elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

València acull el V Simposi d’Avaluació Educativa centrat en estratègies d’avaluació en lectura i contextos multilingües

València acull el V Simposi d’Avaluació Educativa centrat en estratègies d’avaluació en lectura i contextos multilingües
  • La trobada estatal està organitzada per Educació de la Generalitat, l’Institut Nacional d’Avaluació Educativa (INEE) del Ministeri d’Educació i Formació Professional i Cambridge Assessment English

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport acollirà aquest divendres 28 i també el dissabte 29 de febrer el V Simposi d’Avaluació Educativa: Lectura i Contextos Multilingües, una trobada estatal que en aquesta edició aborda la comprensió lectora, el multilingüisme i les estratègies per a la seua avaluació.

Aquesta trobada organitzada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Institut Nacional d’Avaluació Educativa (INEE) del Ministeri d’Educació i Formació Professional i Cambridge Assessment English, fundació sense ànim de lucre de la Universitat de Cambridge, arriba per primera vegada a València després d’haver passat per Madrid, Valladolid, Toledo i les Canàries en edicions anteriors.

Des de 2015 aquest simposi ha sigut una referència per a la formació de professors espanyols en temes d’avaluació. Amb el seu enfocament sempre dirigit cap als projectes internacionals d’alt nivell com ara PISA, PIRLS i TIMSS i l’avaluació de l’anglés de la mà de Cambridge Assessment English, aquest esdeveniment ha arribat ja aproximadament a 700 professionals de la docència.

El simposi comptarà amb la presència del secretari autonòmic d’Educació i FP, Miquel Soler; la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació de la Conselleria, Margarida Castellano; la directora general d’Avaluació i Cooperació Territorial del Ministeri, Consuelo Vélaz; la directora de l’Institut d’Avaluació Educativa (INEE), Carmen Tovar; i el director i la responsable comercial de Cambridge Assessment English per a Espanya i Portugal, Xavier Ballesters i Luísa Geão, respectivament.

Durant dos dies, prop de 200 especialistes de tot l’Estat, entre personal docent i personal tècnic d’avaluació educativa, revisaran els fonaments de l’avaluació de la comprensió lectora en entorns plurilingües.

Al llarg de les dues jornades de sessions plenàries i tallers, a més del foment i l’avaluació de la lectura i la comprensió lectora en contextos multilingües, també es tractarà l’avaluació d’idiomes, les proves PISA, els espais lectors i la dinamització lectora aplicada a la realitat actual.

El programa està dirigit a professorat d’Educació Infantil i Primària, Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació de Persones Adultes, escoles oficials d’idiomes i personal tècnic d’avaluació de les administracions educatives.

La primera de les quatre sessions plenàries del simposi abordarà l’avaluació de la lectura en les proves PISA i el Programa per a l’avaluació internacional de les competències de la població adulta (PIAAC) de l’OCDE i serà a càrrec d’Alfonso Echazarra, analista de l’OCDE.

La segona sessió versarà sobre la ‘Plurialfabetització a l’aula’ i la impartirà David Bradshaw, responsable de l’Àrea d’Avaluació de Cambridge Assessment English per a Espanya i Portugal.

En la tercera sessió, la mestra gallega Cristina Novoa parlarà de ‘La biblioteca escolar, com a motor de la innovació pedagògica en contextos de multialfabetisme’.

Quatre sessions plenàries, taules redones i tallers

La vesprada del divendres i el matí del dissabte estaran dedicats a la realització de tallers interactius de mà del personal de les institucions participants. En aquests tallers s’abordaran els entorns que faciliten la lectura, les proves internacionals de progrés en comprensió lectora (PIRLS) en Educació Primària, la lectura en PISA i la seua aplicació al centre docent en Educació Secundària, el desenvolupament de l’anglés a través de la lectoescriptura en Educació Primària o les estratègies per a l’èxit en lectura en anglés en l’Educació Secundària.

Finalment, se celebrarà la sessió plenària ‘Com s’avalua la lectura? Objectius i mètodes’, en què les especialistes Gemma Lluch i Marian Serrano, de l’Estructura d’Investigació Interdisciplinària ERI - Lectura de la Universitat de València, faran una revisió de les principals avaluacions de la lectura en paper i pantalla i mostraran els objectius de l’avaluació, la metodologia utilitzada, el tipus de subjectes i la finalitat.

La trobada també inclou un café literari servit per la poetessa i escriptora de llibres infantils Mar Benegas i el mestre i poeta Jesús Ge, així com propostes encoratjadores com ‘Aprenent a ballar amb llibres’, a càrrec del coreògraf Pere Faura, o ‘Desbrossant el bosc: criteris i aspectes per a l’elecció d’obres en una biblioteca escolar’, de l’especialista en didàctica de la literatura Anna Juan.

Tota la informació, en: https://www.educacionyfp.gob.es/inee/actividades-eventos/eventos/simposio-valencia2020/programa5simposio.html

La trobada es podrà seguir per ‘streaming’ en: https://dgtic.gva.es/va/web/canalgva#./novedades/dsp_novedades.cfm

Pujar