat pel Grup Popular i el Grup Vox. La instauració de la nova taxa municipal per la prestació del servici de recollida i transport de residus sòlids ha centrat el debat dels portaveus dels quatre grups polítics.

La regidora d'Hisenda, María José Ferrer San Segundo, ha defés l'actualització de les ordenances fiscals que s'aplicaran a la ciutat de València a partir de l'1 de gener de 2025 i ha afirmat que "continuarem baixant els impostos". “Hem reduït l'IBI al més del 99% dels veïns i comerciants”, ha afegit. Respecte a la pujada prevista del 3% al 4% de l'Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO), San Segundo ha recordat que “només es cobra quan es fa l'obra”.

“No demonitzen al sector immobiliari”, ha afirmat la responsable dels comptes municipals, en la seua resposta a la regidora Eva Coscollà, del Grup Compromís, que havia assenyalat prèviament que “l'augment de 6,5 milions en la recaptació d'este impost pujarà el preu de les obres i el preu de la vivenda”. Ferrer San Segundo ha relatat una sèrie d'ajuntaments que tenen instaurat el pagament de l'ICIO en un 4% “com Barcelona, Paterna, Alboraia i Cullera”.

Modificacions tècniques de les ordenances

Les modificacions de les ordenances aprovades este dimarts són en la seua majoria de caràcter tècnic amb l'objectiu de millorar la redacció dels textos que regiran l'aplicació dels següents tributs: proveïment d'aigua i altres activitats connexes; impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), conegut com a “plusvàlua municipal”; impost sobre activitats econòmiques (IAE); impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i la contribució especial pel servici d'extinció d'incendis. En este últim cas, se sol abonar generalment per les companyies d'assegurances a través de l'assegurança de la llar.

Cal recordar que la comissió municipal d'Hisenda va donar el vistiplau a les ordenances municipals de 2025, a través de les que es manté i consolida la rebaixa fiscal de l'any 2024 segons el parer de l'equip de govern. Com va destacar en el seu moment Ferrer San Segundo, l'IBI "es mantindrà un any més amb la rebaixa del 20%, la qual cosa al costat d'altres rebaixes d'altres taxes i impostos com la plusvàlua suposa un estalvi a totes les famílies de prop de 70 milions d'euros".

Borja Sanjuán, del Grup Socialista, ha afirmat este dimarts que “si rebaixen la recaptació per l'IBI i l'augmenten per l'ICIO, els ingressos municipals passen a dependre de l'activitat de la construcció”. El regidor de l'oposició ha afirmat en el seu torn de paraula que una família corrent pagarà 420 euros més en impostos”. En relació a l'ICIO, la regidora Coscollà ha acusat l'equip de govern d'intentar "quadrar el pressupost a martellades”. “La immensa majoria de la població pagarem més impostos”, ha afegit.

A este paquet fiscal que ha aprovat la corporació municipal en sessió plenària cal afegir la imposició de la nova taxa per la prestació del servici de recollida i transport de residus sòlids urbans. Este nou tribut naix de la trasposició a la legislació espanyola de les directives europees que impliquen una estratègia per a reduir de forma més efectiva els residus que acaben en abocador. És a dir, la nova normativa penalitza els municipis que menys reciclen i menys separen els residus en origen.

“El tasazo de Sánchez”

Respecte a l'entrada en vigor d'esta taxa, la també primera tinenta d'Alcaldia, Ferrer San Segundo, ha acusat Pedro Sánchez i els seus socis en el Govern, d'elaborar “la llei més pèssima que s'ha fet a Espanya”. “Este tasazo és de Sánchez, del PSOE i de Compromís. La directiva europea no imposa res”, ha afegit. Respecte a la imposició fiscal en la generació ordinària de residus urbans, cal assenyalar que la recollida i el transport dels mateixos estan gravats pel nou tribut, mentres que la valoració i eliminació de les deixalles és competència de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE) i es cobra actualment a través de la taxa Tamer en el rebut de l'aigua.

Des de l'Àrea d'Hisenda de l'Ajuntament de València s'ha treballat perquè la nova taxa contemple una sèrie de beneficis fiscals, amb cobertura legal i restringits en la seua quantia per a no infringir la imposició que la taxa no siga deficitària. Entre les bonificacions contemplades s'inclou una reducció del 30% a famílies nombroses; reducció del 30% per a la vivenda habitual de famílies amb escassos recursos; bonificació de 10 euros a usuaris que utilitzen ecoparcs; bonificació de 50 euros a activitats econòmiques que utilitzen sistemes de recollida municipal de paper i cartó “porta a porta”.

La resposta de l'oposició ha vingut de les veus de Sergi Campillo (Grup Compromís) i de Borja Sanjuán (Grup Socialista). El primer ha declarat en el ple que “esta taxa és purament recaptatòria i va en contra dels objectius mediambientals. Una família que separe correctament els residus en cinc poals pagarà el mateix que una altra amb un únic dipòsit i que no separa els residus. Perquè consumirà la mateixa aigua”. En resposta a Ferrer San Segundo, Campillo ha afirmat que “el tasazo ho va implantar el PP en 2008 en l'EMTRE, a través del rebut de l'aigua quan no hi havia llei que obligara a això”.

El regidor socialista, finalment, ha acusat l'equip de govern municipal d'establir “un model equivocat, en enllaçar el cobrament de la taxa al consum d'aigua” i ha ressaltat que “una família mitjana pagarà 141,31 euros” cada any. Els dos grups de l'oposició han coincidit en assenyalar que “les bonificacions a la taxa no tenen res a veure amb el reciclatge” mentres que la regidora Ferrer San Segundo ha afirmat que la directiva europea “impedix establir bonificacions ad libitum”.

Pujar