elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València allotja el primer consorci europeu d’infraestructures digitals

València allotja el primer consorci europeu d’infraestructures digitals
  • La Farinera acull la primera assemblea general de l’organisme

  • L’alcaldessa destaca que estem davant “la materialització d’idees que no fa massa temps semblaven ciència-ficció”

  • María José Catalá assenyala davant els assistents europeus que “València és una ciutat forta, en peu, amb energia i compromesa amb el desenvolupament de solucions intel·ligents i sostenibles”

MÉS FOTOS
València allotja el primer consorci europeu d’infraestructures digitals - (foto 2)
València allotja el primer consorci europeu d’infraestructures digitals - (foto 3)

 

 

La Farinera de València ha acollit este matí la primera assemblea general del Consorci Europeu d’Infraestructures Digitals (EDIC) Bessons Digitals i Citivers, el primer pas per a la posada en marxa d’este projecte per a la transformació digital d’Europa. L’alcaldessa, María José Catalá, ha inaugurat la trobada, a la qual ha assistit, entre d’altres, la representant de la Comissió Europea, Helen Koepman.

L’alcaldessa ha destacat que este consorci “és la materialització d’idees que fins fa no massa temps semblaven ciència-ficció: la creació de rèpliques de les nostres ciutats en entorns digitals per testejar les polítiques públiques i avançar l’impacte d’eixes decisions sobre la qualitat de vida de les persones. Un salt qualitatiu per a la transformació digital a Europa”.

Per a l’alcaldessa, “la tecnologia pot i ha de transformar la nostra manera de dissenyar i gestionar la ciutat perquè els bessons digitals ens permeten optimitzar recursos i prioritzar inversions estratègiques que realment milloren la qualitat de vida de les persones”. Catalá ha assegurat que “a través d’estos bessons podem simular l’impacte de fenòmens meteorològics, identificar àrees de major vulnerabilitat, avançar la resposta i dissenyar infraestructures eficaces per oferir als ciutadans un entorn més segur”.

María José Catalá ha avançat que “València és una ciutat amb un fort compromís europeu, amb una clara visió innovadora i amb una ferma vocació de lideratge. Eixa és la raó per la qual es reuneixen ací 14 països i 70 experts al voltant d’un projecte que marcarà un abans i un després en l’estratègia tecnològica de la Unió Europea”.

L’alcaldessa ha agraït a la Comissió Europea “la sensibilitat que ha tingut amb la nostra ciutat en un moment especialment difícil per als valencians després dels efectes de la dana del 29 d’octubre, valorem enormement eixe gest i m’agradaria que el missatge que s’emportaren d’ací és el d’una ciutat forta, en peu, amb energia i compromesa amb el desenvolupament de solucions intel·ligents i sostenibles al servici de ciutats més humanes i més segures”.

María José Catalá ha ressaltat els punts forts de València en matèria de transformació digital, entre els quals l’edifici de la Farinera, el naixement de l’ordenança de sandbox (“la més avançada del continent”) i l’aposta per la innovació com a capital (“una estratègia transformadora, d’economia i de societat, a partir de la innovació i de la col·laboració publicoprivada, que ha mobilitzat 3,6 euros de capital per cada euro públic invertit”). Segons l’alcaldessa, “València, no és casualitat, és l’única ciutat europea seu de dos dels deu consorcis europeus d’infraestructures digitals creats per la Comissió Europea”.

Catalá ha destacat que “València xafa l’accelerador de la innovació aplicada a millorar la vida de les persones. Fa un segle, la Farinera va ser la rampa des de la qual València es llançà a liderar la revolució digital. Però, per a nosaltres, també és una connexió emocional entre dos èpoques que ens empenta a liderar i a innovar i també a alçar-nos més forts i preparats davant les sacsejades com la que hem patit”.

L’alcaldessa ha tancat l’acte assegurant que “hui posem en marxa un projecte que parla de ciutats més intel·ligents, segures, sostenibles i humanes. I no ho fem sols, ho fem juntament a un centenar de ciutats, entitats i organismes oficials de 14 països. És una responsabilitat però no ens fan por els reptes. Estarem a l’altura i la confiança dipositada la correspondrem”.

EDIC Bessons Digitals

L'Ajuntament de València ostentarà la presidència de l’EDIC durant els pròxims dos anys. Fins al moment, 14 països formen part d'este organisme: Espanya, Estònia, Letònia, Croàcia, Eslovènia, França, Portugal, República Txeca, Eslovàquia, Bèlgica, Luxemburg, Itàlia, Països Baixos i Irlanda. Durant l'assemblea altres quatre estats han mostrat el seu interés per formar part, la qual cosa subratlla l’atractiu com a plataforma per a liderar projectes tecnològics estratègics a nivell europeu. Cada estat membre està representat per diverses entitats i reflecteix models de participació variats: ciutats (com a Espanya, Letònia i Txèquia), agències estatals (com a França), centres d'investigació nacionals (com a Luxemburg) i, de forma majoritària, directament per ministeris nacionals.

El fòrum és un espai per a compartir coneixements, experiències i solucions innovadores que servisquen d'ajuda a totes les ciutats europees en el camí cap a una transformació digital inclusiva i sostenible. Els bessons digitals, com a protagonistes d'esta trobada, representen una eina i un instrument clau per a construir ciutats resilients, capaces d'adaptar-se i respondre davant reptes complexos com els efectes del canvi climàtic, el creixement demogràfic o la gestió de recursos limitats.

Un dels principals objectius d'esta primera assemblea ha estat avançar en els procediments necessaris per a inscriure l'entitat legal de l’EDIC a València, que es convertirà en la seu administrativa d'esta comunitat d'innovació. Este pas és essencial per a permetre l'adhesió de socis addicionals, incloses ciutats, la integració de les quals podria transformar l'abast i l'impacte de l’EDIC. Fins al moment, l’EDIC ha rebut 30 cartes d'interés de ciutats europees que aspiren a formar part d'esta comunitat i s'espera que este número cresca fins a aconseguir les 100 ciutats en els pròxims dos anys.

 

 

 

Pujar