Urbanisme aprova, provisionalment, el PEP de Ciutat Vella que protegeix l'ús residencial dels immobles de la zona
Sandra Gómez ha explicat que s'han introduït canvis «que defineixen millors àmbits d'actuació i amplien la predominança residencial»
«La finalitat del Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella és protegir el caràcter residencial dels més de 2.250 immobles que configuren l'àrea de predominança residencial i unificar la normativa aplicable en el centre històric». Així ho ha explicat hui la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, al final de la reunió de la Comissió d'Urbanisme, en què s'ha donat llum verda a este projecte que, després de ser aprovat, provisionalment, s'analitzarà en la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, on s'ha d’acordar definitivament.
El PEP de Ciutat Vella, que es treballa des de Juliol de 2018, després d'una segona exposició pública, «ha fet un pas avant amb la seua aprovació provisional per part de la Comissió d'Urbanisme», ha manifestat Sandra Gómez, qui ha informat que entre els reptes d'este pla destaca el manteniment del teixit residencial i la recuperació de la població, limitant, per a això, la tercializació del districte i l'avanç dels apartaments turístics» Per això, ha afegit, «es van suspendre les llicències fins a l'aprovació definitiva del pla».
Sandra Gómez ha posat l'accent que el projecte «protegeix l'ús residencial de la majoria d'edificis del centre històric, excepte en el barri de Sant Francesc, i especifica que per a edificis de tipologia no residencial, senyorial o singular es contemplava la possibilitat de l'ús comercial, d'oficines o hostaler, però mai d'apartaments i sempre sota l'autorització de la Comissió Municipal de Patrimoni».
Després de la segona exposició, ha explicat que s'han introduït «certs canvis que ajuda a definir millor els àmbits d'actuació d'aquest». En primer lloc, s'ha ampliat l'àmbit de Predominança Residencial de l'àrea de qualificació residencial, que ara anirà des de la zona de Intramurs del barri de Seu de Xerea fins al carrer la Pau –esta inclosa- i també els habitatges que es troben entre l'Avinguda de l'Oest i Sant Vicent i els carrers Adressadors i Gravador Selma, incloent la pròpia avinguda.
En segon lloc, s'ha estés l'àmbit de Predominança del Comerç Tradicional i Establiments Emblemàtics, que ara inclouran com a nous eixos comercials tradicionals els carrers Navellos, Micalet i les Places de la Verge i de la Reina. A més, amb l'objectiu de mantindre un equilibri entre l'ús residencial i la resta d'usos no residencials, s'ha delimitat que la superfície construïda de locals no residencials no podrà ser superior al 50% del total de la superfície construïda de l'edifici.
En tercer lloc, s'ha implantat un règim transitori per als habitatges turístics ocasionals (les que es poden llogar fins a 60 dies a l'any) i s'ha establit que fins que no s'adopte una ordenança que marque els mecanismes de control i sanció, aquesta modalitat d'apartament turístic no serà compatible.
Esta última versió provisional del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella és la que s'ha aprovat i la que passa ara a les mans de la Conselleria amb la finalitat que siga admesa i puga posar-se en marxa, donant així protecció als immobles de la zona.