elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València, quarta institució espanyola d’ensenyament superior amb més científiques destacades a Google Scholar

La Universitat de València, quarta institució espanyola d’ensenyament superior amb més científiques destacades a Google Scholar

    La Universitat de València (UV) és la quarta institució d’ensenyament superior espanyol en nombre de científiques destacades al ‘Rànquing d’investigadores espanyoles i estrangeres a Espanya segons Google Scholar’, una classificació que ha elaborat el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). El rànquing es refereix específicament a les 5.000 investigadores espanyoles i estrangeres que compten amb perfil a la base de dades Google Scholar, també Google Acadèmic.

    Aquesta classificació, publicada per primera vegada pel CSIC, recull científiques classificades segons els indicadors dels seus perfils personals públics a la base de dades Google Scholar, un motor de cerca especialitzat en contingut i bibliografia científica. En aquest rànquing, la Universitat de València, que compta amb 138 perfils, només és superada pel CSIC mateix (633), la Universitat Complutense de Madrid (292); la Universitat de Barcelona (218) i la Universitat de Granada (208). En total, són vora 500 les institucions que hi apareixen.

    María Moreno Llácer, professora de la UV al Departament de Física Atòmica, Molecular i Nuclear, ocupa la segona posició en aquesta classificació elaborada sobre 5.000 científiques. També és investigadora Ramón y Cajal a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, centre mixt de la Universitat de València i del Consell Superior d’Investigacions Científiques-CSIC). Als primers llocs i per la UV també apareixen Dolors Corella (lloc 18), Yolanda Picó (34), Rosa Baños (98) o Isabel Balaguer (187).

    María Moreno Llácer compta amb una àmplia trajectòria professional des que es va llicenciar en Física el 2007. És integrant de l’experiment ATLAS del Gran Col·lisionador d’Hadrons LHC del CERN i acaba de rebre la beca Leonardo a Investigadors en Física per la seua producció científica altament innovadora. Dotada amb 40.000 euros, l’ajuda es destina a explorar certes anomalies que semblen contradir el Model Estàndard de la física de partícules. Les línies de recerca se centren en l’estudi del quark top, la partícula elemental més massiva. Estudiar la interacció d’aquesta amb altres, així com mesures precises de les seues propietats i cerques de “nova física”, són l’objectiu principal de la seua recerca. Ha rebut tres premis de recerca: Premi Investigador Novell en Física Experimental 2018 (RSEF i Fundació BBVA), Leona Woods Distinguished Postdoctoral Lectureship Award 2018 de BNL (NY, EUA) i XV Premi Científic Tècnic d’Algemesí.

    Unes altres científiques de la UV que apareixen en els primers llocs d’aquesta classificació del CSIC són Dolors Corella, investigadora en obesitat i nutrició, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, i cap de grup del CIBEROBN des del 2006, que ocupa el lloc 18. A més, va ser premi Rei Jaume I de Recerca Mèdica.

    Yolanda Picó, en el lloc 34, és també catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Farmàcia. És investigadora al Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), amb una trajectòria molt destacada en qualitat de l’aigua, la toxicitat i els contaminants emergents.

    Rosa Baños és catedràtica de Psicopatologia, adscrita al departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics, i a l’Institut Polibenestar (UVEG). És especialista en Psicologia Clínica. Per la seua banda, Isabel Balaguer és catedràtica del Departament de Psicologia Social i directora de la Unitat de Recerca de Psicologia de l’Esport (UIPD) de la Universitat de València.

    Isidro F. Aguillo, editor d’aquesta classificació i investigador en l’Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC (IPP-CSIC) destaca a la nota emesa per l’organisme científic: “Aquest treball pretén incrementar la visibilitat del treball dut a terme per les investigadores i forma part de les polítiques d’igualtat i diversitat del CSIC. És una aposta per la transparència i un esforç per conèixer la contribució de les nostres investigadores”.

    Pujar