elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València participa en el procés constituent de l’Assemblea de la Terra de Nacions Unides

La Universitat de València participa en el procés constituent de l’Assemblea de la Terra de Nacions Unides
  • A la reunió d’aquest any, el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha instat a “alçar la veu i exigir als líders que facen les paus amb la Natura”

MÉS FOTOS
La Universitat de València participa en el procés constituent de l’Assemblea de la Terra de Nacions Unides - (foto 2)

A través de la coordinació de la Plataforma de Nacions Unides “Harmony with Nature”, diverses universitats espanyoles han acudit a Nova York. Són les de València, Múrcia, Autònoma de Madrid, Alacant, Màlaga, Castella-la Manxa, País Basc, Rei Joan Carles i Rovira i Virgili. El personal docent i investigador assistent forma part de diferents disciplines en què es reconeix el valor intrínsec de la Natura, des de l’Economia, la Sociologia i la Filosofia fins al Dret.

En els últims 15 anys, la resolució sobre l’“Harmonia amb la Natura” ha facilitat diàlegs interactius centrats a millorar l’harmonia amb la Natura, accelerar l’acció climàtica i implementar l’Acord sobre Biodiversitat de l’ONU. L’objectiu és garantir que el 2030 el 30% de la terra i l’aigua de la Terra estiguen protegits.

En el Diàleg d’enguany, per la delegació espanyola hi van intervindre un representant de l’Associació de Drets Humans; Teresa Vicente, la professora que ha fet possible la Iniciativa Legislativa Popular del Mar Menor, i un representant de la Càtedra UNESCO.

Aurora Pedro ha manifestat: “tant a la Universitat de València com a les altres universitats i institucions participants a escala espanyola, ens hem compromès a iniciatives per continuar impulsant el Programa de la Terra, amb l’objectiu de poder assolir una base àmplia per a la celebració de l’Assemblea de la Terra”. En aquest acte es tractaran diverses visions del món i es treballarà amb l’objectiu de complir l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i més enllà.

El treball de les universitats, com la de Múrcia, ha estat fonamental perquè Espanya s’haja convertit en el primer país de la Unió Europea a reconèixer el valor intrínsec de la Natura, a través de l’atribució de la personalitat jurídica del Mar Menor i dels seus drets. Es tracta d’un referent no només per a altres països presents en aquesta reunió de les Nacions Unides, sinó també un exemple inspirador per a altres formes de governança en espais amb problemàtiques associades a les externalitats derivades de pràctiques econòmiques abusives, relacionades amb moltes parts de la Natura, com passa a Doñana, ‘’Albufera i el Delta i la conca del Riu Ebre, entre d’altres.

Diàlegs “Harmonia amb la Natura”

Els diàlegs interactius “Harmonia amb la Natura” dels últims 15 anys han contribuït a promoure el multilateralisme, una visió sistèmica de l’economia integrada en l’ecosfera i una consciència cada vegada més clara que resulta imperatiu concebre la Natura i els seus elements com subjectes portadors de drets, no com un mer escenari on desenvolupar les nostres pràctiques econòmiques.

A més, els diàlegs han permès als responsables polítics aprendre més sobre metodologies i casos d’èxit sobre la base de la gestió comunitària dels béns comuns (governança ecosocial participativa), la justícia ecològica o la satisfacció de les necessitats dels ecosistemes i les persones en conceptes com el bon viure o el benestar dels éssers vius i els ecosistemes.

Pujar