València acull aquest diumenge ‘Ciberland’ per a aprendre a protegir-se del món digital
La Policia Nacional, l'Ajuntament de València i Fundació MAPFRE han posat en marxa Ciberland, una nova activitat per a protegir-se enfront dels riscos del món digital. Aprendre a diferenciar entre continguts il·legals o il·lícits, reconéixer un discurs d'odi i una notícia falsa, i evitar una suplantació d'identitat (phising) o una situació de grooming, són alguns dels objectius d'aquest projecte.
A la presentació d'aquesta iniciativa han assistit el cap Provincial del la Policia Nacional a València D. Vicente Martínez Guillén, la cap de Servei d'Educació de l'ajuntament de València Dª Pilar Millán i el Director de Promoció de la Salut de Fundació MAPFRE, Antonio Guzmán.
La instal·lació, situada en la Plaça de Saragossa , proposa un recorregut d'uns 20 minutos de duració per diferents espais, que també aprofundiran en l'oci que es desenvolupa en línia i els riscos que comporta, entre ells, els jocs i apostes en línia, els videojocs i els reptes virals, així com les conseqüències que pot tindre un ús abusiu i addictiu de les TIC, com per exemple, problemes físics i psicològics i nomofobia, és a dir por de quedar-se sense el telèfon mòbil o a no tindre connexió a internet.Ciberland és una exposició itinerant que recorrerà diferents localitats d'Espanya.
Esborrar un contingut íntim
Durant el recorregut, els participants tindran l'oportunitat de reflexionar sobre el temps que passen en internet o esbrinar què significa el sexting.
Els participants també realitzaran dinàmiques de quiz per a aprendre a detectar un contingut inapropiat -que pot causar un perjudici psíquic o físic a un menor- o un contingut il·lícit -aquells que no estan permesos per la llei-. També aprendran al fet que si els arriba un contingut íntim d'una altra persona sense el seu consentiment han d'esborrar-lo i mai difondre'l.
El ciberassetjament no és un joc
És un dels missatges que Ciberland transmetrà als participants, els qui també aprendran que el ciberassetjament és un delicte del qual es pot ser responsable fins i tot sent menor d'edat. A més, s'abordaran altres tipus d'assetjament, com el que es produeix a través de les xarxes socials o aplicacions de missatgeria instantània.
El projecte Ciberland, d'accés gratuït, estarà obert fins diumenge que ve, 8 d'octubre, entre les 9.30 a 14.00 i les 15.00 a 19.30 hores. L'activitat permetrà, a més, que els seus visitants aprenguen a valorar la importància de la seguretat en internet, protegir les seues dades, controlar la informació que faciliten i fomentar la privacitat, aspecte fonamental en Internet. En aquest sentit, els experts els explicaran, que el phishing, vishing i el smishing són estafes vinculades amb el banc que han de conéixer per a no caure en elles.