La Universitat de València visita la Terra Mitjana i altres universos en el congrés ‘Mons Imaginats’
La Facultat de Geografia i Historia de la Universitat de València acollirà els dies 21, 22 i 23 de febrer el Congrés Internacional 'Mons Imaginats: Geografies Fantàstiques, Distopies i Futurs Apocalíptics', en el qual s'analitzarà l'art, la literatura i l'audiovisual de gènere fantàstic des d'una perspectiva històrica, social i política. El congrés comptarà amb la ponència inaugural del director de cinema Nacho Vigalondo, autor de 'Los cronocrímenes', 'Open Windows' o 'Colossal' i amb una conferència de clausura a càrrec de Javier Olivares, creador i guionista de 'El Ministerio del Tiempo'.
El congrés comptarà també amb la participació d'alguns dels majors especialistes en aquest camp com el professor Jordi Sánchez Navarro (UOC), les professores Isabel Burdiel (UV), Concepción Cascajosa (Carlos III) i María Lorenzo (UPV) o els escriptors i crítics Antonio José Navarro, Jorge Gorostiza o Paco Barragán, que examinaran diverses manifestacions del fantàstic en la literatura i les arts visuals. Completen el panell més de 35 comunicacions que aportaran noves perspectives i estudiaran aspectes inèdits de la producció fantàstica des dels camps de la història, la geografia i la història de l'art.
A més del vessant teòric, el congrés abordarà el gènere des del seu vessant més creatiu i professional. A través de la participació de Nacho Vigalondo i Javier Olivares, dos professionals de l'audiovisual que han llaurat el seu èxit dins del gènere fantàstic, el públic coneixerà de primera mà com funciona la producció d'obres fantàstiques i quins recursos de guió i posada en escena permeten als creadors i les creadores parlar de temes que preocupen a la societat a través de la imaginació.
La ciència ficció, el terror i la fantasia no ens parlen d'altres mons, sinó del nostre. El seu aparent escapisme és, en realitat, una manera d'afrontar els problemes quotidians des d'una òptica que distancia a la societat d'ells i li permet solucionar-los a través d'allò simbòlic. No obstant açò, sovint són percebudes com a modalitats textuals alienes a la història, doncs no sempre es disposa de les eines metodològiques per a desentranyar el seu significat històric. El present congrés pretén facilitar aquestes eines tant a l'estudiantat com al públic en general, doncs no hi ha dubte que hui existix una gran afició de la societat pel gènere fantàstic. L'entusiasme i seguiment suscitat per 'Joc de trons', 'Star Wars', 'The Walking Dead' o 'El senyor dels anells' són bona prova que existix un interés per temes que, fins a època recent, eren considerats menors o culturalment poc respectables. En aquest sentit, el congrés ressalta el valor cultural d'aquestes obres i atén a l'interés social que generen, aportant noves maneres de mirar i entendre sèries, còmics i pel·lícules, els personatges de les quals i temes estan cada vegada més presents en la nostra cultura.
Lluny de plantejar-se com un congrés en el qual fer currículum acadèmic, sumar punts i emplenar l'expedient, 'Mons imaginats' no solament es planteja com un espai de debat entre especialistes, sinó també com una proposta que busca connectar amb l'alumnat i motivar Palmireno.
Dates: 21, 22 i 23 de febrer
Ubicació: Facultat de Geografia i Història (Saló d'Actes Joan Fuster)
Av. de Blasco Ibáñez, 28, 46010 València
Més informació: https://esdeveniments.uv.es/16331/detail/mundos-imaginados_-geografias-fantasticas-distopias-y-futuros-apocalipticos.html