elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València reuneix en un congrés especialistes en història de gènere, literatura i traducció durant la Il·lustració

La Universitat de València reuneix en un congrés especialistes en història de gènere, literatura i traducció durant la Il·lustració

    La Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Valencia acollirà, del dimecres 23 al divendres 25 de febrer, un congrés internacional en línia y presencial amb deu sessions i més de 40 expertes i experts per a debatre sobre la relació entre gènere i modernitat. L’encontre s’emmarca en les activitats del projecte europeu CIRGEN (Circulating Gender in the Global Enlightenment: Ideas, Network, Agencies), dotat amb una ajuda Advanced Grant de 2,5 milions d’euros.

    CIRGEN és el primer projecte d’humanitats i ciències socials que obté aquest finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC) a la Comunitat Valenciana. Estudiar l’evolució de les identitats de gènere a l’Europa i l’Amèrica dels segles XVIII i XIX és una de les seues metes principals, i per això examinen les transformacions socials, literàries, polítiques i culturals des d’un pla individual i col·lectiu.

    La trobada científica, Gènere, modernitats i Il·lustració global comptarà amb la presència d’especialistes en història intel·lectual i cultural, història de la ciència, història de les dones i de gènere, literatura i estudis sobre la traducció. L’objectiu central de la reunió és analitzar la relació entre gènere i modernitat, i exposar-ne la pluralitat i l’evolució fins a les societats contemporànies, sobretot al sud d’Europa i als territoris hispànics.

    Entre els ponents que acudiran presencialment a l’acte hi ha Silvia Sebastiani, Clorinda Donato i Isabel Burdiel. Sebastiani és professora de l’École des Hautes Études en Sciences Socials de París i coautora, (juntament amb Jean-Fredéric Schaub), del llibre Race et historie dans les sociétés occidentales sobre història de la raça entre els segles XV-XVIII.

    Donato, especialista en literatura i cultura italiana del segle XVIII i professora a la Universitat Estatal de Califòrnia, és autora de Life and Legend of Catterina Vizzani, obra que analitza la vida i llegenda d’una dona transgènere de l’època. Per la seua part, Burdiel és experta en història cultural i política, catedràtica d’Història Moderna i Contemporània a la Universitat de València i guanyadora del Premi Nacional d’Història amb la seua biografia sobre Isabel II. A més, va exercir de comissària de l’exposició commemorativa del centenari d’Emilia Pardo Bazán i és autora de la biografia més recent.

    En línia intervindrà Anthony J. LaVopa, catedràtic emèrit de la Universitat Estatal de Carolina del Nord i especialista en la història intel·lectual de la Il·lustració. També Mirella Agorni, experta en història i teoria de la traducció. LaVopa i Sebastiani formaran la taula redona del segon dia de conferències, a les 15.30 hores, sobre Gènere i Il·lustració.

    Com a ponents hi participaran també Jenny Mander, professora a la Universitat de Cambridge on dirigeix el Center for the Study of Global Human Movement, dedicat a l’estudi de la mobilitat global; i Juan Pimentel, investigador al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), autor del llibre Fantasmas de la ciencia española i de diversos treballs de divulgació sobre història de la ciència.

    Durant el congrés, a més, es debatrà sobre el paper de les dones com a mediadores culturals a través del viatge i la traducció, la circulació dels models de gènere, les sensibilitats religioses, la construcció dels sentits, les diferents maneres d’estimar i les reinterpretacions de la Il·lustració durant els segles XIX i XX.

    Pujar