València aprova la creació del Consell Local d'Inclusió i Drets Socials
El nou òrgan municipal substituirà l'actual Consell Municipal d'Acció Social i integrarà també les funcions i representació del Consell Local de Cooperació i del Consell Local d'Immigració i Interculturalitat
La Comissió de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports ha aprovat este dimarts, de manera inicial, el Reglament del Consell Local d'Inclusió i Drets Socials, una vegada rebudes les esmenes al projecte original. Este nou òrgan municipal naix amb l'objectiu d'adaptar l'estructura de participació social de la ciutat a les exigències de les normatives vigents en matèria de servicis socials inclusius, establides en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de servicis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, i el Decret 217/22, de 16 de desembre, del Consell pel qual es regulen el Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials, els consells locals i zonals d'inclusió, l'òrgan de concertació i l'Observatori del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials.
El Consell Local d'Inclusió i Drets Socials de l'Ajuntament de València substituirà l'actual Consell Municipal d'Acció Social i integrarà també les funcions i representació del Consell Local de Cooperació i del Consell Local d'Immigració i Interculturalitat. Això permetrà unificar esforços, garantir la continuïtat de la participació social en servicis socials i respondre a les noves demandes de la normativa sectorial. Amb això es dota al nou Consell d'una visió integrada i transversal de tots els agents socials de la ciutat. Es tracta d'un òrgan col·legiat de participació comunitària amb caràcter deliberatiu, consultiu, assessor i propositiu, la creació del qual serà ratificada pel Ple de l'Ajuntament de València del mes d'abril.
El reglament establix la creació de tres grups de treball permanents:
- Grups zonals: Cada centre municipal de Servicis Socials comptarà amb un grup de treball zonal, que funcionarà com a espai de participació comunitària per a abordar les necessitats específiques de cada zona bàsica d'atenció primària. Seran coordinats per les direccions dels centres municipals i es reuniran almenys dos vegades a l'any.
- Grup de treball de cooperació: Enfocat a desenrotllar polítiques de cooperació internacional i solidaritat des de l'àmbit local.
- Grup de treball d'immigració: Dedicat a atendre les necessitats de les persones migrants i promoure la integració intercultural, elaborant propostes específiques per a este col·lectiu.
Entre les funcions destacades del Consell Local d'Inclusió i Drets Socials es troben participar en l'elaboració d'informes anuals sobre necessitats socials; fer seguiment i avaluació dels servicis socials locals; emetre informes i formular propostes sobre la gestió dels servicis socials municipals; coordinar els grups de treball permanents per a garantir un enfocament participatiu i descentralitzat; així com promoure la participació comunitària i fomentar l'associacionisme.
El Consell estarà integrat per vocalies que representen diversos sectors socials. Esta diversitat assegura una representació equilibrada i un enfocament plural en la presa de decisions, abordant tant les necessitats locals com els reptes globals en servicis socials. Per part de l'Ajuntament de València figuraran en el Consell la direcció de la Secció de Cooperació i Coordinació Tècnica d'Atenció Especialitzada i la direcció de la Secció de Coordinació de Servicis Socials d'Atenció Primària. Entre les entitats participants destaquen:
- Fundación Secretariado Gitano i Federació Autonòmica d'Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA), amb una important labor en la inclusió social.
- Creu Roja Espanyola i Càritas Diocesana de València, referents en atenció a col·lectius en situació de vulnerabilitat.
- Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana, promotora del voluntariat social.
- CEPAIM Acció Integral amb Migrants, especialitzada en l'atenció i integració de persones migrants.
- Coordinadora Valenciana d'ONGD, destacada en la promoció de la cooperació internacional i el desenrotllament sostenible.
- Plataforma Pobresa Zero, activa en la lluita contra l'exclusió i la pobresa.
- Plataforma en Defensa de la Llei de la Dependència.
- Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
Després de la ratificació este dimarts per la comissió municipal, el text serà remés al Ple de l'Ajuntament que se celebrarà el pròxim 30 d'abril per a la seua aprovació. Posteriorment, el text normatiu inicialment aprovat serà sotmés a informació pública i audiència a les persones interessades per un termini de trenta dies hàbils, a comptar des de la data de publicació de l'anunci de l'aprovació inicial en el Butlletí Oficial de la Província de València. Igualment, s'inserirà el text aprovat en la pàgina web de l'Ajuntament, per a la presentació de reclamacions i suggeriments.