elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València, seu de les IV Jornades de l’Observatori de Cooperació Universitària al Desenvolupament sobre l'Agenda 2030

    La Universitat de València acull, els dies 15 i 16 de setembre, les Jornades de l’Observatori de la Cooperació Universitària al Desenvolupament (OCUD-CRUE), que enguany arriben a la seua quarta edició i que se centraran en l’anàlisi i el diagnòstic dels discursos, els instruments i les polítiques universitàries espanyoles entorn de l’Agenda 2030. L’encontre serà retransmés en directe per internet a través de MediaUni.

    Les Jornades es presenten amb un triple objectiu: visibilitzar i reflexionar sobre models d’integració en la vida universitària; reflexionar sobre la vinculació de la cooperació universitària amb altres polítiques de compromís social en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); i identificar reptes i dificultats en la incorporació de l’Agenda 2030 en les estratègies i la gestió universitàries.

    Per a açò, segons assenyalen des de l’OCUD, s’ha organitzat aquesta quarta trobada entorn de tres blocs: el discurs, és a dir, el relat sobre el qual s’ha de fundar aquest nou enfocament per a la universitat; els instruments mitjançant els quals es fan realitat les idees, com la transversalització de continguts, acreditacions, reconeixements o espais col·laboratius, per exemple; i les polítiques, perquè aquestes han d’articular i marcar l’activitat universitària per a la consecució de l’Agenda 2030.

    En les jornades s’incorporaran també els cinc eixos centrals sobre els quals gira l’Agenda 2030: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.

    Així doncs, són jornades dirigides tant a responsables polítics i tècnics de la Cooperació Universitària al Desenvolupament (CUD), sostenibilitat, gènere, recerca i transferència, assumptes acadèmics i gerents, així com a associacions d’estudiants interessades a incloure l’Agenda 2030 entre els seus àmbits d’actuació, i a qualsevol persona que puga estar interessada en aquests aspectes.

    L’acte inaugural de la trobada, el dia 15 a les 9 hores al Jardí Botànic de la Universitat de València, anirà a càrrec del rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, a qui acompanyaran el president de Crue – Internacionalització i Cooperació, Daniel Hernández Ruipérez, rector de la Universitat de Salamanca; el director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, Federico Buyolo; el regidor de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana de l’Ajuntament de València, Roberto Jaramillo; i la subdirectora general adjunta de Polítiques de Desenvolupament del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, María Larrea.

    El president de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible, Miguel Ángel Moratinos, obrirà les jornades a les 10 hores amb la conferència ‘La importància d’integrar l’òptica del desenvolupament sostenible en la missió de la universitat espanyola’. Federico Buyolo presentarà el ponent.

    La construcció d’aliances estratègiques per a la integració de l’Agenda 2030 en les polítiques universitàries, els instruments necessaris per a dur a terme aquesta integració, l’obligatòria creació d’indicadors de compliment i avaluació d’aquesta nova agenda del desenvolupament, la nova narrativa del desenvolupament, el diàleg imprescindible entre universitat i societat sobre desenvolupament sostenible, o l’ètica en la formació i en la recerca, entre altres temes, completaran els continguts de les jornades al llarg de dos dies.

    Tancarà l’encontre, divendres 16 a les 12:30 hores, una conferència de David Crocker, Senior Research Scholar in the School of Public Policy de la Universitat de Maryland i fundador de la International Development Ethics Association, a qui presentarà el vicerector d’Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València i president del Grup de Treball de Cooperació de Crue – Internacionalització i Cooperació, Guillermo Palao.

    L’acte de cloenda, a les 13:30 hores, estarà presidit per Palao, acompanyat per la secretària autonómica de Transparència de la Generalitat Valenciana, Zulima Pérez, i el vicerrector de Cooperació al Desenvolupament, Voluntariat i Relacions Institucionals de la Universitat Rey Juan Carlos i director de l’OCUD, Ángel Gil.

    Les jornades estan organitzades per l’OCUD, Crue – Internacionalització i Cooperació, la Universitat de València i la Fundació General d’aquesta universitat, a través de la seua Àrea de Cooperació. A més, compta amb la col·laboració de la Direcció General de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, i del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació.

    L’OCUD és un projecte del Grup de Cooperació de Crue – Internacionalització i Cooperació, i és el punt de referència de la Cooperació Universitària al Desenvolupament a Espanya. Compta amb un sistema integrat d’informació que permeta millorar el coneixement de la CUD, homologar accions i elaborar estratègies conjuntes. L’OCUD facilita l’intercanvi d’experiències entre universitats i contribueix a fer més visible el treball de les Universitats en Cooperació, les seues potencialitats i recursos. L’OCUD compta amb un Consell Assessor conformat per representants d’universitats, del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, i de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.

    El Grup de Treball de Cooperació és un dels grups específics de Crue – Internacionalització i Cooperació (juntament amb Internacionalització i Mobilitat), i té per objectiu representar a les universitats en el sistema nacional de cooperació i davant altres actors nacionals i internacionals, així com coordinar les activitats conjuntes de cooperació universitària al desenvolupament dutes a terme per les universitats espanyoles.

    D’altra banda, la dedicació a la cooperació de la Universitat de València ve reflectida en l’article 4 dels seus Estatuts, i amb accions, com l’acollida d’aquestes IV Jornades OCUD, dóna resposta al seu Pla Estratègic. Compleix així amb el compromís institucional envers la CUD, orientada a la transformació social en els països més desfavorits del planeta, a favor de la pau, l’equitat, el desenvolupament humà i la sostenibilitat mediambiental en el món.

    L’any 2006, la Universitat de València es va adherir al Codi de conducta de les universitats en matèria de cooperació al desenvolupament. Dins del seu àmbit natural d’activitat, la Universitat desenvolupa tot tipus d’accions vinculades amb el desenvolupament: formació, recerca per a i sobre el desenvolupament, cooperació interuniversitària i enfortiment d’institucions d’ensenyament superior de països en vies de desenvolupament, activitats de difusió, sensibilització i mobilització, així com programes i projectes d’acció sobre el terreny, com el Programa 0,7 Una Nau de Solidaritat.

    Alguns d’aquests programes són gestionats i coordinats per la Fundació General de la Universitat de València, a través de l’Àrea de Cooperació, que gestiona, així mateix, les activitats de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el  Desenvolupament de la Universitat.

    Pujar