València Activa celebra la jornada ‘Emprenedoria i Benestar”
En esta sessió les persones emprenedores han conegut les claus per posar en marxa els seus projectes de forma saludable i per fomentar el benestar empresarial com a factor de creixement empresarial
L'Ajuntament de València, per mitjà de València Activa, ha celebrat la jornada “Emprenedoria i Benestar”, una sessió en la qual les persones emprenedores han pogut conéixer de la mà d'experts les claus per posar en marxa els seus projectes de manera saludable i per a fomentar el benestar empresarial com a factor de creixement empresarial.
En la cloenda d'esta jornada, a la qual han assistit el segon tinent d'alcalde i regidor d'Ocupació, Juanma Badenas, i la regidora d'Emprenedoria, Cecilia Herrero, la regidora de l'àrea ha assegurat que “des de la delegació d'emprenedoria s'impulsaran mesures per a afavorir el benestar laboral en les empreses des de la seua posada en funcionament a més d'encetar un procés d'escolta activa, que és una ferramenta clau per a detectar necessitats i aconseguir un benestar global”.
Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 43% de la població té problemes de salut mental, la meitat dels treballadors senten estrés i el cost a Europa dels problemes de salut mental abasta el 4% del Producte Interior Brut.
A més, cal tindre en compte que el 50% dels dies laborals perduts són per problemes de salut mental i que el consum d'ansiolítics i hipnòtics s'ha disparat des de 2019.
Davant este escenari és necessari abordar el benestar laboral com un factor clau en qualsevol projecte empresarial perquè nombrosos estudis adverteixen de l'estreta relació entre el benestar laboral dels treballadors i la productivitat, la qual cosa convertix el mateix benestar en un indicador del creixement empresarial. Per tant, el benestar pot ser considerat com un dels factors que poden predir l'èxit empresarial sostenible en una empresa.
I és que són nombroses els avantatges d'implementar el benestar en organitzacions i empreses i entre ells destaca l'augment de la productivitat, la reducció de l'absentisme laboral, l'atracció i retenció de talent, a més de la millora del clima laboral i la cultura organitzativa i la reducció de costos d'atenció mèdica.
Segons els resultats d'un estudi realitzat per la Universitat d'Harvard en col·laboració amb el MIT, el benestar dels empleats augmenta les vendes un 37%; millora la productivitat un 31%; redueix les errades de producció en un 19% i incrementa la creativitat dels equips en un 55%.
I el benestar laboral, a més, té un impacte positiu en la qualitat de vida dels treballadors, ja que emmalalteixen 2 vegades menys a l'any; la probabilitat d'absentar-se és 6 vegades menor; i són 9 vegades més lleials que els treballadors menys feliços.
Entorns de treball saludables
Segons l'Organització Mundial de la Salut, “un entorn de treball saludable és aquell en el qual els treballadors i caps col·laboren en un procés de millora contínua per a promoure i protegir la salut, seguretat i benestar dels treballadors i la sustentabilitat de l'ambient de treball”.
Per tant, és cada vegada més necessari i prioritari per a les empreses crear ambients de treball saludables i també és un objectiu molt demandat pels professionals a l'hora de buscar treball.
Per això, durant la jornada també s'ha exposat la conveniència d'implementar plans de benestar laboral en les empreses perquè es tracta d'una eina de gran utilitat per a la generació d'entorns laborals saludables.
Les dades revelen que factors com el bon ajustament entre la persona i el seu context laboral, la capacitat d'operar davant la incertesa del mercat, la salut integral, el capital social i el temps en la naturalesa són essencials en la predicció d'un èxit empresarial sostenible.
Diferents estudis conclouen que el benestar laboral contribueix a reduir la rotació de persones dins de l'empresa, reté el talent que té la companyia i disminueix, també, l'absentisme i el presentisme.